Din nefericire, oamenii sunt diferiți. Sperăm că huliganii nu se vor lua niciodată de tine, dar dacă se întâmplă asta, trebuie să știi ce să faci.
Iată câteva trucuri care te vor ajuta să scapi din situațiile periculoase:
1. Dacă ești atacată din spate, îndoaie-ți mâna de la cot, prinde-o cu cealaltă mână și apoi, cu toată forța ta, lovește-l pe atacator cu cotul. Dacă reușești să îl lovești bine, nu se va putea mișca pentru câteva secunde, adică un timp suficient ca să scapi.
2. Calcă-l pe atacator pe picioare – mai ales dacă porți pantofi cu toc.
3. Dacă atacatorul încearcă să te stranguleze, apucă-i degetele mici și încearcă să le răsucești cât poți de tare.
4. Dacă ai vreun spray pentru autoapărare în geantă, ai grijă ca acesta să fie la îndemână pentru a-l putea folosi ca să-ți neutralizezi inamicul, stropindu-l în față.
FOLLOW ME
5. Dacă cineva încearcă să te jefuiască și te amenință cu orice fel de armă, nu te anagaja într-o luptă cu el. Nu te certa și dă-i tot ce dorește, chiar dacă sunt bunuri de valoare.
6. Fii atentă la detaliile înfățișării hoțului – alunițe, cicatrice, tatuaje.
7. Mergi direct la poliție după aceea – cu cât infractorul va fi căutat mai repede, cu atât e mai probabil să îți recuperezi bunurile.
Ce să faci dacă ești atacată într-un spațiu închis
1. Dacă cineva te urmărește la intrare, nu te ascunde în lift sau în vreun subsol, deoarece e foarte probabil ca respectivul individ să dea de tine.
2. Îndepărtează-te de intrare și îndreaptă-te spre un loc în care sunt oameni, ca să scapi de urmăritor.
3. Dacă ești într-un spațiu închis nu folosi spray-uri. Acestea pot să îți ajungă în tractul respirator și nu vei mai putea să scapi.
Măsuri de precauție
Nu fugi imediat. Depășește mai întâi posibilele obstacole (traversează străzile pe care le ai de traversat, dă colțul sau coboară la metrou) și abia apoi începe să fugi.
Intră în vorbă cu vreun trecător Menține dialogul până ce obserbi că persoana care te urmărea a dispărut. De obicei, criminalii nu atacă pe nimeni dacă nu e singur/ă.
Dacă șoferul unui taxi ți se pare suspicios, trebuie să-ți închei călătoria imediat. Atunci când te urci într-un taxi, trimite întotdeauna numărul mașinii unui membru de-al familiei tale sau unui prieten.
Nu căuta pericolul cu lumânarea. Dacă ești într-un loc întunecat într-o companie dubioasă (pe o bancă în parc, de exemplu), îndepărtează-te. Dacă e posibil, cere unui prieten sau unui vecin să vină să te ia.
Ai grijă ca rudele și prietenii să știe mereu unde ești și când te vei întoarce acasă.
Fii foarte atentă la ce se întâmplă în jurul tău. Oamenii care sunt foarte atenți la telefoanele lor devin surse ușoare pentru hoții de buzunare sau alți infractori.
Ține-ți bunurile de valoare în siguranță. Portofelul, banii sau telefonul nu ar trebui să fie la vedere. Ține-le în geantă sau rucsac și nu le scoate decât atunci când ai nevoie de ele.
sursa: brightside.me
Citește și: 9 sfaturi care ar putea să-ți salveze viața
Când oamenii aud de „sfaturi de supraviețuire”, mulți dintre ei se gândesc imediat la o situație ca cele înfruntate de Robinson Crusoe și Bear Grylls: probleme în natură. Important e să știi să te descurci și în oraș, atunci când apar situații periculoase.
Iată câteva sfaturi foarte importante:
1. Folosește cheile pentru auto-apărare
Ca să îți poți folosi cheile atunci când ești atacată pe stradă fără să te rănești la degete și fără să pierzi mult timp, ține-le ca pe un cuțit sau strange-le în pumn.
2. Dacă șoferul de taxi se poartă ciudat
Înainte să te uric în taxi, notează-i numărul. Dacă șoferul se poartă ciudat, telefonează cuiva cunoscut (sau prefă-te că faci asta). În timpul conversației spune-i numărul taxiului.
3. Nu subestima căpușele ixodide
În Europa, Asia și America, căpușele pot provoca boala Lyme, dar și encefalită, amândouă extrem de periculoase. Pentru a îndepărta căpușa din piele, încearcă să o prinzi cu o pensetă din apropiere de cap. Mergi imediat la doctor pentru un consult.
4. Dacă cineva spune că nu te va atinge, fii precaută
Ai grijă la promisiunie venite din senin. Dacă cineva îți spune, fără vreun motiv aparent, că nu intenționează să te atingă, ar trebui să te gândești că fix asta vrea să facă.
5. Bani pentru urgențe
E o idee bună să-ți ascunzi bani în carcasa telefonului, în caz că îți pierzi sau ți se fură portofelul ori geanta.
6. Efectul de mulțime
Dacă ție sau altcuiva îi e deodată rău într-un spațiu public, nu cere ajutorul tuturor deodată, ci unui om anume. Altfel oamenii vor crede că cineva și-a asumat deja răspunderea și se vor împrăștia.
7. Ce să faci dacă nu poți deschide geamul unei mașini care se scufundă
Dacă mașina în care te afli a ajuns sub apă, deschide imediat geamul și ieși pe acolo. Dacă nu se deschide, caută să ai mereu în mașină ceva greu cu care să poți sparge geamul.
8. O regulă de siguranță pe scări simplă, de care multă lume uită
Nu coborî sau urca scările cu mâinile în buzunar, ca să te poți prinde de balustradă în caz că aluneci. Dacă e să cazi, mâinile pot juca un rol vital în prevenirea rănilor serioase la cap.
9. Dacă ceva pare în neregulă, nu-ți fie frică să fii nepoliticoasă
Ar trebui întotdeauna să ai curajul de a refuza să stai lângă oameni care ți se par stranii. Dacă ți-e frică să rămâi singură în lift cu vecinul și simți că ceva nu e în ordine, nu-ți ignora instinctual doar ca să nu-l jignești.