Cele mai surprinzătoare modalități de a întâmpina Anul Nou

5, 4, 3, 2. Numărătoarea inversă a început! Indiferent de locul unde ne aflăm sau de naţionalitate, preţ de câteva secunde avem acelaşi moment de aşteptare. La miezul nopţii, după ultima astfel de secundă de aşteptare, ne resetăm mental şi începem iar de la 1. Prima zi a Anului Nou! Până aici ne regăsim toţi în poveste, dar să dăm iar timpul înapoi, înainte de numărătoarea inversă către anul nou. Bogdan Ciubotariu de la Salt&Pepper Catering ne oferă câteva tipsuri pentru masa de revelion, iar în continuarea textului veți citi despre cele mai surprinzătoare obiceiuri de revelion din întreaga lume.

 

 profil2 (800x533)Pregătirile

Cel mai important este ca băuturile să fie reci, în special șampania. De altfel, atenție la preparatele pe care le serviți pentru că unii poameni sunt superstițioși în noaptea de revelion – spre exemplu, nu mănâncă pasăre, deoarece găina scormone pământul ceea ce înseamnă că anul viitor va fi greu și cu muncă multă. O altă superstiție este de a se servi pește pentru a aluneca în următorul an ca peștele în apă.

 

Ritualul șampaniei

IMG_6452 (2) (800x533)Șampania trebuie frapată, ceea ce înseamnă că înainte cu câteva ore de startul petrecerii șampania se pune la rece, stropită ușor cu apă ca să se producă bruma pe sticlă. Se poate servi pe toată durata serii, dar momentul cel mai important este la trecerea dintre ani. Se servește în pahare speciale numite flute. Ele se umplu trei sferturi cu lichid. Puteți lua în calcul că dintr-o șampanie umplem între șapte sau nouă pahare.  În funcție de șampania servită putem adăuga în fiecare pahar o căpșună sau o zmeură. Sticlele se păstrează în frapiere cu gheață și apă. În mod normal, fluta pentru șampanie nu se așează pe masă lângă celelalte pahare, ci este adusă în zona organizată pentru băuturi și așezată pe masă la momentul servirii șampaniei.

IMG_6446 (2) (800x533)Servirea băuturilor

Pentru vinul roșu folosiți un decantor pentru păstrarea aromei, dar și pentru estetica mesei. Vinul roșu se servește în cel mai mare pahar dintre cele trei: cel mai mic este pentru vin alb, urmează cel pentru apă și cel pentru vin roșu. În funcție de băuturile pe care le serviți este indicat să aveți mereu o frapieră pe masă.

Nu uitați de sfetnice pentru lumânări pentru a crea o atmosferă specială. Despre așezarea per ansamblu a mesei am scris aici. 

În alte părți din lume lucrurile se întâmplă astfel:

revelionV-aţi fi gândit vreodată că în unele zone din Scoţia, cu ocazia Anului Nou, oamenii vor începe să învârtă pe străzi mingi de foc? Sau că în Ecuador, o tradiţie este ca unii bărbaţi să se îmbrace în vestimentaţie feminină înaintea Ajunului Noului An pentru a reprezenta simbolic „văduva” anului care a trecut? Tot în Ecuador, la miezul nopţii, sute de păpuşi în mărime naturală simbolizând ghinioanele anului trecut, realizate pornind de la animale, personaje de film sau chiar personaje politice locale sunt incendiate pe străzi.

FOLLOW ME

Mai jos sunt câteva dintre cele mai surprinzătoare obiceiuri, superstiţii şi modalităţi prin care este întâmpinat anul nou în lume.

MEXIC

Mexicanii sărbătoresc Ajunul Anului Nou mâncând boabe de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului în timpul numărătorii inverse către miezul nopţii. Fiecare boabă de strugure este însoţită şi de o dorinţă. Familiile mexicane îşi decorează casele în culori care reprezintă dorinţe pentru următorul an: roşu pentru îmbunătăţirea vieţii şi pentru dragoste, verde pentru situaţia financiară, galben pentru situaţia la muncă şi alb pentru sănătate. O altă tradiţie este de a realiza o listă cu evenimentele neplăcute din ultimele 12 luni şi de a o arunca în foc înainte de miezul nopţii.

BRAZILIA

În Brazilia, Anul Nou marchează oficial începutul sărbătorilor estivale care durează până la Carnaval. Cei care petrec Anul Nou pe plajă se îmbracă, de obicei, în alb pentru a aduce norocul.

COSTA RICA

Pe lângă obiceiul celor 12 boabe de strugure, prezent şi în Mexic, aici se aleargă pe stradă ţinând în mână bagaje pentru a aduce în noul an călătorii şi aventuri.

JAPONIA

Anul Nou înseamnă pregătirile pentru a-l întâmpina pe Toshigami, zeul Anului Nou. La miezul nopţii, în templele budiste au loc cele 108 bătăi de gong pentru purificarea sufletelor.  În Tokio, oamenii se adună în jurul Templului Zojoji pentru a elibera baloane de heliu către cer împreună cu dorinţele pentru Anul Nou.

FILIPINE

Cele mai multe persoane aleg să poarte haine noi, colorate, care conţin modele circulare, precum bulinele. Acest lucru pornește de la credinţa că cercurile atrag banii şi norocul. La miezul nopţii, sunt aruncate monede pentru a spori bunăstarea în anul ce urmează. De asemenea, filipinezii sar pentru a creşte în înălţime sau mănâncă cele 12 boabe de strugure după obiceiul spaniol.

SCOŢIA

Aici, conform tradiţiei, de Anul Nou prietenii sau cei din familie se vizitează reciproc aducând însă şi un cadou standard: whisky şi uneori o bucată de cărbune.

ESTONIA

Unii estonieni consideră că în Ajunul Anului Nou oamenii trebuie să mănânce de şapte, nouă sau doisprezece ori. Acestea sunt considerate numere norocoase în Estonia. Credinţa este aceea că, la fiecare masă, persoana respectivă va câştiga puterea unui om în plus în următorul an. Mâncarea nu trebuie consumată în totalitate, o parte trebuie lasată pentru străbuni şi spiritele care vizitează casa în Ajun de An Nou.

GERMANIA

Una dintre tradiţii este de a prevesti viitorul prin formele pe care le realizează plumbul topit în apă rece. Pentru noroc şi sănătate, trebuie atins un coşar sau acesta trebuie să frece fruntea omului cu cenuşă. De asemenea, germanii consumă un mic porcuşor de marţipan pentru şi mai mult noroc.

GRECIA

În Grecia, în Ajun de An Nou se găteşte Vassilopita, o prăjitură în care este ascunsă o monedă. La miezul nopţii, după numărătoarea inversă, sunt închise toate luminile şi apoi redeschise pentru a intra în an cu o lumină nouă. După focurile de artificii se taie Vassilopita. Persoana care nimereşte moneda este cea mai norocoasă.

RUSIA

Există aici o superstiţie veche conform căreia dacă de 1 ianuarie primul vizitator, mai ales cel neaşteptat, este bărbat, anul va fi bun. Ruşii încearcă, de asemenea, să înceapă noul an fără datorii.

Info: Wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.