Când suntem copii, privim toate îngrijorările părinților noștri ca pe niște exagerări fără de margini. Iar unul dintre lucrurile pe care le tot repeta mama era „nu ieșiți cu parul ud din casă, că vă îmbolnăviți de meningită”.
Bineînțeles că pe vremea aceea, mie mi se părea că suntem invincibili, că viața e minunată și că tot ce ne înconjoară e un imens loc de joacă – cea din urmă fiind și singura treabă pe care credeam să o avem vreodată. Dar uite că, ajungând și eu mamă, mă trezesc având și eu aceleași griji pe care atunci când le exprima mama mea le consideram neîntemeiate.
Mă surprind adesea spunând: „Alesia, ia papuci în picioare!”, „Alesia nu sta fără șosete!”, „Alesia pune-ți căciula!”, „Alesia nu sta cu părul ud!”
Toate exclamațiile mele se lovesc, firește, de zidul DE CE. De ce să stau fără șosete dacă nu îmi e frig, de ce să port papuci dacă nu mi se pare că e rece pe jos, de ce să-mi pun căciula, de ce să nu stau cu părul ud?
Bineînțeles că i-am spus și eu la rândul meu Alesiei că poate să facă meningită dacă stă cu părul ud. Dar făcând documentare pentru un material de la Numai de bine, am aflat că meningita e de fapt o boală infecțioasă, lucru care îmi dărâma argumentul.
Așa că am sunat-o pe doamna Dr. Irina Antonescu, medicul meu pediatru, și am întrebat-o:
FOLLOW ME
Facem meningită dacă stăm cu părul ud?
Doamna Dr. mi-a spus că, deși putem să căpătăm niște nevralgii serioase în urma acestui obicei, nu facem meningită, pentru că meningita este o boală infecțioasă, cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Meningita este o inflamatie a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării, iar primele simptome care ne pot duce cu gândul la meningită sunt durerile mari de cap.
Poate că o „banală” durere de cap nu v-ar duce cu gândul că trebuie să apelați URGENT la medic. Însă dacă este însoțită și de senzația de durere apăsătoare când încercăm să ducem bărbia la piept sau să ne aplecăm și avem sensibilitate la lumină trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Ar trebui să ne prezentăm la secția de boli infecțioase, însă, având în vedere situația dată de pandemie, putem încerca în primă fază și la boli interne sau pediatrie, dacă simptomele apar la copii.
Meningococul este o bacterie foarte agresivă care poate cauza atât meningită (inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării) cât și boală meningococică invazivă (BMI), o formă mult mai gravă a infecției meningococice care poate duce la deces sau la sechele neurologice severe.
Foarte multe persoane sunt purtători nazali ai acestei bacterii (până la 25% dintre adolescenți, dar nu este activă la toți purtătorii) și se poate transmite foarte ușor, pe cale aeriană – mai ales în cazul tinerilor. Este totodată o boală care afectează toate categoriile de vârstă, evoluează foarte rapid și poate fi fatală în decurs de 24 de ore mai ales dacă nu este diagnosticată la timp, așa că cea mai bună cale de a ne proteja este prevenția, prin vaccinare. – Dr. Irina Antonescu
Deși perioada de pandemie ne-a ferit și de răspândirea acestei boli, odată cu măsurile de relaxare cresc și șansele acesteia de răspândire, mai ales în cazul copiilor care stau în colectivitate și al tinerilor.
Vă las mai jos un infografic în care puteți afla mai multe despre boala meningococică invazivă și simptomele acesteia, dar vă invit și să discutați cu medicul vostru pediatru/de familie despre acest subiect, pentru că sunt sigură că vă vor ajuta informațiile lor la fel de mult cum m-au ajutat și pe mine.
Cum se poate preveni BMI?
Există vaccinuri pentru prevenția BMI. Vorbește cu medicul de familie.
Datorită consecinţelor foarte grave, cu efecte devastatoare atât pentru pacienţi cât şi pentru aparţinători, vaccinarea completă* împotriva bacteriei care provoacă bolile meningococice este cea mai eficientă metodă de prevenție.
Pentru o protecție completă împotriva celor mai frecvente serogrupuri care provoacă boala meningococică (A,C,W,Y și B) sunt necesare două vaccinuri: vaccin meningococic ACWY și vaccin meningococic B. Acestea sunt disponibile în România, iar medicul de familie este cel care poate recomanda administrarea vaccinurilor antimeningococice principalelor categorii la risc.
*împotriva serogrupurilor meningococice pentru care există vaccinuri aprobate
Mai multe informații găsiți și pe meningita.ro
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI
Mulțumim pentru articol draga mea ,chiar l-am citit cu mare interes ,informații foarte utile și care ne prinde bine fiecăruia să le știm .