Ai observat vreodată că oamenii buni adesea nu sunt respectați? Îi ajută pe ceilalți, sunt răbdători, nu țin supărare, dar sunt mereu triști și singuri. Psihologii cred că asta se întâmplă din cauza felului în care acești oameni se comportă. Iată câteva ilustrații care demonstrează asta:
1. Sacrificiu de sine inutil
Renunți la nevoile tale de dragul păcii, dar lumea pare să nu observe asta. Atunci când oamenii te jignesc, te simți tu prost în locul lor. Dacă vei continua să faci așa, oamenii te vor amărî iar și iar. Nu-ți fie frică să spui lumii ce nu-ți convine, pentru că sacrificiile tale inutile nu vor fi observate de nimeni.
2. Lipsa respectului de sine
Pare că nu simți când oamenii te lovesc sau închizi ochii când se întâmplă ceva neplăcut. Cineva obraznic de la natură nu te va iubi sau respecta pentru asta.
3. Depinzi de aprobarea celorlalți
FOLLOW ME
Oamenii care au nevoia patologică de a fi aprobați de alții semnalează că e ceva în neregulă cu ei. Nu mai aștepta laude și nu-ți fie frică nici de critici. Ce crezi tu despre tine e cel mai important.
4. Crezi întotdeauna că numai tu ești de vină
Dacă îți asumi responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în jurul tău, nimeni nu îți va mulțumi pentru asta, ci chiar alții s-ar putea să-ți facă viața și mai grea.
5. Nu impui niște limite
Îi ierți pe ceilalți pentru că e mai ușor să faci asta decât să îți susții punctul de vedere. Trebuie să te hotărăști ce accepți și ce ți se pare că încalcă niște limite.
6.Te lauzi
A-ți evidenția virtuțile și a implora să fii respectat e unul dintre comportamentele specifice persoanelor dependente. Încercând să-i convingi pe cei din jurul tău că ești o persoană bună vei reuși numai să te lovești de respingere, deși nu meriți. Important e să fii tu însăți și să te porți natural.
7. Frica de respingere
Dacă pretinzi că totul e ok ca să eviți reacțiile neplăcute ale celorlalți – singurul rezultat pe care îl vei obține e nemulțumirea ta. Nu-ți fie frică să spui nu. Chiar și cei mai drăguți oameni din lume vor încerca să te folosească, dacă îi lași.
8. Nu acorzi atenție intereselor tale
Poate că te-ai obișnuit să ai grijă numai de nevoile tale și nu mai acorzi importanță dorințelor tale. Învață să ai grijă și de tine și nu-ți fie teamă că îi vei jigni pe alții.
9. Ți-e frică de singurătate
Nu trebuie să îți transformi relația într-un cult, mai ales dacă partenerul e narcissist și egoist. Nu permite nimănui să te folosească. Nu e normal să trebuiască să alegi între relația ta și o stimă de sine sănătoasă. Dacă ești în această situație, ceva clar nu e în regulă
10. Crezi că respectul trebuie să fie câștigat
Respectul nu trebuie să fie rezultatul acțiunilor tale. Nu trebuie să „cumperi” dragostea sau respectul. Învață să iubești și să te lași iubită în mod necondiționat.
Citește în continuare: 6 lucruri care îi fac pe oameni să te placă mult
Oamenii simpatici au o aură de încredere şi bucurie. Ei zâmbesc mereu, nu cară greutatea lumii pe umeri și nu emană negativitate. Ce îi face să fie agreabili? Ce ne atrage la ei?
1. Faptul că nu vor nimic în schimb
Oamenii simpatici nu cer nimic. Stau alături de tine la o ceașcă de cafea și fac conversație. Fac contact vizual și zâmbesc. Nu vor decât să fie cu tine. A ști să fii prezent când ești cu cineva este o artă.
2. Faptul că au o putere incredibilă de a asculta
Un om simpatic te va lăsa să îi povestești despre tine. Te va face să te simți în centrul atenției și mai ușurat/ă că i-ai povestit despre tine. Alături de el te simți ca la o ședință gratuită de terapiei. Oamenii simpatici nu sunt niciodată egoiști – cred că fiecare merită un moment în care să se simtă special. și, la urma urmei, nu toți vrem să fim ascultați?
3. Faptul că nu sunt nesiguri
Oamenii simpatici se simt bine în pielea lor și au capacitatea de a transfera această încredere și asupra interlocutorilor. Nu poți fi gelos pe o persoană care îți oferă posibilitatea de a te simți bine. Acestor oameni nu le pasă de cum sunt văzuți de ceilalți.
4. Faptul că sunt oameni originali
Oamenii drăguți nu au nimic de dovedit și nimic de ascuns. Dacă nu le place ceva, îți vor spune. Își spun părerea chiar dacă nimeni nu e de acord și respectă opiniile celorlalți. De asemenea, sunt conștienți de puterea limbajului și își aleg cu grijă cuvintele și tonul.
5. Faptul că nu judecă și nu critică
Oamenilor simpatici le place de toată lumea. Dacă nu înțeleg ceva, vor accepta asta și nu te vor judeca sau critica niciodată. Ei cred că fiecare persoană are dreptul la propriile lecții, șanse, opinii. Ei știu că diversitatea e secretul dezvoltării și învață de la ceilalți. Oamenii simpatici se comportă la fel cu persoanele fără adăpost și cu cele bogate, fiindcă știu că viața are suișuri și coborâșuri.
6. Faptul că nu se feresc de atingeri
Oamenilor simpatici le place să-i îmbrățișee pe ceilalți și să-i facă să se simtă confortabili. De asemenea, știu să citească limbajul trupului.