Paza bună trece primejdia rea, mai ales când vine vorba de cutremure. Dacă locuim într-o zonă sigură nu înseamnă că nu ne vom confrunta niciodată cu acest pericol!
Iată recomandările celor de la Crucea Roșie și ale experților Națiunilor Unite cu privire la impactul dezastrelor naturale:
Ce nu ar trebui să faci deloc:
– să stai în prag: e un mit periculos – poate să îți cadă în cap;
– să ieși afară dacă stai mai sus de primul etaj: lifturile și scările sunt extreme de periculoase în timpul cutremurelor.
Așază-te pe podea, de preferabil în apropierea unei canapele.
– de îndată ce simți trepidațiile, mută-te mai aproape de un perete exterior. Dacă se prăbușește clădirea, vei fi găsit mai repede.
– asigură-te că nu ai nimic în jur care poate să cadă – aparate de iluminat, dulapuri suspendate
– ghemuiește-te și acoperă-ți capul cu mâinile pentru a-l proteja
FOLLOW ME
Ajută să te ascunzi sub masă?
Teoria e controversată. Cel mai obișnuit pericol în timpul unui cutremur e ca obiectele să cadă. Dacă am ști că nu va fi atât de puternic cutremurul încât să doboare casa, ne-am putea ascunde în siguranță sub masă, dar în cazul celor mai puternice, masa pur și simplu s-ar prăbuși peste noi.
Ajută să fugi afară?
De la prima trepidație până la o posibilă prăbușire ai cam 10-20 de secunde. Ar fi perfect dacă le-ai folosi pentru a părăsi clădirea, dar nu o face dacă:
-stai mai sus de primul etaj
-sunt mulți oameni la ieșire
-te îndoiești că îți va lua mai puțin de 10 secunde. În acest caz, pericolul de a fi rănit în timp ce ieși e mai mare decât dacă stai în casă.
Mereu ai nevoie de niște timp ca să procesezi o situație. În caz de urgență, să iei o decizie devine și mai dificil.
Dacă ești afară, stai în spațiul cel mai deschis, astfel încât clădirile și firele să nu cadă pe tine. Dacă ești pe un pod sau pe scări, pleacă de acolo imediat.
sursa: brightside.me