În situațiile de urgență e important să oferi asistență cât mai rapid posibil. În asemenea situații ne amintim mai întâi de recomadările rudelor și prietenilor, dar chiar și sfaturile date cu cele mai bune intenții pot duce uneori la urmări tragice. Iată câteva dintre greșelile pe care le fac cei mai mulți oameni atunci când acordă primul ajutor:
1. Aplici gheață pe o rană
Gheața ajută la eliminarea hematomului, dar nu trebuie să aplici comprese reci direct pe piele, ca să nu înghețe. Creează o barieră între aceasta și gheață folosind un material și ține compresa pentru 20 de minute, apoi îndepărtez-o. Repetă procedura de mai multe ori.
2. Îi faci pacientului masaj cu alcool sau oțet atunci când are febră mare
Alcoolul și oțetul se absorb în sânge, ducând la otrăvire cu alcool sau cu acid, așa că această procedură e periculoasă mai ales pentru copii. În caz de febră trebuie să bei multe lichide și să răcești temperatura aerului din cameră (16-18 grade).
3. Ridici persoana care și-a pierdut cunoștința
FOLLOW ME
Dacă cineva și-a pierdut cunoștința, nu încerca să îl ridici sau să îl stropești cu apă rece. De asemenea, când își revine nu îi da cafea sau băuturi energizante, deoarece cafeaua deshidratează și acest lucru va înrăutăți situația. Ridică picioarele victimei și nu o lăsa să se ridice cu totul după ce își revine.
4. Folosești iaurt sau smântână pe post de prim ajutor pentru arsuri
Acestea te fac să te simți mai bine numai datorită contactului dintre răceala lor și pielea ta fierbinte. Ele usucă însă pielea, iar căldura pătrunde în rană și afectează straturile mai adânci. Ține zona afectată în apă rece pentru aproximativ un sfert de oră.
5. Încerci să corectezi singur/ă disclocarea
Nu încerca niciodată să corectezi singur/ă dislocarea dacă nu vrei să provoci răni suplimentare. Membrul rănit ar trebui să fie imobilizat, iar victima ar trebui să fie dusă de urgență la un spital.
6. Aplici căldură
E greșit să crezi că ceva cald va întinde mușchii. Căldura mărește circulația sângelui, iar edemul se va agrava. Folosește ceva rece în primele zile, pentru a reduce inflamația și pentru a calma durerea.
7. Provoci voma în caz de otrăvire
Se spune că în caz de otrăvire trebuie să faci victima să vomite. Totuși, acest lucru nu e recomandat în caz de otrăvire cu acid sau alte substanțe caustic. Cheamă imediat o ambulanță.
8. Elimini scama din ochi
Riști să îți miști mâna incorect și să rănești ochiul sau să strici vederea cuiva. Cel mai bine ar fi să mergi imediat la doctor, iar dacă în ochi a intrat vreo substanță chimică, spală imediat cu apă.
9. Îndepărtezi obiectele din rană
Poți să îți scoți o așchie din deget sau un mic ciob, dar nu ar trebui să îndepărtezi obiecte din rănile serioase. Doctorii le lasă acolo până ce pacientul ajunge în sala de operație.
10. Aplici cremă pe rană
Rănile ar trebui să se usuce la aer – alifiile creează umezeală care dăunează procesului vindecării. Acoperă rana cu un bandaj curat uscat.
Citește și: 7 REGULI de SIGURANȚĂ care ți-ar putea salva viața într-o zi
Statisticile spun că trăim în cele mai calme vremuri ale istoriei omenirii. Totuşi, lumea e încă un loc periculos. Iată câteva sfaturi pentru a fi mereu în siguranţă:
1. Chei, bani şi un telefon încărcat
Ar trebui să le ai mereu la tine când ieşi din casă. Ar trebui să poţi suna mereu după ajutor şi să ai cum să ajungi acasă. În plus, poţi salva viaţa altora sunând la Salvare în situaţiile de urgenţă.
