Dacă în fiecare dimineață te întâlnești cu o ceașcă de cafea, atunci ești unul dintre miliardele de iubitori de cafea de pe planeta noastră. Zilnic în lume se consumă mai mult de 2,25 miliarde de căni, iar acest lucru confirmă încă o dată dragostea pentru cafea. Iată 10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă consumi zilnic cafea:
1. Cafeaua tare nu există
Se pare că nu există o astfel de caracteristică ca „tăria cafelei”. Acest fapt, de fapt, este, în general, imposibil de evaluat în mod obiectiv. Cu degustări diferite, gustul de cafea este evaluat în funcție de o varietate de parametri diferiți.
2. Ora potrivită pentru cafea
Te poți ghida după nivelul cortizolului din organism. Majoritatea oamenilor au un nivel ridicat între orele 8 și 9 dimineața, următorul salt fiind la 12-13 ore, iar ultima la 17:30 – 18:30. Alege ca cel mai bun timp momentul după reducerea nivelului vivacității naturale. După ultimul salt, este mai bine să nu bei cafea, dacă vrei să dormi liniștit noaptea.
3. Cafeaua și medicamentele
FOLLOW ME
Cercetătorii internaționali, împreună cu cercetători germani, au constatat că o combinație de analgezice cu cofeina sporește semnificativ efectul lor. Ei au comparat efectul unei combinații de paracetamol și aspirină cu cafeină și o combinație simplă de paracetamol și aspirină.
4. Durata efectului
Dacă bei o ceașcă de cafea la ora 9 dimineața, atunci până la ora 13:00 în corpul tău va fi în continuare aproximativ 100 mg de cafea. Dar dacă o bei după ora 15:00, atunci poate funcționa până seara și te poate împiedica să adormi.
5. Cafeaua măcinată e bună doar pentru 15 minute
Dacă macini cafeaua acasă, nu o lăsa prea mult timp nefolosită și încercă să o utilzezi în primele 15 minute, pentru că atât se va păstra aroma. După acest timp deci, își perde aroma, nu mai este la fel de gustoasă, mai mult, după aceea este deja imposibil să distingi diferite tipuri de cafea pentru parfum.
6. Obținerea cafelei
Pentru a obține 1 kg de cafea, trebuie să culegi fructe de la aproximativ 2 copaci. Arborele de cafea crește cu aproximativ 3 ani înainte de a începe să cedeze.
7. Supapa unui pachet de cafea
Apăsând pe supapă, poți verifica aroma de cafea și să distingi produsul proaspăt de produsul deja invechit, dar aceasta nu este principala sa funcție. Prezența supapei indică faptul că cafeaua a fost împachetată imediat după frigere și măcinare. Un kilogram de cafea emite o cantitate mare de dioxid de carbon după frigere, iar dacă nu există nici o supapă în ambalaj, va exploda pur și simplu.
8. Cofeina îmbunătățește rezultatele în sport
Cofeina mărește nivelul de adrenalină din organism și eliberează acizi grași din țesutul adipos, ceea ce duce la rezultate mai bune pentru cei care folosesc cafea înainte de antrenament.
9. Cafeaua se mânca inițial
Deoarece cafeaua este extrasă din fructe, nu este o surpriză faptul că nu a fost folosită imediat ca o băutură. Popoarele din Africa obișnuiau să amestece grăsimile animale cu boabe de cafea zdrobite pentru a face o un fel de pastă , o rostogoleau ca pe o minge și o mânâncau pentru a le crește nivelul de energie.
10. Prepararea cafelei
Mulți oameni cred că cu cât aroma este mai puternică și cu atât este mai întunecată culoarea cafelei, cu atât mai multă cafeină are în ea. Dar prăjirea nu afectează deloc cantitatea de cafeină: atât la niveluri puternice, cât și la cele slabe, rămâne aproape aceeași. Când se prăjește, umiditatea se evaporă din boabe și îi dă o aromă aparte.