10 CURIOZITĂȚI despre BANANE pe care nu le-ai știut până acum

Bananele sunt gustoase și sănătoase. În funcție de cât de coapte sunt, bananele au diverse efecte benefice asupra sănătății tale:

1. Previn bolile oncologice

Bananele conțin o anumită proteină (factorul de necroză tumorală) care previn afecțiunile oncologice. Fructele coapte conțin mai multă, așa că e recomandat să mănânci bananecu coaja pătată sau mai închisă la culoare.

2. Luptă împotriva crampelor

Deficiența de minerala e o cauză comună a spasmelor musculare. Acestea pot fi prevenite prin consumarea alimentelor bogate în potasiu și magneziu, precum bananele.

3. Previn bolile de rinichi

FOLLOW ME

Alimentele care conțin mult potasiu previn apariția pietrelor la rinichi și scad riscul afecțiunilor maligne cu 40%.

4. O inimă puternică

O dietă bogată în potasiu este rcomandată celor cu presiunea sângelui mare, care sunt predispuși la boli cardiovasculare. 1.3 grame de potasiu pe zi scad riscul de afecțiuni cardiace cu 26%. Mănâncă 2-3 banane pe zi.

5. Vase de sânge curate

Colesterolul e prima cauză a obstrucției vasculare, ce duce la ateroscleroză. Bananele ajută la reducerea colesteroului din sânge și la menținerea sănătății sistemului vascular.

6. Un stomac sănătos

Bananele sunt recomandate celor care au ulcer gastric. Ele conțin o enzimă specială care mărește secreția de mucus ce protejează pereții abdominali.

7. O sursă de energie

Abundența de vitamine și banana fac bananele să fie o sursă importantă de energie. Carbohidrații simpli se digeră repede.

8. Bună-dispoziție

Bananele conțin dopamină – „hormonul fericirii” – care, împreundă cu vitamina B, influențează pozitiv sistemul nervos. De aceea, bananele sunt pe lista de alimente pe care ar trebui să le mănânci dacă te simți rău.

9. Ajută cu diabetul

Aceste fructe tropicale conțin un anumit tip de amidon rezistent care ajută la îmbunătățirea stării unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 – mai ales bananele verzi.

10. O siluetă subțire

Amidonul rezistent previne depunerile de grăsime și mărește consumul de energie. Rezultatele sunt vizibile în timpul antrenamentelor de pierdere în greutate. Doza zilnică recomandată din aceste substanțe e de 10 grame.

Citește și: 10 motive pentru care ar trebui să mănânci mai multe BANANE

Bananele sunt delicioase și extrem de sănătoase. Ele conțin câțiva nutrienți esențali și sunt bune pentru digeste, inimă și pierdere în greutate. În plus, sunt și o gustare rapidă foarte convenabilă.

Iată 10 dintre principalele motive pentru care ar trebui să mănânci mai multe banane:

1. Bananele conțn mulți nutrienți importanți

Bananele conțin o cantitate însemnată de fibră, precum și câțiva antioxidanți. O banană medie (118 grame) conține:
Potasium – 9% din DZR
Vitamina B6 – 33% din DZR
Vitamina C – 11% din DZR
Magneziu – 8% din DZR
Cupru – 10% din DZR
Mangan – 14% din DZR
Carbohidrați net – 24 de grame
Fibră – 3.1 grame
Proteine – 1.3. grame
Grăsimi – 0.4 grame
Fiecare banană conține cam 105 calorii, fiind formată aproape exclusiv din apă și carbohidrați.

2. Bananele conțin nutrienți care moderează nivelurile de zahăr din sânge

Ele conțin pectină și amidon rezistent, care moderează nivelurile de zahăr și reduc pofta de mâncare golind încet stomacul.

3. Bananele pot îmbunătăți sănătatea digestivă

Ele sunt bogate în fibră și amidon rezistent, care ar putea hrăni bacteriile benefice din intestin și ar putea proteja împotriva cancerului de colon.

4. Bananele pot ajuta la scăderea în greutate

Au puține calorii, mulți nutrienți și fibre și pot avea efecte care reduc pofta de mâncare.

5. Bananele pot contribui la sănătatea inimii

Asta se întâmplă deoarece conțin potasiu, care scade presiunea sângelui și riscul bolilor de inimă cu 27% și magneziu.

6. Bananele conțin antioxidanți puternici

Printre aceștia se numără dopamina, ce reduce riscul bolilor de inimă și bolile degenerative.

7. Bananele te pot ajuta să te simți mai sătul

Bananele conțin cantități mari de amidon rezistent și pectină, în funcție de cât de coapte sunt. Ambele pot reduc pofta de mâncare și te pot ajuta să te simți sătul.

