Curiozitatea copiilor nu este întrecută de nimeni. Cu cât sunt mai mici, cu atât tentaţiile de a descoperi sunt mai mari. Ei, şi dacă interesul pentru lucruri necunoscute ar fi doar o provocare din care să experimenteze şi să descopre lumea, asta nu ar fi o problemă, dar ce ne facem când trec de această limită şi se îndreaptă către un pericol? Ca de exemplu, intoxicaţiile. Cele mai întâlnite cazuri de intoxicaţii apar din cauză că cei mici nu sunt supravegheaţi şi gustă sau chiar mănâncă lucruri care le pot pune în pericol sănătatea.
Ce fel de lucruri? Păi, să vă dau exmple de la Alesia care a fost oprită de fiecare dată în ultimul moment când se pregătea să bage în gură creioane colorate cerate, acuarele, plastilină şi în cam tot ce înseamnă produsele mele de make-up şi creme. Bine, acum sa nu credeti că am reușit de fiecare dată să fiu în preajma ei.
Un moment de neatenţie şi prichindelul care afişează o faţă de mini-îngeraş a şi înghiţit orice prostie. De multe ori, m-am gândit ce s-ar putea întâmpla dacă ar avea acces la detergent, vopsea, diluant, medicamente…Ca orice mamă, mă gândesc la toate posibilităţile să pot preveni orice situaţie nedorită.
Am căutat repede un plan de maximă urgenţă la care să apelam în cazul în care situaţia, pardon, curiozitatea prichindelului o impune. Părerea mea, de mamă a doi copii, e că mai bine să previn decât să tratez. Aşa că am grijă să îi ţin departe de tentaţii.Le explic de ce să nu facă un anumit lucru. Care sunt consecințele, ce pot păți, iar mai apoi îi las pe ei să aleagă.
Am încredere în ei, dar mai multă încredere am în ceea ce fac eu, aşa că am grijă să nu le las nimic la îndemână. Medicamentele pot fi confundate uşor cu bomboanele. Ca să evit orice situaţie neplăcută, le pun bine, în dulapul de medicamente la care ştiu sigur că nu au acces.
Nu le dau medicamente fără prescripţie medicală sau fără să sun medicul. În afara tratamentelor naturiste pentru diferite forme uşoare de răceală sau alte afecţiuni minore, tratamente pe care vi le-am mai recomandat şi eu pe blog, tot ceea ce daţi celor mici trebuie să fie cu acordul medicului. Altfel, îi poţi pune grav sănătatea în pericol.
FOLLOW ME
Mare atenţie trebuie să ai şi la ceea ce îi dai să mănânce. Au fost înregistrate cazuri în care părinţii au dat produse toxice, aşa cum sunt ouăle, brânzeturile sau mezeluri. Evident, s-a întâmplat fără să ştie că au fost depozitate în condiţii inadecvate sau că termenul de valabilitate era de mult trecut. Chiar şi în vacanţă dacă eşti cu cel mic, asigură-te că ceea ce îi oferi spre hrană este sănătos şi bun.
Cele trei semne că cel mic are o urgenţă medicală:
- este somnoros
- inima îi bate prea repede
- respiră foarte repede
ATENŢIE! Dacă constaţi că cel mic a mâncat medicamente, sună URGENT la 112 şi, până vine ambulanţa, sună la serviciul public denumit Toxapel. La capătul firului este un specialist în toxicologie, care îţi va răspunde şi te va ajuta până la sosirea medicilor.
E bine să ai în casă, ca măsură de prim ajutor, cărbune medicinal destinat intoxicaţiilor. Medicii spun că se administrează în primele minute de la intoxicaţie, rolul său fiind acela de a absorbi otrăvurile din stomac şi de a le elimina. În niciun caz nu rebuie să îi dai lapte, acesta grăbeşte absorbția toxinelor.