Odată cu reînceperea școlilor și a grădinițelor orice obsesie a mămicilor pentru igienă și microbi se amplifică și începem să ne facem un milion de griji pentru viroze și pericolele sanitare la care sunt expuși copiii.
Dacă la Alex sunt ceva mai liniștită, pentru că e deja mare și știe să aibă grijă de el, cu Alesia suntem în faza de explorare și prințesit interplanetar peste natură și univers. Pentru ea totul e interesant și captivant și dacă ar putea să se teleporteze dintr-un loc în altul ar fi perfect. Cum nu poate să facă asta, sare, fuge și se cațără peste tot. Vă dați seama că în căutările ei de inedit orice găsește prin copaci, pe jos, pe mese e fascinant, iar spălatul pe mâini o corvoadă care îi strică toată distracția. Spre dezamăgirea ei eu stau mereu cu ochii pe ea și încerc să o fac atentă, însă de când s-a întors la grădiniță nu pot să-i urmăresc fiecare mișcare și trebuie să mă asigur cumva că acolo nu se dezice de bunele practici.
În grupa Alesiei de la grădiniță nu sunt foarte mulți copii, însă e suficient ca unul să strănute puțin și se îmbolnăvesc toți. Pentru că nu ne dorim să ratăm zilele de distracție de la grădiniță, dar nici să trăim într-un balon de plastic, am făcut cu Alesia o listă de reguli pe care trebuie să le respecte orice copilaș pentru a-și asigura o igienă adecvată:
1. Nu lăsați niciodată copiii să plece de acasă fără șervețele în gentuță
Chiar dacă la grădiniță găsesc șervețele, e bine să vă asigurați că au și ei rezerva lor. Ar fi perfect dacă ar avea chiar și șervețele umede și poate un gel antibacterian.
2. Obiectele de igienă personală nu se împrumută
Fie că e vorba de periuța de dinți sau de un banal pieptăn, obiectele de igienă personală nu ar trebui să fie împărțite de mai mulți copii, nici măcar în cazul în care e vorba de cel mai bun prieten.
3. Regula spălatului pe mâini
Ar trebui să ne asigurăm că cei mici se spală pe mânuțe înainte și după fiecare masă, înainte și după folosirea toaletei, imediat ce au terminat joaca sau au intrat în casă după ce au fost afară. Și, bineînțeles, ori de câte ori s-au murdărit. De când îl avem în familie și pe cățelușul Roco, deja ar trebui să ne spălăm pe mâini la fiecare 10 minute.
4. Spălatul pe dinți nu este opțional
Fie că sunt dinți de lapte sau permanenți, ar trebui să acordăm o mare importanță spălatului pe dințișori. Este imposibil să te speli ori de câte ori mănânci ceva, însă ideal este ca cei mici să se spele dimineața, după masa de prânz și seara.
5. Băiță în fiecare seară
La fel ca adulții, copilașii trebuie să facă băiță în fiecare seară. După ce s-au săpunit bine se pot arunca liniștiți în pijamale pufoase și curate.
Din fericire, am la grădiniță un aliat în persoana educatoarei Alesiei. Sunt liniștită știind că e într-un loc în care primește toată atenția și educația de care are nevoie un copil, precum și toate condițiile de igienă și aș fi și ma fericită să știu că toți copiii au parte de același lucru, peste tot în țară. Din păcate, multe școli și grădinițe din România nu îndeplinesc normele de curățenie și igienă, iar cei mici se pot îmbolnăvi în orice moment.
Mă bucur să fiu anul acesta susținătoare a campaniei Domestos susține „Igienă de nota 10!”, campanie aflată la a 3-a ediție ce își propune să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de igienă din școli și grădinițe, dar si la creșterea nivelului de conștientizare a importanței igienei în rândul populației. Sub îndemnul “Fii ajutor de Căpitan și învinge microbii!”, Domestos invită copiii să-l ajute pe Căpitanul Igienă să salveze lumea de microbi și bacterii, utilizând diferite forme de expresie: desen, colaj, machetă, text, fotografie, film. Grație succesului pe care l-a avut acest proiect în anii precedenți, anul acesta sunt puse la bătaie mai multe premii, deci mai multe șanse de câștig. 😀
Mai multe detalii despre acest concurs găsiți pe www.domestos.ro, iar eu vă invit să-i susțineți pe cei mici să-și înscrie lucrările la acest concurs, ba chiar să le dați și câteva idei și să-l ajutați pe Căpitanul Igienă pe pagina de facebook Domestos, unde veți găsi un joculeț foarte amuzant!
Dacă aveți și alte sugestii de reguli de igienă, aștept să completăm împreună lista! 🙂