Cum îi convingem pe copii să mănânce broccoli

Ca mamă a trei copii (mai mult sau mai puțin mofturoși), pot spune că mă confrunt aproape în fiecare zi cu alte și alte provocări, pe măsură ce cresc și, să recunoaștem, pe măsură ce totul în jurul nostru se schimbă cu o viteză amețitoare.

Întotdeauna am vrut să descopăr rețeta magică prin care copiii mei să mănânce ciorbă și mâncăruri gătite, fără să fie nevoie de negocieri prelungite și rugăminți peste rugăminți. Și se pare că, mai greu, mai ușor, am făcut bine, după mi-a spus dr. nutriționist Ruxandra Pleșea:Dacă aceste obiceiuri alimentare sunt formate la vârste fragede și astfel de feluri de mâncare se consumă zilnic acasă, copiilor li se va părea absolut firesc să le aleagă.”

Toți copiii mei adoră legumele și asta pentru că, în familie, au văzut asta mereu pe masă (soțul meu mănâncă foarte multe legume în diferite forme: crude, fierte, coapte, supă), dar și pentru că am găsit mereu modalități ingenioase de a le prezenta, astfel încât să le pară mai apetisante. Puteți să le integrați în felurile lor de mâncare preferate sau să le dați forme diferite.

Vă las chiar aici un exemplu de paste cu broccoli în care copiii nici nu își vor da seama că ați pus leguma pe care personajele lor preferate din desene animate o detestă.

Rețetă:

250 g broccoli Vapeur Bonduelle 
1 lingura zeama de lamaie
1 lingură de parmezan
3 linguri mugur de pin
4 linguri ulei de măsline
80 g paste de spanac

În sezonul rece prefer legumele congelate pentru că, așa cum spuneam și în video, din momentul recoltării, se congelează și ajung direct la noi. Spre deosebire de legumele și fructele proaspete care au nevoie de un proces lung și eleborat înainte de a ajunge din fabrică pe mesele noastre.

 

Varianta de broccoli congelat face parte din gama Bonduelle Vapeur legume, deja pregătite la aburi, cu un timp de gătire scurt, deci nu veți pierde mult timp în bucătărie, iar copiii se pot bucura de toate beneficiile și vitaminele de care au nevoie.

În momentul în care ne gândim cum alcătuim un meniu pentru micuții noștri, în special pentru cei mai mofturoși dintre ei, e bine să ne gândim la calitate, ceea ce presupune ca din acesta să nu lipsească în nicio zi:

  • Macronutrientii: proteine, lipide, glucide
  • Legume și fructe
  • O cantitate redusă de zaharuri adăugate și de aditivi alimentari

Dacă ar fi să fac un top al mâncărurilor preferate de cei mici, bazându-mă pe experiența mea și a altor mame și, consultându-mă ulterior și cu medicul nutriționistul, mi-am dat seama că există trei categorii care au pus monopol pe gusturile celor mici și care câștiga detașat chiar și în față dulciurilor: pastele, pizza și chiar și nesofisticata ciorbă.

Partea bună este, însă că, atunci când vine vorba de primele două, aceste mâncăruri pot fi foarte sănătoase atunci când sunt preparate ținând cont de câteva reguli.

De exemplu, „în loc de paste din făină albă le putem oferi copiilor paste din făină integrală  bogată în fibre, însoțite de multe legume, sos roșu, carne slabă sau brânză. Pastele se găsesc în mai multe variante și fiind adorate de către copii, pot fi un pretext foarte bun ca aceștia să consume legume alături de ele, legume atât gătite, cât și crude. Pastele integrale cu avocado,  mărar/rucolă, piept de pui/ curcan și roșii uscate în ulei sau sos pesto sunt preparate delicioase pentru cei mici. Pizza este o alegere bună, dacă preparăm blatul cu făină integrală, dacă folosim multe legume pentru topping și dacă, în loc de mezeluri alegem carne slabă, pește, ton, fructe de mare.

Însă, așa cum o știm cu toții, dincolo de aceste mici concesii sau compromisuri pe care încercăm să le facem ca părinți, fără a îngrădi nevoia de a experimenta și poftele celor mici, este important să știm că „sănătatea copiilor depinde de noi și că nu putem da vina pe ei dacă ajung să fie supraponderali, obezi sau  dezvoltă în copilărie boli asociate cu nutriția defectuoasă, precum diabetul zaharat de tip 2.” – dr. nutriționist Ruxandra Pleșea

Mofturile copiilor pot fi învinse cu multă răbdare și perseverență, cu timp alocat pentru mesele lor din puținul nostru timp liber, cu exemplu personal și cu multă vorba bună, explicații și informații în legătură cu mâncarea ori de câte ori avem ocazia.

Copiilor mici, mai ales, le plac regulile foarte clare, se simt astfel în siguranță, iar câteva astfel de reguli pot fi trasate în legătură cu numărul de mese și cu momentele zilei când se consumă dulciuri (numai după masă, în cantități mici).

Nu sunt de dorit nici exagerările sau privarea totală de dulciuri, deoarece aceasta induce frustrare. Însă copiii trebuie să știe clar că dulciurile nu înlocuiesc o masă, că sucurile nu sunt pe post de apă, ci sunt tot dulciuri de consumat cu măsură, că alimentele ambalate din supermarket precum chipsurile, covrigeii, pateurile nu sunt mâncare, ci tot gustări ocazionale și că mâncarea sănătoasă îi face frumoși, deștepți și creativi.

Așadar, totul cu atenție și moderație, mai ales când avem de-a face cu copii mofturoși 🙂

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

0 comentarii pe “Cum îi convingem pe copii să mănânce broccoli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.