Nu mulți oameni știu că invențiile „moderne” au apărut în urmă cu secole bune – sau chiar cu milenii în urmă. Așadar, nu e drept să crezi că oamenii din trecut erau primitivi. Iată mai multe informații despre obiectele care au apărut mult mai devreme:
1. Protezele și operațiile estetice, 3000 î.Hr.
Primele încercări de a corecta defectele fizice au apărut foarte devreme și nu se poate spune că nu au avut succes. Un exemplu este proteza pentru picioare din Egipt, care era chiar foarte eficientă. Un alt exemplu e ce se întâmpla în India Antică, începând cu 800 î.Hr. – acolo se putea ajusta forma nasului, folosind piele de pe frunte și de pe obraji.
2. Sistemul de canalizare, circa 2600 î.Hr.
Cele mai timpurii sisteme de canalizare au apărut în civilizația indusă – în Mohenjo- daro existau toalete publice și canalizare. Canalizarea era cunoscută și în Babilonul Antic, în unele orașe din China și în Roma.
3. Bateriile, circa 2500 î.Hr.
FOLLOW ME
Bateria Bagdad este un vas ceramic care conține un tub de cupru ce are înăuntru o bară de fier. Replicile aacestei baterii pot chiar să creeze puțin voltaj. Poate că oamenii din Babilonul antic cunoșteau metoda galvanizării, deși scepticii spun că aceste baterii erau folosite numai pentru a depozita pergamente.
4. Alarmele, circa 400 î.Hr.
Filozoful grec Platon folosea un ceas de apă care putea emite un semnal sonor pentru a-și aduce aminte când trebuia să își înceapă cursurile. Alarmele care funcționau pe bază de apă au fost dezvoltate în continuare în Roma Antică și în Orientul Mijlociu. Ceasurile mecanice care pot să emită un semnal la un anumit moment al zilei au apărut prima dată în China în secolul 8 î.Hr. și au ajuns în Europa până în secolul 14.
5. Roboții, 323 î.Hr.
Prototipul roboților moderni au fost niște siluete feminine care erau montate în farul din insula Pharos. La intervale regulate, acestea întorceau și băteau clopotele. Noaptea, scoteau sunete zgomotoase de trompetă, avertizând marinarii că se apropie de țărm. Mult mai târziu, în secolul 17 și 18, în Europa de Vest, au început să fie populare niște mecanisme care funcționau asemenea unui ceasornic și care arătau ca niște oameni sau animale.
6. Ușile automate, secolul 1 d.Hr.
Templele din Grecia Antică aveau uși automate. Ele erau acționate de aelopil, cel mai vechi prototip al unui motor cu aburi. Pe altar ardea un foc, sub care erau ascunse țevi cu apă. Aburul activa un sistem conectat la uși.
7. Ochelarii de soare, secolul 10
Se crede că aceștia au fost inventați de inuiți, care trebuiau să își protejeze ochii de zăpada strălucitoare. Ochelarii lor nu aveau însă nimic din sticlă și aveau doar niște fante subbțiri. Primii ochelari de soare cu sticlă au apărut mult mai târziu, în secolul 12 în China. Ei erau folosiți pentru a ascunde expresia facial a purtătorilor.
8. Calculator, 100 î.Hr.
Mecanismul Antikythera este considerat un „calculator antic” deoarece acest dispozitiv putea urmări mișcarea corpurilor celeste și poate prezice eclipsele solare și lunare. De asemenea, a fost folosit pentru calcularea datei la începutul Jocurilor Olimpice.