De ce copiii noștri nu se mai bucură de zăpada de altă dată

Am povestit de multe ori că eu sunt cea mai fericită vara, că îmi place foarte mult când este cald, când nu sunt nevoită să port multe haine și pot să merg la mare. Deci pentru mine este foarte bine când nu plouă, nu ninge, nu este frig.

Însă Crăciunul fără zăpadă parcă nu mai are același farmec. Mai ales când copiii mă întreabă de ce nu mai avem zăpadă și când o să ningă.

Copilăria mea e strâns legată de amintirea iernilor cu zăpadă ce scârțâia sub picioare. Abia așteptam să vină luna noiembrie, când începea deja să ningă, ca să ies cu colegii la derdeluș și să ne jucăm prin zăpadă până când ne înghețau nasul și picioarele.

Într-un an a nins așa de mult încât nici nu putea să ieșim din casă, ușa de la intrarea în bloc era blocată. Chiar nu îmi aduc aminte să fi avut vreo iarnă în care să nu ningă. Zăpezile de atunci se adunau în strat gros și mai dispăreau abia primăvara, când făceau loc ghioceilor să răsară.

Din păcate, realitatea zilelor noastre nu se mai potrivește cu amintirile mele de ceva ani de zile, dar mă bucur că Alex și Alesia au câteva amintiri asemănătoare. Am găsit niște poze de acum 4 de la Sinaia în care Alesia făcuse un îngeraș, Bibi o cazemată, și eu dădeam la lopată. Anul acesta am fi vrut să îl dăm și pe Nicholas cu Sania, însă, chiar și la Sinaia au căzut numai câțiva fulgi. Alesia a insistat mai mult ca niciodată cu întrebările despre zăpadă: cum vine Moș Crăciun dacă nu e zăpadă, dar cum merge sania lui? de ce nu ninge? de ce nu avem zăpadă? când ninge? Sincer… nu am știut ce să îi răspund.

Iarna aceasta, copiii mei au văzut zăpada numai pentru că au fost la schi, însă, deși stăm la Sinaia în vacanața de Crăciun, în curtea noastră nu au putut să facă nici măcar un omuleț de zăpadă.

FOLLOW ME

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Pârtieeeeeee ⛷❄️

O postare distribuită de Alesia (@alesia.biancaa) pe

Eu nu pot să spun că sunt așa mare fan zăpadă. Mai ales în oraș, unde se creează agitație, se închid străzi, nu putem să circulăm, dar pentru cei mici mi se pare ceva feeric, așa că nu am putut să nu mă întreb dacă copiii mei se vor bucura vreodată de Crăciun cu zăpadă. Am stat de vorbă cu doamna Roxana Bojariu, climatolog Administrația Națională de Meteorologie, care mi-a oferit toate explicațiile de care aveam nevoie pentru a înțelege fenomenul.

Observațiile din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie indică o tendință de scădere a grosimii stratului de zăpadă. Această tendință se va accentua în anii și deceniile ce vin. Tendință nu înseamnă că în fiecare an avem mai puțină zăpadă decât în anul de dinainte, ci că numărul de ani cu cantități mici de zăpadă sau chiar fără strat de zăpadă, în anumite regiuni, devine din ce în ce mai mare, pe măsură ce înaintăm în timp.

Această tendință observată de reducere a stratului de zăpadă (uneori până la dispariția lui) poate fi pusă în legătură cu schimbarea climatică. În condițiile schimbării climatice, valorile temperaturii aerului cresc, chiar și în anotimpul de iarnă și nu mai sunt condiții pentru ninsori care să se acumuleze în strat de zăpadă durabil. De altfel, se observă, iarna, mai ales la câmpie o frecvență crescută a ploilor, în timp ce frecvența ninsorilor începe să scadă

Ni se pare că avem doar 2 anotimpuri, pentru că cele 4 anotimpuri s-au schimbat, dacă le comparăm cu cele de acum 50-60 de ani. În condițiile schimbării climatice, rămân cele 4 anotimpuri, pentru că ciclul acesta anual este determinat pe de-o parte de poziția României la latitudinile medii, iar pe de altă parte, de înclinarea axei Pământului față de planul orbitei sale în jurul Soarelui. Această înclinare se modifică pe intervale mari de timp – zeci de mii de ani – astfel încât valoarea sa o putem considera constantă pe perioada de câteva sute de ani de când s-a declanșat și în care va evolua schimbarea climatică actuală. E vorba de o schimbare climatică foarte rapidă, datorată schimbării compoziției atmosferei terestre ca urmare a activităților umane.

Informațiile de la această dată nu ne lasă speranțe prea multe în privința apariției unui strat de zăpadă, în România, dincolo de zonele montane, în următoarele câteva săptămâni. Dar nu sunt excluse aparițiile unor episoade cu condiții de iarnă, chiar dacă limitate în timp. Sunt de urmărit actualizările prognozelor meteorologice care pot aduce noutăți. De altfel, episoade cu zăpadă abundentă au mai fost înregistrate și primăvara, în martie și chiar aprilie, chiar dacă durata lor în timp a fost mica„.

Așadar, s-ar putea crede că noi suntem cei care au răpit copiilor și nepoților noștri șansa la zăpadă. Nu pot să nu mă gândesc (și) cu această ocazie că tot ceea ce noi, oamenii, facem nu rămâne fără ecou, fără urmări și ar fi bine să fim mult mai atenți, mai responsabili la tot ceea ce întreprindem pentru că avem consecințe și noi, dar mai ales generațiile care vin după noi.

Sunt curioasă din ce generații faceți parte voi și cum erau iernile atunci când erați copii.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

„Pregătește-te pentru cei care îți spun că nu vei reuși!“ 🦋

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.