6 greșeli pe care le fac părinții de copii răsfățați

Fiecare are niște reguli clare atunci când crește cel de-al doilea copil. Nu pentru că primul a fost rău și acum ți-ai impus diverse decaloguri pentru următorul. Deloc. Doar că înțelegi mai bine cu ce se mănâncă meseria asta extraordinară de părinte. Iar regulile sunt făcute ca tu să îi transmiți copilului niște linii, să îi trasezi anumite căi pe care el ar putea să vrea să le calce dacă tu le bătătorești, chiar și timid, de la început.

Astăzi, într-un moment de mică furie existențială, m-am hotărât să vă spun ceea ce încerc eu să NU fac. Poate vă e de inspirație. Pentru că mie îmi e. Chiar și când mă recitesc.

1. Dă-i copilului tău orice își dorește

Nu îi refuza nimic. Lucruri care îi fac bine, care nu îi fac, doar pentru mulțumirea aceea de o secundă care trece, de cele mai multe ori, în altă secundă. Așa nu țipă, nu se supără, nu?

2. Pune nevoile copilului înaintea celorlați, mai ales înaintea partenerului

Plânge, iar tu ești într-o discuție serioasă, sau în primul moment de liniște pe care îl ai în întreaga zi cu soția/soțul/iubitul/iubita? Lasă tot și du-te la el, chiar dacă tot ce vrea e aceeași jucărie de acum 5 minute. Sau poate vrea pentru a 100 a oară să vadă filmul preferat. Și poate vorbești cu el sau ea în alt moment. Poate. Asta nu o să-ți macine relația…

3. Îți permiți să îți îmbraci copilul în haine de firmă, scumpe și foarte scumpe?

Îmbracă-l doar așa și, poate chiar mai important, fă-l conștient de asta. Să știe și el și să transmită mai departe colegilor și prietenilor. Spune-i cât de mult contează exteriorul. De interior o să se preocupe el când o să crească, nu?

4. Pregătește masa mereu în funcție de dorințele celui mic

De ce să mănânce salată? Sau spanac? Năut, linte sau carne făcută într-un anumit fel? Nu, asta o să îți dea dureri de cap. Nu te mai chinui să îl faci să mănânce cu tine, cu toată familia. Poate vrea să stea la televizor sau afară cu alți copii. Mâncați pe rând, când și pe unde apucați.

5. Nu îți pune copilul la punct, nu îl certa, nu îi lua privilegiile doar pentru că a greșit

Lasă-l să lovească alt copil, să își rupă cartea preferată, să spargă veioza de nervi. Măcar așa știi că o să devină un adult puternic, nu?

6. Nu încerca să îi insufli sau să îți expui copilul religiei în care ai fost crescut

O să se facă el mare și o să aleagă singur. De ce să știe că există pentru atâtea miliarde de oameni un Dumnezeu, sau o putere superioară, la care se roagă. Că au o credință care îi poartă prin cele mai grele încercări. Dacă nu există? Dacă religia ta nu e cea mai bună? Mai ales că nu e cea mai permisivă. Sunt religii acum în care totul e permis. Poți să aplici pe internet. Ar fi totul mai simplu, nu?

Textul de sus poate fi un pamflet. Doar dacă nu elementele din el nu devin parte din rutina în care ne creștem copilul. 🙂

 


PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Hai cu mine pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.