Cum ne alegem informat ochelarii de soare
Ne achiziţionăm ochelarii de soare în funcţie de designul lor şi mai puţin din considerente medicale. Colecţionăm ochelari care fac plăcere oglinzii, dar ignorăm funcţiile speciale pe care trebuie să le aibă lentila lor colorată. Putem să învăţăm să alegem o pereche de ochelari care, nu numai să facă plăcere ochiului, dar şi să-l păstreze în siguranţă, să-l ajute să rămână sănătos şi frumos.
Înainte de a ne decide asupra unei perechi de ochelari, trebuie să ţinem cont de câteva aspecte cât se poate de importante, şi anume: nu avem voie să îi cumpărăm din alte locuri în afară de magazinele de specialitate, neapărat să aibă parafa medicului şi nu ne zgârcim când vine vorba de preţ.
Marian Burcea, medic primar oftalmolog, doctor în Ştiinţe Medicale ne avertizează că razele emise de soare, pot afecta semnificativ ochiul. “Vorbim de efectele luminii şi, mai precis, de efectele razelor ultraviolete. Pot afecta, uneori, iremediabil, structurile oculare, respectiv, cornee, retina. Când vorbim de soare ne referim la vară, dar când este soare afară şi zăpada este un factor nociv pentru ochi datorită reflectării acestor raze solare, acestor, raze ultraviolete.”
Indiferent de anotimp ochiul trebuie ferit de razele soarelui, iar calitatea lentilelor face diferenţa dintre relaxare şi o serie de probleme oftalmologice mai mult sau maipuţin grave. Şi nu trebuie să uităm de protecţia ochilor celor mici, care sunt la fel de expuşi riscurilor, mai ales că ei au curiozităţi şi nu de puţine ori sunt tentaţi să privească către soare cu ochiul liber.
Medicul primar oftalmolog, doctor în ŞtiinţeMedicale, Marian Burcea ne avertizează că „protecţia acestora se face cu ochelari de soare, cu filtre pentru ultraviolete. Important este ca şi copiilor, în anotimpul de vară, la mare, să-i putem găsi un ochelar de protecţie pentru a nu avea, ulterior, probleme de patologie oculară. Lentila ochelarilor să fie de calitate, cu filtru integral, pentru a proteja în totalitate ochiul! Pe lângă firmele clasice, firmele care sunt pe piaţă de foarte multăvreme, apar şi firme cu un preţ mai mic şi pot vinde ochelarii care nu corespund aşteptărilor noastre.”
Semnalul de alarmă este tras tot de ochiul nostru. Când apar probelemele ochii încep să lăcrimeze, se poate instala durerea sau chiar imposibilitatea de a privi spre lumină. Lentilele acceptate pot fi identificate după inscripţia care apare pe rama ochelarilor. Litera N indică o lentilă normală, litera Pindică o lentilă polarizată, F o lentilă fotocromică şi D o lentilă degrade.
Şi nu sunt singurele indicii care ne arata o pereche de ochelari de calitate sau de care trebuie să ţinem cont când ne decidem să-i cumpărăm. Toate detaliile vă invit să le descoperiṭi la rubrica de sănătate pe care o realizez în cadrul emisiunii NUMAI DE BINE, în fiecare duminică, de la ora 09:30, la Antena 3.