8. Bananele necoapte ar putea îmbunătăți sensibliitatea la insulină

Sunt necesare mai mute studii, dar deja unele au arătat că 15-30 grame de amidon rezistent pe zi ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină cu 33-50 % în doar 4 săptămâni.

9. Bananele pot îmbunătăți sănătatea rinichilor

Dacă mănânci banane de 4-6 ori pe săptămână, șansele de a face o boală de rinichi scad cu aproape 50%, datorită potasiului care este esențial pentru controlul presiuni sângelui și funcționarea sănătoasă a rinichilor.

10. Bananele ar putea avea beneficii pentru exercișiile fizice

Bananele sunt o sursă excelentă de hrană înainte, în timpul și după exercițiile fizce de rezistență. De asemenea, consumul lor poate reduce crampele musculare și durerile.

Citește și: De ce aduc BANANELE fericirea

Sunt foarte bune la gust, sunt hrănitoare şi oferă energie: nu este, aşadar, de mirare de ce bananele sunt cele mai consumate fructe pe tot mapamondul.  Se spune că un măr pe zi ne păzeşte de doctori. În comparaţie cu merele, bananele conţin de două ori mai mulţi carbohidraţi, vitamine şi minerale, de trei ori mai mult fosfor, de patru ori mai multe proteine, de cinci ori mai multă vitamină A şi fier.

V-am convins? Dacă nu, am să vă spun ca previn depresia deoarece conţin un tip de proteină care ajută la relaxare, îmbunătăţesc starea de spirit şi te fac mai fericit. Previn şi tratează anemia, arsurile de stomac şi ulcerele regleză nivelul glucozei din sânge, scad presiunea sangvină, ajută în prevenirea durerilor premenstruale, ajută creierul să proceseze informaţiile mai bine, ajută în curele de slăbire datorită fibrelor pe care le conţin şi previn constipaţia.

banana-1024x740-3901467

Pe lângă aceste beneficii, bananele sunt ideale dacă vreţi să scăpaţi de mahmureală. După o seară în care aţi uitat numărul paharelor pe care le-aţi băut, pentru a vă reveni, beţi un milkshake de banane, îndulcit cu miere: calmează stomacul şi restabileşte nivelul zahărului din sânge.

Şi pentru că nu mai este mult până ne vor invada ţânţarii, vă dau un sfat: renunţaţi la crema pentru muşcături de insecte şi frecaţi pe ciupitură cu interiorul unei coji de banană. Ajută la reducerea iritaţiei şi a umflăturii.
Pentru că este bogată în vitaminele A, C, B6 şi B12, luteină şi potasiu, banana este excelentă în tratarea şi prevenirea pielii uscate, dar şi pentru cea normală sau sensibilă.

Dacă tenul vostru este obosit şi uscat din cauza poluării şi a produselor de make up pe care le folositi zilnic, vă recomand o mască excelentă pe bază de banane ce va acţiona asupra pielii iritate și va înmuia tenul.
Pentru a o prepara, aveti nevoie de o jumătate de banană foarte bine coaptă, 2 lingurițe de miere, 1 linguriță de scorțișoară şi de câteva picături de ulei de măsline (cât să lege compoziţia). Curățaţi faţa, apoi aplicaţi crema obţinută şi masaţi câteva minute. Lăsaţi să acționeze circa 30 de minute şi curăţaţi tenul cu ajutorul unor dischete demachiante înmuiate în apă călduţă. Pielea va străluci şi va fi mult mai catifelată.

face-mask-1024x768-7877114

O altă mască pe care eu o fac ori de câte ori am ocazia este compusă din puţină banană foarte bine coaptă şi o linguriţă de lăptişor de matcă crud (linguriţă din cutia în care cumpăraţi lătişorul). Le amestecaţi şi masaţi faţa, lăsaţi să se usuce şi curăţaţi cu apă călduţă. Dacă aveţi tenul sensibil sau uscat, vă recomand să folosiţi apă plată, de izvor sau fiartă şi răcită.
Dacă vreţi să preveniţi apariţia ridurilor pasaţi cu o lingură de lemn o banană şi aplicaţi-o pe ten şi decolteu timp de 30 de minute după care curăţaṭi cu un prosop îmnuiat în apă căldă. Nutrienţii şi antioxidanţii pe care îi conţine banana luptă împotriva ridurilor, catifelează pielea şi reduc inflamaţiile.

Şi, ca un ultim sfat, nu uitaţi ca atunci când preparaţi măştile, să folosiţi ustensile din lemn sau ceramică. Sunt mai sănătoase deoarece nu oxidează conţinutul, aşa cum se întâmplă când folosiţi ustensile din metal.

 

0 comentarii pe “10 CURIOZITĂȚI despre BANANE pe care nu le-ai știut până acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.