Probabil ai fost bombardat de mesajul Nu e bine să bei multă cafea și ca urmare ai decis să scapi imediat de obiceiul „rău“ de a bea 3-4 cești pe zi. Și dacă este necesar? Oamenii de știință au demonstrat că 3 cești de cafea pe zi reduc riscul de a dezvolta demență cu 25% și 5 cești protejează împotriva bolii Alzheimer.
Nu trebuie să crezi mereu toate sfaturile de pe rețelele sociale, deoarece nu se bazează întotdeauna pe date științifice. Iată 9 mituri despre o nutriție corectă, în care mulți sunt dispuși să creadă din cauza popularității lor.
1. Mitul numărul 1. Toate dietele sunt rele
De fapt: Rezultatele studiilor sugerează că nu toate dietele sunt dăunătoare: astfel, dieta mediteraneană este utilă. Bazele dietei – legume, fructe, fructe de mare și ulei de măsline. Această abordare a alimentelor va contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului colorectal cu 25%, a cancerului de sân – cu 15%, a cancerului de prostată – cu 10%.
O altă dietă, a cărui beneficiu a fost confirmata științific, este cea nordică. Se bazează pe pește, cereale și legume; există restricții în utilizarea deserturilor și a cărnii.
2. Mitul numărul 2. Laptele întărește dinții și oasele
FOLLOW ME
De fapt: Oamenii de știință au ajuns la această concluzie: dacă bei lapte în fiecare zi, acesta nu afectează fragilitatea oaselor, acesta nu reduce riscul de fracturi nu previne osteoporoza. Pentru a evita osteoporoza și fracturile, trebuie să adaugi 800-1000 mg de vitamina D în dieta ta. Pentru sănătatea oaselor, vitaminele sunt mai eficiente decât laptele.
3. Mitul numărul 3. E rău să bei multă cafea
De fapt: 3 cești de cafea pe zi reduc riscul de a dezvolta demență cu 25% și 5 cești protejează împotriva bolii Alzheimer. Cofeina are proprietăți neuroprotective: reduce anxietatea, îmbunătățește memoria și abilitățile cognitive.
4. Mitul numărul 3. Alimentația condimentată face rău stomacului
De fapt: Chilliul roșu reduce riscul de deces cu 13% . Condimentele cresc catabolismul lipidelor din organe și țesuturi, care protejează organismul de obezitate, ateroscleroză, hipertensiune și diabet de tip 2. Condimentele îmbunătățesc microflora intestinală , ameliorează inflamația și acționează ca un antioxidant. Mâncarea picantă este bună pentru stomac. Desigur, nu trebuie să iei această informație ca o scuză pentru a mânca un kilogram de piper pe zi: totul este bun în mod moderat.
5. Mitul numărul 5. Popcornul este la fel ca și chipsurile
De fapt: floricele de porumb pure, fără adaosuri – provenite în totalitate din cereale, bogate în polifenoli – sunt antioxidanți puternici care protejează organismul de ateroscleroză și diabet. În popcorn există mai mulți antioxidanți decât în legume și fructe.
6. Mitul numărul 6. Dacă mănânci mai mult nu slăbești
De fapt: Nu trebuie să mănânci în cantități industriale, ci să ai mai multe mese pe zi și să eviți înfometarea. Oamenii de știință au descoperit că este mai benefic pentru pierderea în greutate să ai între 3-6 mese pe zi decât să mănânci mai puțin. Metabolismul tău va fi mai stimulat astfel.
7. Mitul numărul 7. Uleiul de cocos este mai bun decât alte uleiuri
De fapt: în ulei de nucă de cocos există 90% grăsimi saturate. Ca o comparație, în grăsimea de carne de vită și de porc sunt 40%, în unt – 64%. O mulțime de grăsimi saturate sunt rele pentru sănătate. Studiile nu au identificat o legătură între uleiul de cocos și o reducere a riscului bolilor cardiovasculare. Uleiul de nucă de cocos ar trebui folosit fără cu limite.
8. Mitul numărul 8. Orezul brun – un depozit de minerale
De fapt: În orezul brun, ar putea exista cu 80% mai mult arsenic decât în cel alb -un semi-metal care are acţiune toxică asupra organismului în cantităţi mari.
9. Mitul numărul 9. Ceaiul verde se poate bea în cantități nelimitate
Catechinele găsite în ceaiul verde, în concentrații mari pot fi toxice pentru ficat . Se recomandă să nu bei mai mult de 3 cești de ceai verde, de câte 240 ml, pe zi. Ceaiul verde nu este un panaceu pentru toate bolile, nu ar trebui să îl bei în loc de apă.