3 pericole nevăzute care amenință siguranța familiei tale

Ți-ai imaginat vreodată că locul pe care îl numești acasă să fie grav avariat sau poate chiar distrus? 

Sunt o persoană optimistă, concentrată pe soluții. Îmi place să văd partea plină a paharului și încerc să nu pun niciodată răul în față. Însă una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat de-a lungul timpului este că prevenția este cel mai bun medicament. Deși nu am o manieră prăpăstioasă de a vedea lucrurile, dacă știu că pot evita ceva sau că-mi pot crea o plasă de siguranță, prefer să o am.

Mică sau mare, casa este cea mai valoroasă investiție pe care cei mai mulți dintre noi o fac. Muncim întreaga viață ca să oferim familiei noastre un acoperiș deasupra capului, ca să construim un loc pe care să îl umplem de iubire și în care copiii noștri să crească în siguranță. 

Nu știu dacă v-am mai povestit că familia mea are experiență în domeniul construcțiilor. Deși asta nu ne-a ajutat foarte mult să grăbim procesul de mutare în casa nouă (pentru că am depins de muncitori și furnizori), mi-a oferit o bază de informații de la care să pot pleca în momentul în care am început construcțiile pentru casa nouă. 

În 2021, vă povesteam că în România doar una din 5 locuințe sunt asigurate.

Situația nu stă nici acum mult mai bine, iar fenomele care au avut loc în ultimele săptămâni atât în Turcia, cât și la noi ar trebui să ne îngrijoreze puțin, oricât de mult am spera că „nu ni se poate întâmpla ceva chiar nouă”. Asigurarea obligatorie este impusă de legislație și acoperă (parțial) daunele produse de principalele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren. Pe lângă acestea însă, mai sunt o mulțime de alte pericole care pot fi acoperite de o asigurare  facultativă de locuință.

Este important ca atunci când alegem o asigurarea pentru locuința noastră să ne gândim foarte bine ce riscuri vrem să fie acoprite de poliță și să discutăm cu asigurătorul.

Care sunt pericolele nevăzute care amenință siguranța familiei tale și ce să faci ca să nu existe daune indiferent că sunt sau nu acoperite de o poliță de asigurare?

Știai că cel mai frecvent hazard într-o locuință este incendiul? Aceste dezastru poate fi provocat de situații la care nici nu te-ai fi gândit, în unele cazuri fiind provocate de situații ce nu pot fi acoperite de o polița de asigurare si tin de responsabilitatea și grija proprietarului

  1. Prizele care se mișcă

Fiecare casă are cel puțin o priză care s-a deplasat puțin din perete, dar care funcționează perfect. Niciodată nu ne gândim la firele ascunse în spatele acesteia care se mișcă de fiecare dată când scoatem un ștecher și pot provoca un incendiu din interiorul peretelui. 

Acest risc nu poate să fie acoperit de polița de asigurare.

  1. Cablurile electrice deteriorate 

Dacă ai un animal de companie care are obiceiul să roadă, ai grijă să ascunzi cablurile electrice. Pe lângă faptul că s-ar putea electrocuta, ar putea provoca și un incendiu. Din păcate, cele mai multe cabluri electrice se pot eroda singure în timp, din cauza folosirii excesive, dacă sunt răsucite sau presate de piesele de mobilier.

Acest risc nu poate să fie acoperit de polița de asigurare.

  1. Prizele suprasolicitate

Știi acel prelungitor care este tot timpul ocupat? Atât acasă, cât și la muncă, prea puțin ne gândim că priza care trebuie să furnizeze curent electric pentru toate încărcătoarele și electrocasnicele noastre ar putea provoca un incendiu din cauza suprasolicitării. 

Tu când ai făcut ultima dată o inspecție a casei tale? Nu uita să verifici dacă există crengile care pot cădea pe acoperiș și care, în cazul unei furtuni, pot să provoace daune, țevi de apă vechi care pot ceda la presiune.

Cum poți să ai grijă de locuința pe termen lung? 

În nefericitul caz în care poți să te lovești de unul dintre aceste pericole, economiile te pot ajuta. Însă în eventualitatea unor pagube mai mari este mai bine să lași profesioniștii să te ajute. 

Eu am ales să las siguranța casei mele în grija asigurării facultative de la Groupama, care are incluse în acoperirile standard o serie generoasă dintre cele mai frecvente riscuri, dar pe care fiecare dintre noi o poate personaliza adăugând  doar acele acoperiri și clauze opționale pe care le consideră cu adevărat necesare:

  • Incendii
  • Fulgere
  • Explozii
  • Inundații 
  • Furt
  • Alunecări de teren
  • Cutremur 

Ceea ce mi se pare foarte util este că în cazul micilor defecțiuni (electricitate, gaze, țevi sparte, geamuri sparte, reparații pentru acoperiș, țevi înfundate, încălzire, acces la locuință) un specialist intervine, în maxim o oră, pentru a efectua reparațiile de urgență. În plus, asigurarea facultativă ne poate -acoperi repararea casei și ne poate deconta și cheltuielile relocării temporare într-o altă locuință, în timpul reparațiilor, în cazul în care evenimentele produse te pot împiedica să locuiești la tine acasă.

Despăgubirea daunelor de valoare mică are loc în 72 de ore de la momentul transmiterii ultimului document solicitat de asigurător. În cazul daunelor mari, asigurătorul se deplasează la fața locului pentru a face constatarea.

Dacă până acum nu ai luat în considerare încheierea unei asigurări pentru locuință, poate ar fi momentul să reevaluezi importanța casei pentru familia ta. Alegerea unei asigurări este o decizie financiară importantă, dar care te poate scăpa de griji într-un moment în care ai deja suficiente. Nu numai că este o plasă de siguranță, dar îți permite și să economisești pe termen lung.

 

Îți mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă ai rămas cu câteva întrebări, aștept să le discutăm, iar dacă informațiile ți s-au părut utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Un comentariu pe “3 pericole nevăzute care amenință siguranța familiei tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.