8 minciuni pe care le-ai crezut și tu până acum


Se poate spune că istoria omenirii este o istorie a deziluziilor. Iată câteva informații care s-au dovedit a fi neîntemeiate – la unele poate că nu te-ai fi așteptat.

1. Bananele cresc în palmieri

De fapt, bananele sunt rodul unei plante erbacee, care nu are nimic de-a face cu palmierii. E adevărat însă că această plantă poate crește până la o dimensiune gigantică – înălțimea unor lăstari poate atinge 15 metri. Și apropo, banana e un fel de fruct de pădure.

2. Fructul biblic interzis este un măr


În Vechiul Testament nu se spune precis că rodul pomului cunoașterii binelui și răului a fost mărul. Cel mai probabil, teoria că Adam și Eva au mâncat un măr a apărut în urma traducerii Bibliei în latină, făcută în secolul al IV-lea – cuvântul latin malum se traduce atât ca „măr” cât și ca „rău”. Prin urmare, fructul interzis poate fi orice – și chiar ceva nematerial.

3. Lupii urlă la Lună

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

Nu există nici o legătură directă între o lună plină și un urlet de lup. Urletul este pentru lupi un mijloc de comunicare, iar ei își ridică capul doar pentru că sunetul este mult mai bun așa. Lupii pot urla în întuneric absolut, dar, pentru că în nopțile luminate de lună nu bate de obicei vântul, urletul este mai ușor de auzit

4. Oamenii peșterii au trăit în peșteri

Cercetările moderne sugerează că oamenii primitivi au dus un mod nomad de viață, iar peșterile erau folosite pentru adăpostirea temporară. În plus, cele mai vechi situri arheologice de așezări umane nu au fost găsite în peșteri, ci în teren deschis.

5. Ketchup este un sos de roșii

Primele rețete ale ketchupului au apărut în cărțile culinare americane la începutul secolului al XIX-lea. Și cu aproximativ 200 de ani înainte, un sos de hamsii, brânză de pește, vin, condimente, usturoi, fasole, nuci și ciuperci numite matchup sau ketchup a fost adus în Anglia din Asia. Se crede că acesta a fost inventat în China în secolul 3 î.Hr.

6. Acul busolei indică Polul Nord

Acest lucru nu este în întregime adevărat. Acul busolei indică polul magnetic de nord, care, spre deosebire de polul nord geografic, se schimbă în mod constant și destul de repede – cu aproximativ 55-60 km pe an. În plus, în fiecare zi, Polul Nord se deplasează de-a lungul unei traiectorii ovale de 85 km.

7. Luna are o parte întunecată

Toată lumea știe că Luna este mereu întoarsă spre Pământ cu o singură parte. Acest fapt a dus la apariția mitului despre partea întunecată a satelitului nostru. Dar, din cine știe ce motiv, lumea uită că Luna, ca și Pământul, se învârte în jurul Soarelui și, prin urmare, toate părțile sale sunt luminate în mod egal de razele sale.

8. Charles Darwin a spus că oamenii se trag din maimuțe

De fapt, Darwin nu a spus direct că oamenii sunt descendenții maimuțelor. În lucrarea sa, „Originea omului și selecția sexuală”, el a subliniat doar că trebuie să existe o verigă de legătură între om și maimuță – un strămoșul comun.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.