Potrivit oamenilor de știință, viteza îmbătrânirii depinde în primul rând de factori externi, nu de ereditate. Contribuția geneticii este de numai 20%.
Am pregătit o listă de semnale care pot spune că corpul tău îmbătrânește prea repede.
1. Piele excesiv de uscată și fragilă
Semnele de îmbătrânire ale pielii apar de obicei de la vârsta de 25 de ani, iar în prezența factorilor adverși poate fi mai devreme. În cazul în care pielea ta a devenit un loc uscat cronic cu un peeling vizibil, pete pigmentare și riduri, cel mai probabil este din cauza patologiei sistemului endocrin.
Pe lângă problemele hormonale, starea pielii poate fi afectată negativ de un still de viață nesănătos. Alimentația incorectă, neglijarea protecțiilor factorilor dăunători, stresul – toate acestea încetinesc procesul de reînnoire a pielii.
Cum să previi: asigură- te că ai o dietă echilibrată,cu un conținut suficient de legume, fructe de pădure și alimente bogate în grăsimi nesaturate (nuci, uleiuri vegetale, semințe).
FOLLOW ME
2. Pleoapele lăsate
Pielea subțire din jurul pleoapelor e cea mai expusă la influența negativă a diferitelor tipuri de factori externi și interni dăunători, cum ar fi oboseala, lipsa de somn, stres, excesul de ultraviolete. Și primele semne ale îmbătrânirii apar adesea în această zonă.
Pleoapa lăsată și a așa-numitele pungi sub ochi îți adaugă ani în mod. Munca constantă a mușchilor din jurul ochilor duce la o pierdere rapidă a tonusului pielii. Pe măsură ce se îndoaie și se întinde, cavitățile formate se umplu cu grăsime.
La bătrânețe, această problemă este inevitabilă, dar dacă modificările au devenit evidente înainte de vârsta de 40 de ani, aceasta poate indica un ritm accelerat de îmbătrânire.
Cum să prevenii: încercă să beneficiezi de suficient somn, să excluzi alimentele bogate în sare din dietă, să bei mai multă apă, și nu uita să îți îngrijești pielea din jurul ochilor în fiecare zi.
3. Ciclu menstrual neregulat
Un ciclu menstrual neregulat la femei poate fi un predicator al unei menopauze timpurii. Se consideră normal dacă menopauza la femei vine în julrul vârstei de 46 până la 54 de ani. Dacă aceste dereglări în organism sunt observate înainte de 40 de ani, acesta poate fi un semn al îmbătrânirii premature a organelor interne.
Printre simptomele menopauzei precoce se numără insomnia, alternanța convulsiilor de febră și frisoane, o schimbare bruscă a dispoziției.
Cum sa prevenii: du-te periodic la ginecolog și nu neglija consumul de vitamine. Cel mai adesea, debutul menopauzei precoce este asociat cu patologii sau intervenții chirurgicale în organele interne ale femeilor. La primele semne este necesar să te adresezi imediat expertului.
4. Slăbiciune fizică
Daca urcatul scarilor, mersul pe jos , precum și orice alte activități de zi cu zi sunt făcute cu mare dificultate, are legătură nu numai cu o stare fizică precară și lipsa de pregătire sportivă regulată, dar , de asemenea , poate fi un semn de diferențe clare între buletinul tău și vârsta biologică.
După 40 de ani, volumul mușchilor începe să scadă. Acestea sunt procese naturale, care pot fi încetinite prin activități sportive regulate și pot fi accelerate prin neglijarea acestora.
Cum poți preveni: alege activitățile sportive care îți plac, astfel încât să nu te simți forțat de fiecare dată. Poate fi yoga, dans,mersul pe bicicletă. În viața de zi cu zi, alege întotdeauna o activitate care implică mișcare fizică: în loc să iei liftul – urcă pe scări, în loc să mergi cu mașina- fă plimbări pe jos.
5. Căderea părului
Căderea de la 50 la 125 de fire de păr pe zi este considerată a fi norma pentru o persoană sănătoasă adultă. Dacă, după fiecare pieptănare, pe pieptene sunt multe smocuri înseamnă că organismul îmbătrânește mai repede decât normal.
Cel mai adesea semnele de chelie precoce vorbesc de insuficiență hormonală. Cu îmbătrânirea rapidă a corpului, pierderea părului poate fi observată și în alte părți ale corpului.
Cum să previi: alege produse de igienă potrivite pentru tine, adaugă în dieta ta alimente bogate în omega-3, și nu uita să protejezi părul de soare.
6. Tulburări ale somnului
Încălcarea orelor normale de somn per se nu este asociată cu vârsta, dar sunt rezultatul influenței factorilor specifici îmbătrânirii.
Modificările fiziologice normale pentru persoanele în vârstă de 60 de ani sunt considerate a spori sensibilitatea somnului și a reduce durata acestuia. Aceasta se datorează creșterii legate de vârstă a nivelului de cortizol, care cauzează anxietate în timpul somnului. Dacă apar probleme de somn la o vârstă mai înaintată, poate fi și un semn al îmbătrânirii accelerate a corpului.
Cum să previi: poți scăpa de stres prin activități precum yoga sau în înot, iar înainte de a merge la culcare, alege să citești o carte.
Când există semne timpurii de îmbătrânire, trebuie să te adresezi imediat unui medic. Măsurile preventive pot întârzia apariția problemei, dar nu o pot rezolva.