Războiul fraților și surorilor este o poveste care este la fel de veche ca și lumea. Specialiștii identifică patru cauze ale conflictelor din copilărie în familie: lipsa activităților în rândul copiilor, lupta pentru atenția părinților, problemele interne și resentimentele acumulate. Astfel de conflicte au devenit un subiect de discuție pentru apropiații familiei, ba chiar un subiect de glumă. Numai părinții copiilor care nu pot găsi o limbă comună nu pot râde. Dacă acest subiect se aplică familiei tale, ai în vedere faptul că există o cale de ieșire din situație.
În primul rând, este demn de remarcat: nu există nici o relație fără conflict. Și relația dintre frați și surori nu este o excepție. În mod normal, copiii trebuie să concureze puțin pentru atenția părinților lor și să se unească în fața unui „inamic extern”, cum ar fi agresorii din școală. Iată cum să aduci pacea și armonia în relația dintre surori și frați și cum să minimizezi conflictele.
1. Găsește timp parental individual pentru fiecare copil
O oră condiționată , în care toată atenția ta aparține numai acestui copil . Poate fi o lecție pentru școală învățată împreună, o activitate de lectură, o plimbare sau doar o discuție deschisă. Acest lucru este deosebit de important pentru primul copil, deoarece își mai amintește de timpul când era singur în familie și toată atenția era îndreptată numai către el.
2. Organizează un spațiu personal pentru fiecare dintre copii
Fiecare copil ar trebui să aibă un spațiu personal în casă. Dacă nu există posibilitatea de a le furniza camere diferite, este necesar ca copiii să fie divizați condiționat în posesiuni mici- o parte din masă, feluri de mâncare, un raft, un dulap.
FOLLOW ME
3. Oprește-te din a-i compara
Nu compara niciodată copiii unul cu celălalt sau cu alți copii. Utilizează doar tonul narativ : „Anton dansează perfect. Olivia cântă bine. Comparațiile depreciază eforturile și meritele ambilor copii.
4. Încurajează eforturile fiecărui copil în orice domeniu
Ia în considerare interesele fiecărui copil, în loc să declari întotdeauna egalitate. Amintește-ți: copiii sunt două personalități diferite. Mai ales dacă diferența de vârstă este mai mare de 3 ani, deoarece atunci nevoile, interesele și obiceiurile zilnice pot să nu coincidă.
Jucăriile și gadgeturile pot fi comune, dar, în același timp, copilul ar trebui să știe: are dreptul să nu împartă lucrurile valoroase dacă nu dorește.
Nu este necesar să se repete tot timpul despre egalitate, este mai bine să se dea fiecărui copil ceea ce are nevoie. Cineva are nevoie de mai mult, altcineva de mai puțin. Dar fiecare copil se va simți încrezător știind că interesele și nevoile sale sunt luate în considerare și poate obține întotdeauna ceea ce are cu adevărat nevoie.
5. Nu face din copilul mai mare o dădacă
Educația și îngrijirea copilului sunt responsabilitatea părinților. Copii mai mari nu sunt de vină pentru faptul că ai decis să dai naștere mai multor copii fără să știi de ce ești capabil. Dacă diferența de vârstă este mai mică de 12 ani, lăsarea copilului mai mare să aibă grijă de fratele mic pentru o perioadă îndelungată este chiar periculoasă. Dacă diferența de vârstă este mai mare, atunci cel mare își poate asuma această responsabilitate, dar numai prin acord , la un moment dat și pentru o „taxă”. „Taxa” poate fi tot ceea ce ești de acord să îi oferi unui adolescent: o achiziție mult-așteptată, un divertisment dorit sau ceva similar.
Pe de altă parte, fiecare membru al familiei are responsabilități în casă. Și îngrijirea celui mai tânăr poate fi formalizată ca una. Dar totul ar trebui să fie clar stipulat: câte ore și în ce zile.
6. Învață-i pe copii să fie o echipă
Puteți încerca această tactică. Ia- le copiilor o pușculiță din care să iasă câte o monedă de fiecare dată când fac ceva bine împreună- se joacă fără să se certe, fac o sarcină casnică împreună. Ia câte o monedă de fiecare dată când copiii încep să nu se mai înțeleagă. Ulterior, copiii trebuie să decidă împreună cum să cheltuiască banii câștigați.
7. Organizează activități pentru ei
Adesea cauza certurilor este plictiseala banală. Ce poate fi mai distractiv pentru un copil plictisit decât să începi să enervezi pe cineva a cărui reacție la asta va fi excelentă?
8. Fii corect
Nu lua partea cuiva și nu afla cine este instigatorul conflictului. Nu este necesar să pedepsești copiii după conflictele lor, dacă nu există nicio amenințare la adresa vieții și sănătății. Păstrează-ți neutralitatea și ai răbdare să asculți opiniile fiecărui copil.