8 momente în care nu trebuie să spui ”SCUZE”. Ce trebuie să faci în schimb. Gândește-te doar de câte ori folosești cuvântul „scuze” pe parcursul unei zile. Și de câte ori a fost dintr-un motiv legitim? Sociologii spun că scuzele inutile au devenit modul nostru obișnuit de a comunica, dar de fapt ne omoară încrederea.
1. Când spui adevărul
Nu este absolut necesar să-ți ceri scuze pentru că ai spus adevărul, deoarece, după cum consideră psihologii, beneficiile de a fi sincer predomină întotdeauna în încercarea de a nu răni sentimentele cuiva. Încercați întotdeauna să vă formulați gândurile fără a începe cu „Îmi pare rău”, dar folosiți în schimb expresii de genul „cred” sau „după părerea mea”. Acest lucru vă va face o persoană ale cărei sfaturi vor avea întotdeauna valoare.
2. Când ești prea emoționată
Lăsând pe cineva să știe cum te simți, vei ajuta acea persoană să te înțeleagă. Așadar, de ce să-ți ceri scuze dacă persoana respectivă înseamnă cu adevărat mult pentru tine?! Mai mult decât atât, nu este nici o rușine să fii suprasensibil. Cu toate acestea, asigurați-vă întotdeauna că vă deschideți într-un loc adecvat, nu într-o întâlnire formală, de exemplu.
3. Când arăți diferit
Este dreptul tău să arăți exact în modul în care te simți cel mai confortabil, iar ultimul lucru pe care trebuie să-l faci este să îți ceri scuze pentru asta. Aceasta este abordarea recomandată de specialiști. Cu excepția cazului în care este o ocazie, în care este necesar un anumit cod vestimentar. Fii întotdeauna tu însuți!
4. Când vrei să fii singur
Dorința de a fi lăsată în pace nu este întotdeauna un semn că o persoană are o dispoziție proastă. De fapt, cercetările sugerează că dacă petrecem mai mult timp cu noi înșine putem să ne dezvoltăm creativitatea. Așadar, să nu-ți pară rău că nu participi la nicio activitate socială, indiferent de motivele tale, și doar ascultă-ți propriile sentimente și nevoi.
5. Când puneți o întrebare
În multe cazuri, nu ne simțim confortabil să punem întrebări, deoarece avem frica de a părea proști în ochii cuiva. Cu toate acestea, specialiștii consideră că aceasta nu este atitudinea corectă pe care trebuie să o ai, dacă vrei cu adevărat să ai succes. Nu trebuie să-ți pară rău pentru că nu ai înțeles ceva, iar dacă o persoană te judecă pentru că ceri informații suplimentare asta spune multe despre acea persoană, nu despre tine.
FOLLOW ME
6. Când nu răspundeți imediat la ceva
Întotdeauna vor exista anumite persoane care consideră că nevoile lor sunt mai importante decât ale tale. Acest tip de persoană solicită insistent un răspuns la e-mailuri, mesaje etc., imediat, fără să se gândească măcar că poți fi ocupat cu diferite lucruri. Să nu vă pară rău dacă nu vă încadrați în timpul spus de cineva. Dacă nu era vorba despre o urgență reală, asigur-o că nu vei uita de ea și că îi vei răspunde imediat ce vei putea.
7. Când se întâmplă ceva ce nu poți controla
Există atât de multe situații care pot scăpa de sub control, chiar dacă am planificat totul perfect. Fie că întârzieți la o întâlnire din cauza traficului, primind o comandă greșită sau o greșeală tehnică a stricat prezentarea dvs., aceste lucruri se întâmplă întotdeauna și nu ar trebui să vă asumați responsabilitatea pentru tot ce există în lume.
8. Când ceilalți oameni se comportă nepoliticos
Mulți dintre noi suntem familiarizați cu situația în care ne simțim incomod din cauza comportamentului altcuiva. Acest fenomen se numește jena vicariană și este legat de un nivel ridicat de empatie la o persoană. Cu toate acestea, nu trebuie să vă asumați responsabilitatea pentru ceva pentru care nu sunteți vinovat.