Pentru împătimiții de Grecia comparația nu există, e un scenariu pentru filmele SF. Sau pentru un neieșit în lume. Cum să compari insula care adăpostește senzaționala Egremni cu “insula românilor”. Când ai copii, cântărești altfel, trăiești altfel și își dorești ca totul să fie puțin mai ușor. Ca să nu spun previzibil. Atât pentru ei, cât și pentru noi.
Despre Lefkada, ca oricare dintre cei care o cunosc, aș putea să scriu 5 pagini, dar nu o să o fac. Apa e incredibilă, Egremni, Katsiki sunt unice, croazierele către fostele insule ale lui Onasis sunt de neratat, iar o excursie către Parga și Acheron ar putea da ingredientele unui sejur perfect. Sau măcar complet.
Dar când mergi în vacanță cu cei mici, apele turcoaz îți sunt perfecte doar pentru poze. Pentru că majoritatea plajelor sunt cu pietre și/sau valuri mari, iar copiii mei nu s-au putut bucura de ele. În plus, trebuie să fii lângă ei în fiecare minut pentru că pericolele sunt, în mod evident, mult mai mari. Ai mei preferau să stea pe plajă, să se joace în nisip și se bălăceau mai degrabă la piscina hotelului. Lefkada are o ofertă mult mai mare de hoteluri, asta e adevărat, și poți sta în locuri incredibile, unde apa turcoaz să te ajute să te crezi în cel mai frumos loc din lume. Dar cum nu mă las impresionată ușor, mie nu mi-a fost de ajuns. Ați văzut doar ce critică am fost și la adresa Thailandei, în ciuda peisajelor senzaționale.
Thasos este o insulă mult mai prietenoasă cu cei mici și nu foarte mici. Plaje cu nisip fin, golfulețe cu ape liniștite, fără valuri, unde poți să îți lași copiii să se bălăcească în voie. Marble Beach, oricât de artificială ar fi ea, mi-a plăcut foarte tare. Pentru câteva momente m-am văzut în Maldive. Și, deși nu e specific neapărat pentru Thasos, dacos salad a fost mâncarea mea de fiecare zi. Am mâncat foarte bine. Nu am înțeles însă de ce preparatele au nevoie de atât de mult ulei, dar asta e poate o problemă personală.
Nu mi-a plăcut că fără mașină nu poți să mergi mai nicăieri și am simțit nevoia să o avem lângă noi mai mult ca în Lefkada. Iar în Thasos m-a cam plouat anul ăsta, dar cred că are legătura mai degrabă cu vremea capricioasă din toată Europa, mai mult decât cu poziționarea insulei.
Un alt impediment de care ar trebui să țineți cont, dar aici vă spun din auzite și nu din experiență, este că sezonul de baie ține mai puțin în Lefkada, pentru că Marea Ionică e mai rece ca Egeea sau ca Mediterana.
În plus, Thosos e mult mai aproape de România, în timp ce Lefkada e aproape dublul distanței. Toate sunt lucruri pe care trebuie să le luăm în seamă atunci când avem copii. Nu e instinct de supraviețuire, e logică elementară. În funcție de vârsta lor, putința și răbdarea lor și a noastră, vă faceți calculele și alegeți. Sunteți mai aventurieri, iar copiii nu sunt foarte mici? Lefkada e o alegere excelentă, dar trebuie să scoateți și mai mulți bani din buzunar. Vreți să mâncați bine, să aveți peisaje de poveste și să dați de oameni primitori? Oriunde în Grecia o să găsiți asta.
Ați văzut vlogul Alesiei din vacanță? ☺
Poze din vacanță găsiți pe contul meu de Instagram.
Anul acesta însă, dacă ajungeți, nu uitați să trimiteți un gând și către oamenii care se luptă cu nenorocirea din jurul Atenei.
Locație foto: Therme București