2. Cere-ți scuze dacă te ciocnești de cineva
Chiar dacă nu ești neapărat de vină, cere-ți scuze și mergi mai departe. Nu știi peste cine dai – ar putea să aibă o armă, să fie un bețiv sau un drogat ori o persoană foarte nervoasă sau supărată.
3. Găsește mereu cel puțin 3 ieșiri
Fie că mergi la un concert, fie că mergi la școală, caută să vezi 3 ieșiri – uși sau ferestre mari. Dacă se întâmplă ceva, va fi prea târziu să mai cauți atunci.
4. Joacă-te „găsește-l pe tipul rău”
Când sunt mulți oameni prin preajmă, uită-te bine la ei. Cine pare prea nervos, furios sau speriat? Intuiția noastră rareori se înșală. Dacă cineva ți se pare periculos, probabil e. Încearcă să stai la distanță.
5. Întărește-ți încheieturile
Încheieturile obosesc foarte repede – întărește-le cu ajutorul unor mânere, pentru că pot să apară numeroase situații în care să trebuiască să te ții de ceva îngust. O încheietură puternică te poate salva.
6. Ridică-ți capul și mergi încet
Oamenii tind instinctive să lase capul în jos și să mărească pasul atunci când simt pericol. Ar trebui să procedeze însă invers – să-și ridice încrezători bărbia și să încetinească, pentru că, dacă își urmează primul instinct, devin pradă.
7. Scapă dintr-o mașină care se scufundă
Pentru a scăpa dintr-o mașină care se scufundă, desfă centura de siguranță și coboară geamul sau sparge-l cu un obiect greu. Vei avea cam un minut la dispoziție.
Citește și: REGULI SE SUPRAVIEȚUIRE pe care trebuie să le știe toți OAMENII!
Cu toţii cunoaştem regulile principale de siguranţă, dar uneori ajungem în nişte situaţii neaşteptate în care suntem confuzi și nu știm ce să facem. Iată câteva sfaturi care s-ar putea să-ți fie de mare ajutor la un moment dat:
1. Cum să recunoști un șarpe veninos
Dacă solzii de pe partea abdominală nu sunt bifurcați, pupilele sale sunt asemănătoare cu cele ale unei pisici, iar capul e delimitat clar de gât, atunci șarpele e veninos. Există însă și excepții de la regulă.
2. Nu folosi telefonul mobil atunci când mergi
A merge și a folosi telefonul în același timp e o provocare prea mare pentru creierul nostru. Te poate face să nu mai fii atent/ă la lucrurile din jur, deci nici la posibilele pericole (precum o mașină care vine brusc cu viteză spre tine.
3. Elimină punctele oarbe atunci când conduci ajustând corect oglinzile retrovizoare
Ajustează oglinzile astfel încât să vezi doar foarte puțin din marginile mașinii tale. Aranjează oglinda retrovizoare astfel încât să vezi orice mașină care vine din spate. Fă asta stând direct la volan.
4. Asigură-te că ai hainele potrivite
Ține minte că pielea udă elimină căldură mult mai repede, așa că e important să îți menții pielea uscată pentru cât mai mult timp posibil. Asigură-te că temperatura corpului nu scade prea mult purtând haine de lână, care absorb umezeala, spre deosebire de bumbac și alte materiale.
5. Să ai mereu pastile anti-alergice la tine
Nu știi niciodată când ai putea avea o criză alergică. Asigură-te că ai pastile anti-alergice la îndemână – s-ar putea să fie cruciale pentru tie sau pentru a ajuta pe cineva.
6. Amintește-ți că limitele corpului tău sunt adesea determinate de Regula celor Trei
După cum au arătat numeroase studii, în medie, oamenii pot trăi 3 minute fără aer, 3 ore fără adăpost în condiții de vreme extremî, 3 zile fără apă și 3 săptămâni fără hrană.
7. Să ai mereu la tine o sursă de lumină puternică
Experții în siguranță personală cred că o lanternă este o armă eficientă în caz că ești urmărit/ă sau luat/ă prin surprindere. Dacă observi o persoană suspicioasă care se pregătește să te atace, luminează-i direct fața. Adversarul va fi temporar dezorientat, ceea ce îți va da niște timp pentru a scăpa.