Era pentru a treia oară într-o lună când Alesia făcea febră mare. Era într-o lună de februarie când eu nu știam ce să mai fac pentru a scăpa de virozele repetate care ne răpeau tot somnul familiei. Pe mine mă epuizaseră nopțile lungi și nedormite în care stăteam cu ea în brațe încercând din răsputeri să îi scad febra. Mi se părea că nu se mai termină și nu știam ce aș fi putut să fac să pot evita acest lucru. Medicul pediatru îmi spusese că are imunitatea scăzută, acesta find motivul pentru care corpul ei mic nu putea să își revină suficient de repede după o viroză cât să nu o mai prindă pe următoarea. Atunci a fost pentru prima data când „imunitatea” lua, pentru mine, o formă concretă. Era acel lucru care îmi ținea copilul în siguranță iar eu tratasem cu ușurință importanța ei în viața noastră.
Mi-am adus aminte de acel moment ca și cum ar fi fost ieri, atunci când am participat la o prezentare făcută de APTAMIL. După 40 de ani de cercetări privind alăptarea, Aptamil a venit către mamele din România cu o campanie care își dorește să le spună că au puterea de a influența creșterea sănătoasă a copilului. Eu m-am regăsit în „mama albastră” APTAMIL. Eu sunt mama care crede că poate influența sănătatea copilului său prin acțiunile sale. Îmi place să cercetez și să ascult sfaturile experților înainte de a lua o decizie. Îmi place să știu că lucrurile nu sunt întâmplătoare și că într-o lume a evoluției medicale sănătatea nu mai este chiar o întâmplare. Ceea ce Aptamil încearcă să facă este să pună egal între imunitate și sănătate. Prin urmare, atâta timp cât mama știe ce să facă pentru a crește imunitatea copilului său, se asigură că el va deveni un adult sănătos.
Ca și mine în acele zile nesfârșite de iarnă vă veți întreba cum putem să ne asigurăm că copilul nostru crește sănătos. Am să vă conving cu câteva date statistici prezentate de Aptamil în cadrul campaniei „Mai rezistent în primii 3 ani de viață”.
Știați că ….
- 60 % dintre femeile din România fac cezariană fără să fie nevoie
- 20% dintre femei consumă alcool în timpul sarcinii
- 20% fumează în timpul sarcinii
- 9% dintre copii se nasc prematur
- 30% dintre femei alăptează
Prin urmare….
12% dintre copiii romani experimentează o formă de insuficiență respiratorie până la vârsta de 4 ani.
Imunitatea nu trebuie să devină o problemă doar în momentul în care copilul nostru se îmbolnăvește. Imunitatea trebuie antrenată și acest lucru se face în primii trei ani de viață ai copilului. Dacă ar fi să fac cei cinci pași pentru imunitate din nou, aș alege tot ceea ce am făcut până acum pentru cei doi copii ai mei și ceva în pus. Am găsit pe site-ul www.nutricia.ro toate informațiile de care am avut nevoie dar am să le traduc puțin prin propriile mele experiențe.
Pasul 1 – Imunitatea începe în timpul sarcinii. Vitaminele esențiale din alimentație îi sunt copilului tău absolut esențiale. Amintește-ți că sintagma “a mânca pentru doi” nu înseamnă să mănânci mult, ci de calitate. Tot ce acumulezi în timpul sarcinii își va ajuta micuțul să fie mai sănătos în viața lui de adult.
Pasul 2 – Alăptează dacă poți. Nu renunța la un beneficiu psihic și fizic esențial pentru copilul tău. Alege ce este mai bine pentru el, nu pentru tine la acel moment
Pasul 3 – Nu interveni artificial dacă nu este cazul. Febra unui copil poate fi un lucru bun pentru a-I testa organismul și a-l întări în lupta cu diverși viruși. Nu apelați la antibiotice imediat după debutul febril și nu interveniți atunci când temperatura nu depășește 38 grade.
Pasul 4 – Bolul de sticlă în care ne creștem copiii nu funcționează mereu pentru ei. Pe termen lung, poate fi un dezavantaj. Eu am crescut-o pe Alesia fără adjuvante pentru stimularea imunității și am preferat să îi dau vitaminele din mâncare și sucuri. În cele din urmă, copilul tău va cădea, se va lovi, va răci. Admite acest lucru și pregătește-l, nu îl feri.
Pasul 5 – Informează-te! Acceptă responsabilitatea de a contribui la viitorul copilului tău și caută informațiile care te vor ajuta în misiunea ta.
Am aflat de la Aptamil că jumătate din anticorpii unui adult de formează până la vârsta de un an. Eu încă mai aflu lucruri noi și te invit și pe tine să faci asta pentru a crește copii sănătoși și fericiți!