Cu cât ne apropiem mai mult de luna aprilie, cu atât îmi este mai greu să am răbdare să ne mutăm în casa nouă.
Primul termen la care credeam că o să fie casa gata era înainte de nașterea lui Nicholas. S-a prelungit totul atât de mult, încât mă tot agăț de evenimente importante din an până la care mi se spune că va fi gata. Speram să reușim să ne mutăm de Crăciun, a trecut și Crăciunul și ne dorim acum să ne mutăm măcar de Paște. Vizitele la șantier sunt din ce în ce mai dese pentru că încă sunt multe detalii de pus la punct. A fost un proces plin de entuziasm, dar care mi-a răpit și multă energie pentru că erau o mulțime de aspecte la care trebuia să fiu atentă, dar și multe care nu stau deloc în puterea mea, așa că nu puteam să grăbesc lucrurile.
O temă pe care am făcut foarte multă muncă de cercetare este furnizorul de energie electrică. Anii trecuți au avut loc niște modificări legislative la acest capitol, dar și niște majorări, apoi plafonări care au panicat puțin oamenii. Pentru că trebuia să luăm o decizie calculată, am parcurs cu mare atenție cele 3 ghiduri de pe Stația de Energie E.ON ca să aflu răspunsul la 5 întrebări importante despre energia electrică:
1. Care este motivul schimbărilor de preț la energie?
Costurile producției, transportului, tehnologiei, inflației, instabilității și volatilității influențează în mod direct prețurile energiei. Un alt factor implicat în fluctuațiile de preț este reprezentat și de faptul că cererea de energie variază sezonier și orar.
În țările în care energia se importă în cantități semnificative, prețul este mai puțin predictibil și depinde de factori externi, precum anumite conflicte (cum este situația vecinilor din Ucraina).
Din fericire, cheltuielile cu energia pot fi reduse prin utilizarea eficientă, diversificarea surselor de consum și investiții în tehnologii verzi.
Recent, am postat un material în care am vorbit despre principalii consumatori de energie din casele noastre.
Vezi această postare pe Instagram
2. Prețul energiei pe bursă scade, de ce nu și pe factură?
De obicei, furnizorii de energie electrică își achiziționează resursele atât din surse interne, cât și din import, în funcție de cantitatea de care clienții au nevoie și de disponibilitatea cu care energia poate fi găsită în piață . Totodată, aceștia încearcă pe cât posibil să cumpere energia cu mult timp înainte de a o da mai departe clienților, pentru a se asigura că au o cantitate suficientă și pentru a preveni creșterea prețurilor în perioadele cu consum mai mare de energie, cum ar fi perioada iernii.
Prețul de pe bursă se referă la cotația la care gazele naturale și energia electrică sunt tranzacționate, acesta fiind doar una dintre componentele prețului final la consumator. Costul de achiziție se formează pe un mix de produse, contractate în diferite perioade de timp, pentru a asigura, în limita posibilităților oferte de lichiditatea pieței din România, predictibilitate asupra costurilor tuturor clienților din portofoliu. Astfel, o parte din achiziția aferentă lunii în curs se face la prețurile de astăzi, iar o parte a fost făcută la prețuri mai mari sau mai mici, în funcție de momentul încheierii contractelor.
În prezent, prețul gazelor naturale și al energiei electrice destinate consumului populației din România este mai mic decât cel de la burse. O scădere este posibilă în viitoarele oferte în măsura în care prețul de pe bursă va scădea în continuare și va ajunge la un nivel mai scăzut decât cel actual din România.
3. Factura pentru energie. Ce plătești și cui?
Facturile sunt destul de complexe, întrucât conțin detalii despre întreg procesul de producție și de consum al energiei. Aceste detalii sunt mai apoi afișate pentru transparență și pentru a-i arăta clientului cum sunt cheltuiți banii, conform regulilor ANRE.
Deși consumatorul primește o singură factură pe care să o poată parcurge ușor, componentele facturii sunt împărțite pe 3 categorii: taxele guvernamentale, costul energiei și costurile logistice, așadar nu toți banii încasați rămân la furnizor.
4. Cât de importantă este energia în atenuarea schimbărilor climatice?
Așa cum poate știți deja, suntem foarte interesați de tot ceea ce înseamnă un trai mai sustenabil. Energia este esențială pentru reducerea impactului schimbărilor climatice, întrucât producția sa este responsabilă pentru 73% din emisiile cu efect de seră din întreaga lume. La nivel european însă, clădirile sunt responsabile pentru 36% din aceste emanări.
Astfel, este important ca eficiența energetică să fie îmbunătățită și să se producă, în schimb, energie curată.
Una dintre principalele măsuri pe care vrem să le luăm este instalarea unui sistem fotovoltaic (panouri solare).
5. Ce este un prosumator și cum poți deveni chiar tu unul?
Un prosumator este un individ sau o organizație care folosind un sistem fotovoltaic nu doar consumă energie, o și produce. Ulterior, surplusul de energie rezultat este injectat în rețea, urmând să fie compensat financiar de către furnizorul cu care au încheiat un contract.
Poate deveni prosumator oricine își instalează un sistem fotovoltaic, iar în funcție de puterea instalată, putem avea parte de diverse nivele de compensare.
Foarte multe persoane sunt interesate să devină prosumatori pentru că este atât un beneficiu sustenabil, cât și unul financiar.
Toate informațiile de mai sus sunt preluate de pe Stația de Energie E.ON, în care sunt explicate pe înțelesul tuturor o mulțime de lucruri ce țin de energie, costuri, contracte și beneficii. Dacă aveți și alte curiozități, sunt sigură că veți găsi răspunsurile acolo. Dacă nu, vă invit să lăsați întrebările voastre la postarea mea de pe Facebook, iar eu voi face tot posibilul ca răspunsurile pentru voi să fie tratate în următoarele lor articole.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă ai rămas cu câteva întrebări, aștept să le discutăm, iar dacă informațiile ți s-au părut utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Aceste sfaturi simple și ușor de urmat ne pot ajuta să avem un impact mai mic asupra mediului înconjurător și să economisim bani în același timp.