8 minciuni pe care le-ai crezut și tu până acum

Se poate spune că istoria omenirii este o istorie a deziluziilor. Iată câteva informații care s-au dovedit a fi neîntemeiate – la unele poate că nu te-ai fi așteptat.

1. Bananele cresc în palmieri

De fapt, bananele sunt rodul unei plante erbacee, care nu are nimic de-a face cu palmierii. E adevărat însă că această plantă poate crește până la o dimensiune gigantică – înălțimea unor lăstari poate atinge 15 metri. Și apropo, banana e un fel de fruct de pădure.

2. Fructul biblic interzis este un măr

În Vechiul Testament nu se spune precis că rodul pomului cunoașterii binelui și răului a fost mărul. Cel mai probabil, teoria că Adam și Eva au mâncat un măr a apărut în urma traducerii Bibliei în latină, făcută în secolul al IV-lea – cuvântul latin malum se traduce atât ca „măr” cât și ca „rău”. Prin urmare, fructul interzis poate fi orice – și chiar ceva nematerial.

3. Lupii urlă la Lună

FOLLOW ME

Nu există nici o legătură directă între o lună plină și un urlet de lup. Urletul este pentru lupi un mijloc de comunicare, iar ei își ridică capul doar pentru că sunetul este mult mai bun așa. Lupii pot urla în întuneric absolut, dar, pentru că în nopțile luminate de lună nu bate de obicei vântul, urletul este mai ușor de auzit

4. Oamenii peșterii au trăit în peșteri

Cercetările moderne sugerează că oamenii primitivi au dus un mod nomad de viață, iar peșterile erau folosite pentru adăpostirea temporară. În plus, cele mai vechi situri arheologice de așezări umane nu au fost găsite în peșteri, ci în teren deschis.

5. Ketchup este un sos de roșii

Primele rețete ale ketchupului au apărut în cărțile culinare americane la începutul secolului al XIX-lea. Și cu aproximativ 200 de ani înainte, un sos de hamsii, brânză de pește, vin, condimente, usturoi, fasole, nuci și ciuperci numite matchup sau ketchup a fost adus în Anglia din Asia. Se crede că acesta a fost inventat în China în secolul 3 î.Hr.

6. Acul busolei indică Polul Nord

Acest lucru nu este în întregime adevărat. Acul busolei indică polul magnetic de nord, care, spre deosebire de polul nord geografic, se schimbă în mod constant și destul de repede – cu aproximativ 55-60 km pe an. În plus, în fiecare zi, Polul Nord se deplasează de-a lungul unei traiectorii ovale de 85 km.

7. Luna are o parte întunecată

Toată lumea știe că Luna este mereu întoarsă spre Pământ cu o singură parte. Acest fapt a dus la apariția mitului despre partea întunecată a satelitului nostru. Dar, din cine știe ce motiv, lumea uită că Luna, ca și Pământul, se învârte în jurul Soarelui și, prin urmare, toate părțile sale sunt luminate în mod egal de razele sale.

8. Charles Darwin a spus că oamenii se trag din maimuțe

De fapt, Darwin nu a spus direct că oamenii sunt descendenții maimuțelor. În lucrarea sa, „Originea omului și selecția sexuală”, el a subliniat doar că trebuie să existe o verigă de legătură între om și maimuță – un strămoșul comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.