Dacă a trecut ceva vreme de când frecventezi sala de fitness și rezultatele fie întârzie să apară, fie nu sunt pe măsura așteptărilor, fie te accidentezi sau ai dureri a căror sursă încă nu o poți repera, explicația este simplă: undeva greșești. Iar riscul este cu atât mai mare, cu cât nu te antrenezi sub supravegherea unui specialist. Așa că m-am gândit să vă vin în ajutor și am realizat, cu ajutorul lui Alexandru Ceobanu, Dublu Campion Național la Culturism și personal trainer la Pescariu Sports&Spa, un top al celor mai frecvente greșeli de antrenament și de conduită.
1. Nu îți asculți corpul
E drept că nu toată lumea are timp să se informeze despre ceea ce ar trebui să însemne un antrenament corect la sală sau un buget pentru un antrenor personal. Cu toate acestea, însă, regula elementară la îndemâna tuturor ne spune că, dacă nu ai făcut sport de ceva vreme și ai niscaiva kilograme în plus, nu ar fi tocmai inspirat să dai buzna din prima zi și să ridici cele mai mari gantere din sala de fitness sau să alergi la viteză maximă pe bandă. Efortul progresiv generează rezultate trainice.
2. Nu lucrezi picioarele
Cei mai mulți bărbați care merg la sală nu își lucreză picioarele. Evită să faci parte din această categorie cu probleme de simetrie și predispuși la accidentări.
3. Petreci mai mult timp pe telefon decât la antrenament
FOLLOW ME
Scopul mersului la sală este, printre altele, acela de a te rupe de cotidian și de a te elibera de toată energia mai puțin bună acumulată pe parcursul unei zile sau perioade. Telefonul mobil te ține pe loc din acest demers, mai ales dacă îl consulți obsesiv. Încearcă să iei o pauză de la telefon și rețele sociale în intervalul în care te antrenezi sau măcar în timpul seturilor. Din respect pentru ceilalți, nu vorbi la telefon când ești pe bandă.
4. Folosești prea mult parfum
Igiena personală este extrem de importantă când ești la sală, dar dârele de parfum care pun stăpânire pe toată sala de fitness nu sunt nici indicate, nici de bun-gust. Într-un spațiu în care se lucrează intens, este, totuși, vital să poți respira altceva decât parfumul colegului sau colegei de antrenament.
5. Lucrezi cu greutăți prea mici sau prea mari
Majoritatea fetelor sunt îngrozite de faptul că vor dezvolta mușchi mult prea mari, dacă încep să folosească greutățile în antrenament. Aceasta este o falsă perceptivă, iar explicația este simplă: bărbații au mult mai mult testosteron, motiv pentru care au și mușchii mai mari, ceea ce evident că nu se aplică în cazul femeilor. Tot testosteronul este cel care îi face să folosească greutăți mult mai mari decât pot controla, lucrând greșit și periculos, lucru care este bine de evitat.
6. Nu mai credeți în mituri care nu au nicio susținere sau dovada reală
Foliile de plastic înfășurate în jurul abdomenului NU topesc grăsimea! Scutiți-vă de un efort zadarnic și încetați să le mai folosiți! Nu fac decât să vă incomodeze și nu aduc niciun beneficiu concret.
7. Nu vă privați de apă în timpul antrenamentului!
Apa este vitală în timpul antrenamentului, de aceea este indicat să consumați atât cât vă cere organismul, chiar și până la doi litri.