Prin intermediul emisiunii Numai de bine, am cunoscut foarte mulți medici de la care am primit multe informații prețioase pentru mine și familia mea.
Cu toate că am întotdeauna la cine să apelez pentru orice problemă, nu am sunat niciodată pe nimeni să-mi prescrie un antibiotic sau să insist atunci când medicul meu de familie refuză.
Nu sunt neapărat un fan al antibioticelor, după cum cred că se observă, însă dacă mi se prescriu, le iau. Este foarte important că am încredere în medicul de familie și atunci când spune că trebuie să iau antibiotic, înseamnă că TREBUIE. Având încredere în el, e clar că nu am de ce să insist eu să-mi dea și mie pentru copii sau pentru mine un antibiotic care a funcționat pentru cumnata, sora, mătușa sau mama mea.
De foarte multe ori, sunt părinți care confundă puțin rolul meu și au impresia că făcând atâtea materiale cu medici, dețin și eu foarte multe informații și sunt întrebată fie ce părere am despre anumite medicamente, fie ce medicamente recomand. Eu nu pot să recomand un medicament, cu atât mai puțin în antibiotic. Da, vorbesc deschis despre experiența mea cu un anumit produs, dar când vine vorba despre ceva ce se găsește în farmacie, recomand întotdeauna să le luați numai dacă v-au fost recomandate de un specialist (medic, farmacist). Nu putem lua medicamente după ureche, cu atât mai puțin antibiotice.
Toți medicii cu care am stat de vorbă pentru diferite materiale mi-au spus același lucru: apelând la antibiotice pentru orice problemă, o să ajungi ca atunci când vei avea cu adevărat nevoie de antibiotic, acesta să nu își mai facă efectul.
O simplă răceală nu se tratează cu antibiotice, așa cum o durere în gât nu are nevoie de antibiotic, decât dacă medicul îți spune.
Mi-aș dori ca acest video să ajungă la cât mai multe persoane pentru că e foarte important pentru noi toți să conștientizăm că folosite fără responsabilitate, antibioticele nu vor mai putea salva vieți.
Antibioticele reprezintă probabil cel mai mare progres medical al ultimului secol. Au salvat sute de milioane de vieți, au scurtat durata suferințelor prin infecții şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariția unor sechele ale infecțiilor. De aceea, ne dorim să putem folosi antibioticele în continuare. Din nefericire, nici un nou antibiotic nu a fost descoperit în ultimii 40 de ani, iar folosirea neadecvată a lor a dus la creșterea alarmantă a rezistenței la aceste medicamente. (SURSA)
Organizația Mondială a Sănătății arată că dacă nu ne vom schimba obiceiurile nesănătoase de administrare a antibioticelor, până în 2050 nu vom mai avea opțiuni terapeutice pentru infecții și infecțiile rezistente la medicamente ar putea provoca 10 milioane de decese pe an (la fiecare trei secunde vom pierde un om).
5 lucruri pe care trebuie să le știi despre antibiotice:
1. Nu se administrează fără prescripție medicală
2. Nu se folosesc pentru răceli, durere în gât, bronșită sau alte probleme ce se pot soluționa cu antitermice sau antiinflamatoare
3. Consumate în exces produc rezistența antimicrobiană și ajung să nu își mai facă efectul
4. În ultimii 40 de ani nu a mai fost descoperit niciun antibiotic
5. Numai 63% dintre români au mers la un consult medical înainte de a folosi antibiotic
Campania Coaliția AMR 2050 este o campanie de conștientizare a publicului și de informare a principalilor factori de decizie cu privire la rezistența antimicrobiană (AMR). Campania este inițiată de Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei, în parteneriat cu Reckitt Benckiser România.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI