9 sfaturi pentru a alege locuința perfectă

9 sfaturi pentru a alege locuința perfectă

Mereu am crezut că este foarte important locul în care îți petreci timpul. Suntem tentați să spunem că ceea ce facem ne influențează starea de bine, sănătatea, confortul, însă și locul în care urmează să ne petrecem timpul este la fel de important. Așadar, locuința trebuie să fie cel mai primitor și confortabil spațiu.

Dar ce faci și cum ajungi să deții locuința perfectă? Am stat de vorbă cu mai mulți prieteni care și-au cumpărat apartamente în ultimele luni și aproape toți mi-au semnalat niște aspecte de care cred că ar fi bine să țineți cont dacă sunteți pe punctul de a achiziționa un imobil.

mg_0933-2265685

Stabiliți încă de la început ceea ce vă doriți de la viitoarea locuință. Ca, de exemplu: zonă, tip locuință dacă vreți un apartament sau o casă, cum să fie compartimentată (comandat sau semicomandat).

Fii atent la zonă, caută să ai acces rapid la mijloacele de transport în comun, dacă e posibil să fii lângă o stație de metrou. La fel de important este să ai aproape de casă și piață, magazine, biserică, spital, grădiniță, școală.

Și etajul este foarte important. Nu știu cum priviți voi acest aspect, dar vă spun că dacă alegeți să vă mutați într-un bloc în care nu există lift, dacă ai de urcat mai mult de două etaje, deja este o problemă. Poate nu acum când ești tânăr, dar dacă faci o astfel de eachiziție este posibil să o faci pentru toată viața. Apoi, poate vin în vizită rude sau prieteni de vârsta a treia care nu se descurcă la fel de bine ca și tine la urcatul scărilor. Nu mai spun că dacă ai copil și trebuie să urci și să cobori cu el cel puțin odată pe zi, plus bagaje, nu îți va fi deloc pe plac. Cât sunt eu de sportivă, dacă ar fi să îmi cumpăr un apartament, aș alege un bloc în care să fie două lifturi… dacă se strică unul să alerg la celălalt 😀

Când începi să cauți, ai grijă să știi foarte bine ce îți dorești. Poți începe prin a testa piața pe site-urile dedicate, dar poți alege un agent imobiliar. Aici trebuie să fii atent să stabilești încă de la început comisionul de vânzare. O prietenă care și-a cumpărat apartament în aceast an, îmi povestea că a întâlnit o doamnă care în contract scria că procentul era 2-3%. A întrebat-o care e comisionul și a răspuns „vedem noi după ce cumperi”. Nu permite așa ceva! Stabilește de la început care e comisionul pentru a nu avea surprize după aceea. Sfatul meu este ca dacă aveți posibilitatea să discutați direct cu proprietarul, în acest fel veți economisi câteva mii de euro.

FOLLOW ME

De asemenea, nu vă stabiliți vizionări dacă nu corespund cerințelor voastre. Timpul este prețios și un agent imobiliar ar face orice să vă răpească din timp doar ca să vedeți un apartament, următorul pas al lui va fi să vă convingă că „acesta este cel pe care îl cauți. De acesta ai nevoie!”. Îți spun că agenții imobiliar, nu toți, dar cei mai mulți sunt foarte obraznici. Nu îi permite prea multe pentru că s-ar putea să ajungi să îți spună „că nu vei găsi apartamentul perfect, mulțumește-te cu ce îți arăt eu!”. Și, crede-mă, este un caz real.

Să presupunem că ai găsit agentul care să te ducă la apartamentul mult visat, dar fii atent și la blocul în care este amplasată posibila viitoare locuință. Cum arată faţada, dacă are sau nu crăpături, fisuri , dacă este un bloc îngrijit, curat. Atenție! Dacă blocul este termoizolat, atunci crăpăturile sunt ascunse. Ai ajuns în apartament. De aici începe munca cea mai grea! Analizează cu atenție interiorul locuinței. Și verifică orice colț, pune întrebări și cere lămuriri, uită-te foarte bine să vezi starea pereților, a gresiei, faianței, parchetului (dacă există). Verifică instalația electrică, termică, a țevilor și a caloriferelor sau a centralei. Starea instalaţiilor sanitare, a întrerupătoarelor, a fasungurilor, a becurilor sau a panoului electric este foarte importantă. La fel, și dacă în bloc au avut loc lucrări de înlocuire a coloanei de apă sau dacă a fost înlocuită vreodată instalaţia electrică în casă.

Îmi povestea cineva că a cumpărat un apartament după ce l-a văzut o singură dată și nici atunci nu a avut timp să verifice atent, iar după ce a făcut achiziția a început să descopere tot felul de probleme și lipsuri. De exemplu, îmi spunea că în baie și bucătărie erau lipite pe faianță diferite postere. Când s-a apucat de curățenie și le-a dat jos de pe pereți a avut o surpriză: posterele acopereau găurile din faință. Important este și dacă există apometre şi repartitoare. Costurile întreținerii sunt un factor important. Dacă costurile sunt prea mari e mai bine să știi de la început, nu să afli după ce ai făcut achiziția.

Structura blocului face diferența. Dacă este construit pe o structură din pereţi portanţi din beton nu se mai pot face modificări în apartament. Dacă vrei să facki modificări structura pe grinzi este cea de care ai nevoie. Dacă blocul este din cărămidă asigură un grad mai mare de termoizolare.

Orientarea apartamentului va face să fie mai o locuință mai luminată sau mai întunecată. Așadar, dacă este orientată spre nord va fi mai întunecoasă şi mai rece, dar dacă are deschiderea spre sud casa va fi mai luminată şi mai călduroasă.

Știi și tu că vecinii trebuie să fie oameni buni, responsabili și liniștiți. Altfel…. 😀 Asigură-te că aceștia își plătesc întreținerea la timp, că nu sunt restanțieri, că nu fac gălăgie și că sunt oameni ordonați. Nimănui nu i-ar plăcea să intre într-o scară murdară sau în care miroase urât.

Și nu în ultimul rând, cere-i proprietarului să îți arate actele imobilului. Anul construcției, schița locuinței trebuie să corespundă cu ce este în realitate. Tot o prietenă îmi povestea că la momentul semnării a constat că una dintre cele două debarale era desființată, iar intrarea în balcon nu se mai făcea prin living, așa cum era inițial, ci prin bucătărie, însă aceste modificări nu apăreau în acte. Notarul a atras atenția că trebuie să își actualizeze documentele.

Așadar, dacă vrei să găsești locuința perfectă nu renunța și caută, dar înarmează-te cu multă răbdare și mai ales cu multă băgare de seamă. Însă când o vei găsi, vei ști că aceea este casa în care vrei să locuiești până la adânci bătrâneți.

0 comentarii pe “9 sfaturi pentru a alege locuința perfectă

  1. Alisa says:

    Locuiesc de cateva luni in Cosmopolis si pot sa spun cu cea mai mare sinceritate ca acest complex residential indeplineste toti acesti factori. Ceea ce m-a atras cel mai mult a fost pozitionarea complexului, o zona linistita, departe de zapaceala si agitatia din oras. In fiecare dimineata, ma trezesc inconjurata doar de sunetul pasarelelor, ci nu al claxoanelor sau picamerelor. Recomand cu drag Cosmopolis 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.