Rinichii sunt unele dintre cele mai importante organe din corpul nostru: filtrează sângele și îl menține stabil, previne adunarea fluidelor în exces, reglează presiunea sângelui, echilibrează nivelele de electroliți, contribuie la producerea celulelor roșii, păstrează oasele puternice și sănătoase.
Un rinichi compromis are efecte negative asupra sănătății în ansamblu, de aceea fiind extrem de important să recunoști semnalele de alarmă ale problemelor.
1. Durere în partea superioară a spatelui
Durerea e de obicei numai pe o parte și e de obicei însoțită de schimbări legate de urinare și febră. Dacă ai spasme sau durere severă, s-ar putea să suferi de infecție sau pietre la rinichi.
2. Iritație a pielii
Dacă rinichii nu pot elimina reziduurile din sânge, acumularea acestora poate provoca uscarea și iritarea pielii. Dacă iritația e de la rinichi, alifiile și cremele nu ar trebui să funcționeze.
FOLLOW ME
3. Umflarea
Umflăturile neașteptate pot fi un simptom al unei probleme cu rinichii. Când rinichii tăi nu funcționează cum trebuie, nu pot elimina fluidele în exces din corp, ceea ce poate duce la apariția unor umflături pe față, mâini, picioare, glezne.
4. Oboseala
Dacă rinichii tăi sunt sănătoși, se produce suficient erythropoietin (sau EPO), un hormon responsabil cu încurajarea măduvei spinării să producă noi celule roșii care transportă oxigen. Când nu se produce suficient EPO, creierul și mușchii tăi devin ușor obosiți, și îți e mai frig și nu te mai poți concentra cum trebuie. Insuficiena celulelor roșii din sânge duce de obicei la anemie.
5. Dificultăți în respirație
Când rinichii nu funcționează cum trebuie, corpul tău e, de obicei, privat de oxigen. Lipsa oxigenului duce la dificultăți de respirație cauzate de acumulări de fluide și reziduuri în plămâni.
6. Schimbări în urinare
Acesta este unul dintre semnele timpurii. Schimbările includ: urină spumoasă, urină cu sânge, frecvență crescută a urinării cu urină palidă, frecvență redusă a urinării cu urină de culoare închisă, urinatul în mijlocul nopții sau cu dificultăți.
7. Gust metalic în gură
Pierderea apetitului sau o schimbare în preferințele tale alimentare pot să apară după acumularea reziduurilor în sânge. Acesta este unul dintre cele mai comune simptome ale problemelor la rinichi.
Citește și: 5 lucruri pe care trebuie să le știe TOATE FEMEILE despre PIETRELE LA RINICHI
Majoritatea oamenilor, nu acordă foarte mare importanță mersului la baie. Totuși, dacă ai pietre la rinichi, urinarea poate fi o experienţă înfiorătoare. Iată mai multe informații despre această problemă:
1. Ce sunt pietrele la rinichi?
Pietrele la rinichi sunt niște mici pietricele care se formează în interiorul rinichilor. Ele sunt depozite de minerale dure care pot cauza dureri severe și discomfort, dar nu lasă daune permanente. Unii oameni pot bea multă apă și apoi să aștepte ca pietrele să treacă prin tractul urinar, iar alții ar putea ave nevoie de operație, în funcției de gravitatea cazului.
2. Cum se formează pietrele la rinichi?
Urina tuturor conține o varietate de săruri și minerale dizolvate. Dacă nivelurile acestora sunt foarte mari, poți face pietre la rinichi – mici, dar care se pot mări apoi. Unele pietre rămân în rinichi, iar altele sunt dislocate și călătoresc între rinichi și vezica urinară – prin ureter. Unele pot chiar să iasă din corp prin urină. Cele care rămân înțepente în ureter cauzează durere și blochează fluxul urinar.
3. Simptome
Durere abdominală sau de spate
Un simptom comun al pietrelor la rinichi este durerea ascuțită din zona mijlocului. Uneori, durerea apare brusc, se mai liniștește pentru o vreme și apoi devine mai intensă. Uneori se mută spre zona inghinală sau abdomen.
Schimbări legate de urinare
Dacă ai pietre la rinichi, s-ar putea să:
-urinezi mai des ca de obicei
-simți constant nevoia de a urina
-urinezi numai cantități mici
-simți o senzație de durere sau arsură atunci când urinezi
Urina își schimbă culoarea
Urina celor care au pietre la rinichi poate fir roz, roșie sau maro și poate să miroasă ciudat.
Greață și vărsături
Un alt simptom al pietrelor la rinichi este discomfortul abdominal sever. Dacă ai și alte simptome, ar trebui să mergi imediat la medic.
Febră și frisoane
Acestea sunt un alt simptom al pietrelor la rinichi care ar trebui să te trimită imediat la medic.
Dacă ai pietre la rinichi, medicul îți poate face teste de sânge sau teste de urină pentru a confirma diagnosticul.
4. Ce cauzeaza pietre la rinichi?
Pietrele la rinichi se formează atunci când există o modificare a echilibrului normal al apei, sărurilor și a mineralelor din urină. Există foarte muți factori ce pot declanșa astfel de schimbări de la afecțiuni medicale cronice la alimentație.
5. Cum poți preveni pietrele la rinichi?
Pentru a preveni petrele la rinichi, trebuie să consumăm alimente bogate în oxalați (ciocolată, cafea instant, ceai, fasole, fructe de pădure).