Am avut norocul să mă nasc și să cresc în București. Să merg la niște școli bune, să am o carieră frumoasă și să pot să le ofer mai departe copiilor mei tot ceea ce și-au dorit. Am în jurul meu multe astfel de persoane, oameni care, la fel ca mine, au parte de anumite privilegii. Și când spun privilegii nu mă refer la avioane private sau proprietăți de lux. Mă refer la lucruri pe care le luăm de-a gata, care ni se par firești și care nu ne impresionează cu nimic. Avem privilegiul de a merge la colț de stradă ca să ne luăm o ciocolată dacă ne dorim asta, privilegiul de a merge la un film sau într-un parc de distracții, de a ne întoarce seara acasă, a face o baie caldă și a ne așeza în așternuturi curate. Poate că vi se par lucruri banale, dar pentru unii copii din România, tot ce am scris mai sus pare un vis. Există foarte multe familii care nu au parte de așa ceva și mulți copii din medii defavorizate care trăiesc în niște condiții greu de imaginat.
Din păcate, unii copii nu au parte de condiții decente la școală, iar asta le influențează dorința de a merge să învețe. E greu să ne imaginăm cum se simte un copil care nu are unde să se spele pe mâini, nu poate folosi toaleta pentru că nu există uși cu clanțe sau toaleta în sine e o improvizație, ca în evul mediu, o gaură în pământ, în curtea școlii. Dincolo de cum se simt copiii, ei sunt într-un pericol constant de îmbolnăvire.
Dacă aș putea avea o super putere, ar fi să pot ajuta toți copiii din lume. Să fie toți fericiți și sănătoși, să trăiască în condiții bune, să meargă cu drag la școală, unde să le fie cald și bine și să se bucure de toate condițiile de igienă de care are nevoie un copil. Toți avem această superputere acum, pentru că toți putem ajuta.
Conform Ministerului Educației, în prezent, există în România peste 1100 de școli cu toaletă în curte. În timp ce în unele orașe copii tratează toaleta ca pe un spațiu de joacă sau un loc de întâlnire în pauze pentru a șușoti, pentru alți copii conceptul de „mers la baie” e înțeles complet diferit. Pe lângă disconfortul creat de lipsa unei băi în incinta școlii, lipsa condițiilor de igienă afectează sănătatea copiilor și intrăm astfel într-un cerc vicios al problemelor care par fără sfârșit.
Alături de Crucea Roșie și Ministerul Educației, Domestos continuă pentru al cincilea an demersurile de îmbunătățire a condițiilor de igienă ale elevilor din România. În perioada octombrie 2019-septembrie 2020, Domestos își propune să asigure condiții optime de igienă în școlile din România, prin dotarea cu grupuri sanitare acolo unde în prezent acestea sunt în curte, sau renovarea toaletelor din școlile unde acest lucru este necesar, pentru că o toaletă curată și sigură în școli trebuie să fie un drept, nu un privilegiu.
Ce putem face ca să ajutăm?
1. dă vestea mai departe! – în acest fel, inițiativa ar putea ajunge la cineva care știe o astfel de școală ce are nevoie de construirea sau modernizarea grupurilor sanitare. Orice școală se poate înscrie pe platforma www.domestos.ro – secțiunea „Dreptul la toalete”
FOLLOW ME
Cum funcționează înscrierile
Școlile sunt invitate să se înscrie pe www.domestos.ro, pentru a putea oferi astfel elevilor cele mai bune condiții de igienă. Campania se desfășoară în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020 și include dotarea efectivă a două școli cu grupuri sanitare și modernizarea toaletelor în alte două instituții de învățământ, în timp ce 100 de școli vor primi produse de curățenie Domestos. Valoarea totală a sponsorizării este de 45,000 euro.
2. donează! Platforma pornește la drum cu o donație Domestos de 45.000 euro anuală pentru amenajări și renovări și 100 seturi de produse anual pentru necesarul de curățenie, dar orice sprijin contează. Cu cât se strâng bani, cu atât se poate face mai mult bine.
Ce se întâmplă cu donațiile?
Crucea Roșie Română va gestiona fondurile și va coordona întreg procesul, de la autorizările necesare până la instalarea efectivă și punerea în funcțiune a grupurilor sanitare. Pe baza condițiilor de eligibilitate și a capacității de implementare a Crucii Roșii Române, se vor stabili, la fiecare 3 luni, unitățile de învățământ unde vor începe lucrările.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Din pacate ne mai trebuie cativa ani buni sa ajungem in rand cu ceilalti la anumite standarde.
Ca de obicei,interesant.
Apreciez un astfel de articol si iti multumesc pentru informatie. Nu am apucat sa vad aceasta campanie, asa ca prin postarea ta voi putea ajuta si eu mai departe.