9 TRUCURI care te vor ajuta să scapi din SITUAȚIILE DIFICILE

În viață se poate întâmpla orice, inclusiv situații periculoase. Ca să nu fii luat prin surprindere de niciun eveniment neprevăzut, iată câteva informații care ar putea chiar să îți salveze viața:

1. Obține un foc cu ajutorul bateriei telefonului

Dacă ești pierdut/ă departe de civilizație, aceste dispozitive nu te vor ajuta prea mult. Multe telefoane mobile și tablete au baterii din litium (Li-ion). Dacă le străpungi cu ceva ascuțit, va avea loc o reacție chimică, iar rezultatul va fi focul. Pregătește-te să vezi artificii.

2. Scapă de curenții de apă


Atunci când înoți în apă e destul de probabil să apară un fenomen periculos – curenții de apă te-ar putea trage în larg. În asemenea cazuri, vei încerca din instinct să înoți către țărm cât mai repede, dar tot ce vei reuși să faci e să te îndepărtezi. Nu te duce spre țărm în linie dreaptă, ci înoată în paralel cu țărmul sau în diagonală.

3. Scapă de crocodil

FOLLOW ME


În linie dreaptă, crocodilii pot alerga mai repede decât oamenii. Din cauza membrelor scurte și a corpului alungit le e mai greu însă să ia colțurile, așa că nu vor urmări o pradă care iese mereu din raza lor vizuală. Stai cât mai departe de apele în care trăiesc crocodile și aligatori, iar dacă se întâmplă să te urmărească vreunul, scapă de el alergând în zigzag.

4. Dacă te-a înțepat vreo meduză

Înțepăturile de meduzză pot fi dureroase și pot provoca reacții alergice sau intoxicații puternice. Spală imediat rana și scapă de resturile de tentacule, dar nu le atinge cu mâinile goale. Clătește-te cu apă sărată, în niciun caz cu apă dulce. Bea multă apă și consultă imediat un medic.

5. Regula celor trei

Regula celor trei amintește cât de mult poate să supraviețuiască cineva în anumite condiții: trei minute fără aer (după aceea îți pierzi cunoștința), trei zile fără apă (după aceea apare deshidratarea) și trei săptămâni fără mâncare. Cunoscând această regulă vei putea să-ți setezi prioritățile.

6. Folosește superglue pentru tăieturi

Dacă reparai ceva și te-ai tăiat din greșeală, poți să apelezi la superglue, care e bun și pentru dezinfectarea rănilor. Cel mai bine ar fi însă ca doctorul să ți-l aplice.

7. Nu mânca zăpadă atunci când ți-e sete

Unii oameni cred că pot mânca zăpadă pentru a-și ostoi setea în situațiile critice, dar asta îți poate provoca dureri în gât și îți va răci corpul, astfel încât corpul tău vei avea nevoie de mai multă energie pentru a te încălzi.

8. Stinge tigaia

O tigaie cu ulei foarte încins lăsată nesupravegheată se poate aprinde imediat. În asemenea situații e absolut interzis să torni apă peste ea, deoarece focul doar va deveni mai mare și mai puternic, iar uleiul va sări în toate direcțiile. Cel mai bine aar fi să acoperi tigaia cu ceva duin bumbac dens, precum o pătură.

9. Rănile adânci

Dacă îndepărtezi obiectul din rănile adânci vei începe să sângerezi, așa că uneori e mai bine să nu te atingi de el și să aștepți până când sosește ambulanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.