Cum îți convingi copilul să mănânce spanac

Cum îi convingem pe copii să mănânce spanac

Începând cu vârsta de 5-6 luni și până la sfârșitul vieții, întrebarea care va fi zilnic pe buzele unei mame este: „ce mai gătesc azi”.

Copiii învață să spună „NU” încă de la primele linguri de mâncare pasată care nu le sunt pe plac. Refuză să deschidă gura, iar de aici și până la scenele amuzante cu mâncare aruncată prin toată bucătăria mai este doar un pas.

Odată cu dezvoltarea personalității se dezvoltă și ceea ce mamele ar numi „mofturile”.

„Nu vreau spanac”, „nu vreau broccoli”, „nu vreau roșie” și lista poate continua la nesfârșit în funcție de preferințele mofturosului din dotare.

Am dus și eu destule bătălii de convingere și,  pentru că știu că mulți părinți (chiar și în grupul meu de prieteni) au probleme cu acceptarea anumitor alimente (mai ales legume), m-am gândit să vă povestesc aici ce a funcționat la noi:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

 

Cum setăm obiceiuri alimentare SĂNĂTOASE copiilor

 

Ori de câte ori vreți să introduceți un aliment nou în alimentația copiilor voștri, asigurați-vă că l-au văzut mai întâi la voi.

1. Copiii fac ceea ce văd

Am spus de multe ori că am mare noroc cu soțul meu că e un mâncător avid de legume. Copiii l-au văzut de multe ori mâncând fructe și legume proaspete, așa că a fost normal să își dorească și ei. Alesia și soțul meu adoră broccoli, eu mai puțin. Dar văzând de atâtea ori la tatăl ei, Alesia a început să mănânce și ea. Așa cum ați văzut și în video, văzând la mine shake cu spanac și fructe, Alesia și-a dorit să încerce și s-a dovedit că îi place. E puțin nefiresc să avem de la copiii noștri pretenția să mănânce ceea ce noi nu mâncăm. Așa că ori de câte ori vreți să introduceți un aliment nou în alimentația copiilor voștri, asigurați-vă că l-au văzut mai întâi la voi.

2. Încercați să introduceți un aliment de mai multe ori

La fel ca în cazul diversificării, când bebelușului trebuie să îi oferim o legumă de mai multe ori în diverse combinații pentru o accepta, putem face și cu copiii mai mari. Dacă nu le place spanacul în omletă sau în salată, poate că le va plăcea cu usturoi și ou ochi, în smoothie sau în paste. Important este să nu ne dăm bătuți prea ușor și să le oferim opțiuni.

3. Alcătuiți meniul familiei alături de copii

Există deja pe contul meu de Instagram un filmuleț în care vă arăt cum facem planificarea săptămânală a meselor. Așa cum vă spuneam și atunci, când ai o familie mare, ca să nu te lovești tot timpul de „eu nu vreau asta”, „mie nu îmi place asta”, trebuie să înveți să te organizezi și să negociezi, ca toată lumea să fie mulțumită la final. Plecând de la nevoia de 3 mese principale pe zi și 2 gustări, alcătuim meniul astfel încât să ne asigurăm că avem ingrediente din toată piramida alimentelor. Facem meniul alături de copii, le cer părerea și le dau voie să adauge în meniu rețetele lor preferate. În felul acesta eu mă asigur că au în meniu atât alimente de care știu că au nevoie, cât și alimente pe care și le doresc. Totul este negociabil, așadar, dacă sâmbăta vrem pancakes la micul dejun, la prânz avem pui și salată de spanac.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

4. Prezentați mâncarea cât mai apetisant

Rețineți că prima oară „mâncăm cu ochii”, așa că orice ajunge în farfurie trebuie să fie atrăgător atunci când încercăm să îl „prezentăm” micuților noștri. Spanacul se poate consuma în multe feluri: supă, salată, scăzut, piure, omletă, smoothie, suc. Ține de noi să decorăm cât mai interesant farfuria sau să îl ascundem cât mai bine printre alte alimente, cel puțin până reușim să îl convingem că îi place.

spanac-800x533-6855800

5. Fiți flexibili și deschiși la nou

Dacă până acum copilul a fost obișnuit cu un anumit tip de alimentație, nu vom putea într-o zi să spunem gata, de azi nu mai mănânci pizza (chiar și pe pizza putem pune spanac), mâncăm doar fructe și legume. Orice schimbare se face cu pași mici. Noi ne propunem să încercăm în fiecare săptămână (pe cât posibil) ceva nou. Dacă le place din prima e perfect, dacă nu, mai încercăm, prin modalitățile de mai sus.

De ce e important să introducem spanacul în alimentația noastră

– este bogat în vitamina A, E, B1, C, K, în fier, magneziu, mangan, calciu, potasiu, acid folic, iod, seleniu, acid Omega 3, beta-caroten.

– datorită conţinutului ridicat de acid folic, spanacul este recomandat femeilor însărcinate şi copiilor

– este un bun remediu contra anemiei, a oboselii, a depresiei, a astmului bronşic şi a diabetului zaharat

– spanacul întăreşte sistemul imunitar, sistemul osos, vederea

Sper să vă ajute sfaturile mele și să convingeți cât mai mulți pitici să iubească spanacul. Sfaturile de mai sus sunt, bineînțeles, valabile și pentru alte alimente. Cu puțin exercițiu și multă răbdare, sunt convinsă că veți reuși să găsiți echilibrul alimentar de care are nevoie orice familie.

 

Cum îi convingem pe copii să mănânce broccoli

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

0 comentarii pe “Cum îți convingi copilul să mănânce spanac

  1. Asaftei Simona says:

    Mulțumim pentru informații draga mea ,lamine în familie spanacul este foarte iubit ,la toți ne place ,dar până nu citisem acum ceva timp tot la tine ,nu știam că are atâtea beneficii .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.