Ce să faci în caz de CUTREMUR! Sfaturi care îți pot salva viața!

Paza bună trece primejdia rea, mai ales când vine vorba de cutremure. Dacă locuim într-o zonă sigură nu înseamnă că nu ne vom confrunta niciodată cu acest pericol!

Iată recomandările celor de la Crucea Roșie și ale experților Națiunilor Unite cu privire la impactul dezastrelor naturale:

Ce nu ar trebui să faci deloc:

să stai în prag: e un mit periculos – poate să îți cadă în cap;
să ieși afară dacă stai mai sus de primul etaj: lifturile și scările sunt extreme de periculoase în timpul cutremurelor.

Așază-te pe podea, de preferabil în apropierea unei canapele.

– de îndată ce simți trepidațiile, mută-te mai aproape de un perete exterior. Dacă se prăbușește clădirea, vei fi găsit mai repede.
– asigură-te că nu ai nimic în jur care poate să cadă – aparate de iluminat, dulapuri suspendate
– ghemuiește-te și acoperă-ți capul cu mâinile pentru a-l proteja

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻  Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania.  Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul.  Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎  În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră.  Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi:  🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător  Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun!  Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Ajută să te ascunzi sub masă?

Teoria e controversată. Cel mai obișnuit pericol în timpul unui cutremur e ca obiectele să cadă. Dacă am ști că nu va fi atât de puternic cutremurul încât să doboare casa, ne-am putea ascunde în siguranță sub masă, dar în cazul celor mai puternice, masa pur și simplu s-ar prăbuși peste noi.

Ajută să fugi afară?

De la prima trepidație până la o posibilă prăbușire ai cam 10-20 de secunde. Ar fi perfect dacă le-ai folosi pentru a părăsi clădirea, dar nu o face dacă:
-stai mai sus de primul etaj
-sunt mulți oameni la ieșire
-te îndoiești că îți va lua mai puțin de 10 secunde. În acest caz, pericolul de a fi rănit în timp ce ieși e mai mare decât dacă stai în casă.

Mereu ai nevoie de niște timp ca să procesezi o situație. În caz de urgență, să iei o decizie devine și mai dificil.

Dacă ești afară, stai în spațiul cel mai deschis, astfel încât clădirile și firele să nu cadă pe tine. Dacă ești pe un pod sau pe scări, pleacă de acolo imediat.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.