Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când ești părinte este să încerci să crești copilul perfect, căzând în capcana mitului că doar așa va deveni un adult fericit și împlinit.
La ultima ședință de Pilates, instructorul mi-a dat un sfat care m-a făcut să reconsider toate așteptările pe care le am față de copiii mei.
Fără să ne dăm seama, proiectăm dorințele pe care nu ni le-am îndeplinit la timpul potrivit asupra copiilor și îi încurajăm să fie cei mai buni. Le cerem să facă sport, să mănânce sănătos, să fie ascultători, să exceleze la învățătură și nu putem să acceptăm că nu pot fi buni la toate și vor avea, cu siguranță și eșecuri în viață. De fapt, nici noi nu suntem perfecți.
Sportul nu este cea mai mare pasiune a mea, dar merg de două ori pe săptămâna la Pilates, numărând câte dulciuri am mâncat în ultimele zile, ca să mă motivez. Pare unul dintre cele mai ușoare sporturi, dar dacă nu ai încercat, trebuie să îți spun că este antrenamentul este solicitant, iar eu nu sunt cea mai silitoare din grupă.
„Te rog să te comporți așa cum îți dorești să fie copiii tăi de obicei”, mi-a spus instructorul în timp ce eu mă plângeam pentru a 10398-oară în timpul exercițiilor.
Acesta a fost momentul în care am conștientizat că există o diferență între un părinte care are standarde înalte și unul perfecționist. Este benefic să ceri rezultate bune, pentru că doar așa va învăța că trebuie să muncească pentru a avea succes în viață. Pe de altă parte, să pui prea multă presiune pe umerii unui copil poate avea efecte negative. Spre exemplu, copilul se va concentra mai mult pe obținerea unor note nerealiste, decât pe acumularea cunoștințelor importante dacă vei lăsa să se înțeleagă că acestea sunt cele mai importante pentru tine.
Am momente în care le cer copiilor să se comporte exemplar, să se străduiască mai mult și să fie cei mai buni. De cele mai multe ori, nici noi nu suntem așa cum le cerem copiilor. De fapt, nu o dată am constatat că cei mici sunt mai perseverenți decât adulții. Sfatul instructorului m-a făcut să regândesc ceea ce le cer copiilor mei și să fiu mai indulgentă atunci când văd că se străduiesc, dar nu prea le iese.
Cum îți dai seama că ești un părinte perfecționist?
Nu este greu să îți dai seama că ceri prea multe de la copilul tău. Sunt singură că ai făcut cel puțin unul dintre aceste lucruri stresante pentru copil, având cele mai bune intenții:
- să te enervezi atunci când nu face lucrurile exact așa cum i-ai spus să le facă
- să verifici ce face când nu ești în preajma lui: mănâncă tot la școală, își face toate temele, se spală pe dinți seara, cât timp petrece pe telefon
- să îl încurajezi să își transforme pasiunile în performanțe
De ce devenim părinți perfecționiști?
Răspunsul este simplu: din dragostea imensă pe care le-o purtăm. Totuși, mai sunt și alte aspecte care ne influențează stilul de parenting, cum ar fi teama de a nu fi părinți suficienți de buni. De asemenea, am citit recent un studiu care concluziona că oamenii care au cariere de succes sunt mai exigenți cu copiii lor. Uităm că viața cu un copil nu este o serie de task-uri la fel de bine definite, pe care dacă le îndeplinim, succesul este garantat.
Cum să devii un părinte mai bun fără să ceri prea mult de la copil?
Nu este simplu să lași copilul să pășească în afara zonei tale de control și să îi dai voie să greșească, însă doar așa va învăța să își seteze propriile limite. Până la urmă, responsabilitatea noastră este doar să îi ghidăm. Nimeni nu este perfect şi chiar dacă tu te consideri așa, copilul tău va trebuie să învețe să conviețuiască cu oameni imperfecți, precum colegii de școală și de muncă sau viitorul partener de viață.
Vezi această postare pe Instagram
Dacă îți dorești să devii un părinte mai bun, ține cont de următoarele reguli:
1. Fii atent la reacția ta!
Încă de la naștere, copiii au capacitatea de a ne citi rapid emoțiile pe chip. Ai grijă să nu îi arăți că ești furios atunci când nu obține rezultatele pe care le așteptai. Încurajează-l să exerseze mai mult data viitoare și încearcă să identificați împreună ce a făcut bine și ce aspecte poate îmbunătăți.
2. Nu îl compara cu alții!
Sunt sigură că nici ție nu ți-ar plăcea să fi comparat cu alți părinți, așa că nu îl învinovăți că a luat o notă mai mică decât colegul de școală.
3. Ajută-l să devină mai bun!
Atunci când observi că are o pasiune său talent, încurajează-l să exerseze fără să pui presiune pe rezultate, ci lăudându-i eforturile.
4. Încurajează-l indiferent de rezultate!
Laudă-i în fiecare zi progresele pe care le face la școală sau când încearcă să te ajute în gospodărie. Chiar dacă pentru tine nu pare suficient, pentru el contează să îi fie apreciate eforturile.
5. Transformă greșelile în lecții!
Obișnuiește-l să discute deschis despre greșelile pe care le face și folosește aceste ocazii ca pe oportunități de învățare și creare a unei legături de prietenie între voi. Să ia o notă mică din când în când nu este plăcut, însă nu este sfârșitul lumii.
6. Concentrează-te pe eforturi, nu pe rezultate
În loc să îți feliciți copilul pentru că a luat nota 10, laudă-l pentru cât de mult timp a dedicat învățatului. Așa va învăța că efortul depus este important.
Dacă și tu ai realizat că ești perfecționist citind acest articol, înseamnă că muncești mult să fii un părinte exemplar și să îi oferi copilului tău o viață bună. Sunt sigură că vei fi un model demn de urmat pentru el, indiferent dacă vei continua să tinzi spre perfecțiune sau că îl vei lăsa să își stabilească singur propriile limite.
Îți mulțumesc pentru că ai citit aceste material până la final, iar dacă sfaturile mele ți s-au părut utile, îl poți împărtăși rapid și prietenilor tăi. Aștept să aflu ce stil de parenting abordezi tu. Îmi poți scrie în comentarii sau pe paginile mele de Facebook și Instagram.
Foarte mare dreptate ai în tot ce zici și chiar am avut ceva de învățat din acest articol ,multe din ele le-am făcut și eu ,dar voi incerca să țin cont pe viitor de sfaturile tale ,nu avem cum să fim perfecți nici unul oricât ne-am strădui .Mulțumim pentru aceste informații super utile !