Pe vremea în care eram de vârsta Alesiei, țin minte cum mama aplica fel de fel de metode pentru a mă convinge să mănânc preparate pe care eu le detestam din suflet. De la spus povești și până la „una pentru mine, una pentru tati, una pentru pisică”, a încercat toate metodele, vă jur. Pe atunci nu eram prea mare fan supe, iar pe cea de cartofi nu puteam s-o suport. Însă, într-o zi a venit acasă cu un bol roz despre care mi-a spus că e făcut special pentru supele de legume. Ei, și așa m-a făcut un bol mai deosebit să accept ușor-ușor că trebuie să mănânc și supe.
Acum o înțeleg mai bine pe mama, căci trăiesc și eu aceleași povești cu 2 năzdrăvani mofturoși pe care simt că am epuizat toate ideile. Deja am trecut prin farfurii cu Mikey Mouse, Tom&Jerry sau Elsa, însă nu a avut niciuna succesul pe care l-a avut bolul meu roz din copilărie, căci la fiecare 2 săptămâni apre un personaj nou, deci și un model nou de farfurii.
Din păcate, trucul mamei mele nu funcționează și acum, însă eu sunt convinsă că gustul mâncării poate fi influențat de alți stimuli decât papilele gustative, așa că am transformat masa într-un ritual demn de curțile regale. Pentru că Alesia este la vârsta la care își dorește să fie o prințesă și ar sta îmbrăcată numai în rochii de bal dacă s-ar putea, am zis să aplicăm obiceiurile acestora și când vine vorba de masă. Și uite așa am trecut de la mofturi la masă, la explicații cu privire la modul în care așezăm mâncarea și rolul tacâmurilor. Pe Alesia o distrează foarte tare să aranjeze masa alături de mine și să îi explice fratelui ei cum și de ce a așezat farfuriile și tacâmurile.
Dacă vrei și tu să transformi masa într-un regală, iată care sunt cele 5 reguli de bune maniere de care trebuie să ții cont:
1. Folosim spațiul eficient
În funcție de masa la care mâncăm, alegem farfuriile în funcție de forma și dimensiunea mesei pe care o aranjăm, cât să se încadreze armonios. Încercăm să nu folosim mai mult de 3 culori în același timp și le alegem întotdeauna în funcție de ocazie sau sezon. Sunt convinsă că toată lumea ține acasă într-un dulap „farfuriile cele bune”. Noi am decis să renunțăm la așteptarea unei ocazii speciale și să transformăm mesele de familie într-o bucurie.
2. Așezăm mai întâi farfuriile
Primele farfurii pe care le așezăm sunt cele suport. Ar trebui să fie niște farfurii plate peste care așezăm primul fel de mâncare. Sunt de regulă două, una mai mare și una mai mică. Așezăm mai întâi farfuriile pentru că acestea devin un reper pentru poziționarea tacâmurilor.
3. Tacâmurile nu se așează la întâmplare
Sunt convinsă că știți deja că tacâmurile se așează dinspre exterior spre interior; furculițele în partea stângă, cuțitele și lingurile în partea dreaptă. Cuțitele vor fi așezate cu tăișul spre farfurie,
4. Șervețelele nu trebuie să lipsească
Șervețelele se pun în stânga furculițelor, eventual îmapchetate în mod decorativ. După ce servim masa, acestea se așează pe masă, în partea stângă a farfuriei.
4. Paharele se poziționează în funcție de scopul lor
Deși evităm să consumăm lichide în timpul mesei, așezăm și paharele ca la carte, aliniate oblic spre stânga, de la cel mai mic la cel mare.
La mesele la care aveți inviatați, deja e altă discuție. Dacă ar fi după Alesia am aranja așa până și masa pentru micul-dejun, însă recunosc că mi-ar fi imposibil să fac asta. Este pur și simplu una dintre metodele pe care le-am aplicat pentru a-i face să acorde mai multă atenție detaliilor și să se concentreze mai puțin pe ideea că nu le place mâncarea.
Sunt convinsă că toate mămcile știu deja cât de important este cum arată mâncarea în farfurie și că nu de puține ori ați petrecut mai mult timp alegând vesela decât preparând mâncarea. Pentru că o astfel de provocare merită răsplătită, PUR și chef Nicolai Tand v-au pregatit un super concurs cu premi constând în 10 seturi cuțite de bucătar + Pur pentru un an. Tot ce trebuie să faceți este să publicați aici 2 fotografii, una cu farfuria cu mâncare și una cu farfuria goală.
PUR a lansat de curand o formulă nouă ce curăță în profunzime și elimină cu ușurință orice tip de grăsime, crustele de amidon (orez, paste sau cartofi) și chiar resturile uscate de ou, lapte, pește sau carne. La câte vase am murdărit în urma exercițiului nostru, chiar ne-a fost de ajutor. 🙂
Mult succes!