Animăluțele de companie par să aibă un al șaselea simț, prevăzând uneori lucruri care nouă ne scapă, sau detectând anumite boli. Un studiu amănunțit a arătat faptul că o pisică poate percepe ultrasunetele pe o frecvență de 50.000 de Hz, în timp ce omul este incapabil să mai recepționeze aceste semnale dacă depășesc 20.000 de Hz.
De multă vreme oamenii au fost interesaţi să ştie dacă animalele pot presimţi cutremurele, iar după seismul cu magnitudinea 9 care a avut loc în 2011 în Japonia, specialiştii şi-au intensificat eforturile de cercetare în această direcţie.
O echipă din Taiwan a întreprins un studiu asupra modului în care au reacţionează pisicile înaintea unui cutremur. Cu 6 sau mai multe zile înainte de cutremurul din 2011, unele pisici au manifestat comportamente neobişnuite şi au devenit mai stresate, după cum studiul arată. Unele au început să tremure, să fie neliniştite, încercând să fugă şi să ascundă. Alte pisici, însă, au devenit agitate doar cu foarte puţin timp înainte de cutremur. Mai este posibil ca ele să fie capabile să detecteze schimbări legate de presiunea atmosferică, gravitaţie şi deformări ale solului.
Dar afirmația că o pisică poate să detecteze boala stăpânului este una curajoasă și, din păcate, neconfirmată încă. Pisicile ştiu când stăpânul lor e în drum spre casă, chiar dacă e încă prea departe ca să-l poată auzi. Experimentele realizate de-a lungul timpului au arătat că animalul este în permanenţă “conectat” la stăpân.
Pisicile ne pot scăpa de stres, reduc oboseala acumulată, ne amuză, pot calma migrenele.
Însă de aici până la a suspecta că acestea sunt foarte iscusite în a detecta un punct sensibil pe care îl are stăpânul lor, este cale lungă. Iată care sunt părerile oamenilor de știință care au analizat această speculație.
De exemplu, ei cred că pentru persoanele care au suferit atac de cord, o pisică poate fi o adevărată mană cerească. Compania și joaca pisicii poate reduce riscul unui al doilea infarct, iar studiile arată că persoanele care au acasă pisici îşi reglează mult mai ușor ritmul cardiac și tensiunea arterială.
De asemenea, se crede că atunci când pisica toarce sistemul imunitar al omului este îmbunătățit. Explicația oamenilor de știință? Aceasta emană energii, acestea fiind asociate tratamentului cu ultrasunete, eficiente în tratarea bolilor de oase și în vindecarea rănilor.
FOLLOW ME
Pisicile pot detecta și boli mai grave, precum cancerul, existând tot felul de povești de-a lungul timpului, potrivit cărora animalul de companie al familiei ajutat la identificarea unei afecțiuni a stăpânei.
Alte cercetări în domeniu arată că persoanele care au pisici au o speranță de viață mai mare cu 10, 3 ani, comparativ cu cei care nu au o felină acasă.
De ce boli suferi, în funcție de locul unde se așază pisica:
În poala stăpânului – acesta suferă de boli de rinichi.
Pe capul stăpânului – acesta suferă de tensiune arterială sau migrene.
Pe umerii stăpânului său pe umărul stâng – acesta suferă de boli cardiovasculare sau este predispus la astfel de afecțiuni.
Dacă pisica se sprijină pe picioarele stăpânului, înseamnă că acesta suferă de hipotensiune arterială sau răcește frecvent.