Un sfert dintre copiii din România nu au un părinte lângă ei. Discuții din Inimă în episodul 16 din pocastul „Cu Ela la doctor”

Ela Craciun le-a invitat pe doamna Gabriela Alexandrescu, președinta asociației Salvați Copiii și Coralia Neagu, psiholog, la podcastul „Cu Ela la doctor„.

Episodul 16 din acest proiect de interviuri este despre sănătatea sufletelor.

Un sfert dintre copiii din România nu au un părinte lângă ei. Din păcate, acești părinți sunt nevoiți să lucreze în străinătate pentru a asigura un trai mai bun familiei. Acești copii au nevoie de atenție specială din partea profesorilor, a colegilor și a persoanelor de lângă ei pentru a trece mai ușor aceste obstacole.

„Sunt aproape 6 milioane de români care au fost fortuiți cumva să-și găsească un job onest într-o altă țară. Și din studiile pe care le-am făcut recent (iunie 2021-iunie 2022), aproape jumătate de milion de copii erau într-o situație cu ambii părinți sau cu un singur părinte plecat. Dintre ei, cam o treime avea ambii părinți plecați. În România, în total un milion de copii au trecut printr-o astfel de experiență cândva în copilăria lor”, explică Gabriela Alexandrescu, președinta asociației Salvați Copiii

Acest lucru are un mare impact în ceea ce privește dezvoltarea și starea de spirit a copiilor.

Cum pregătim copiii pentru plecarea părinților

Nu este scenariul ideal, dar există situații în care părinții nu găsesc, pur și simplu, soluții pentru a-și asigura traiul de zi cu zi sau întâmpină o urgență financiară.

Psihologul recomandă ca discuția să fie purtată cu destul de mult timp înainte, pentru ca cei mici să-și facă ordine în gânduri și să poată să-și exprime sentimentele și întrebările.

FOLLOW ME

„În primul rând, trebuie să existe un discurs sincer, cu informații complete și sincere. Pregărirea trebuie făcută cu mult timp înainte. E un șoc imens inițial și are nevoie de timp să proceseze informația. Este necesar să-ți anunți copilul când te-ai hotărât, să-i spui toate gândurile tale. Dar motivul nu este: „ca să-ți fie ție mai bine, să-ți cumpăr ție pantofi”, pentru că atunci înseamnă că eu sunt vinovat. După ce le-am povestit, suntem disponibili emoțional și fizic pentru că vor apărea întrebări”, detaliaza Coralia Neagu, psiholog.

Ulterior, trebuie să stabilim cu cine rămân copiii și să îi familiarizăm cu aceste persoane. Trebuie duși copiii în locuința lor, pentru a se obișnui, iar persoanele care vor avea grjă de copii (de regulă, bunicii), trebuie să cunoască multe lucruri despre copii, precum rutine, obiceiuri, frici, nivel de educație, stare de sănătate.

Discuții din Inimă despre copiii singuri ai României

Din fericire, tehnologia ne permite să ținem legătura cu familia oricând de departe ar fi. Recomandarea psihologului este ca părintele plecat să telefoneze cât mai des acasă, atât prin apel clasic, cât și prin apel video.

„Recomand Ghid de activități pentru părinţi şi copii de pe salvaticopiii.ro sau copiisinguriacasa.ro pentru că are activități firești și utile pentru conectare. Este bine ca părintele să vorbească în fiecare zi cu copilul, pentru a forma o rutină, căci rutina și predictibilitatea ajută copilul să se dezvolte. La adolescență, care e o categorie aparte, se identifică mai mult cu grupul de prieteni, nu mai simt nevoia de multă discuție. Te poți conecta cu ei prin poze, mesaje, scurte discuții, ca să simtă că ești acolo”, spune experta Coralia Neagu

De pe website-ul proiectului discutiidininima.ro poți găsi un instrument foarte util pentru conectarea cu copiii, fie ca sunt ei la distanță sau aproape de tine. Este vorba despre un jurnal al emoțiilor pentru adulți și copii, care poate fi descărcat aici: www.discutiidininima.ro.

De asemenea, înainte de a pleca sau atunci când părinții vin în vacanță în țară, e nevoie de cât mai mult timp petrecut în familie.

„Îi încurajăm să facă lucruri de calitate, activități care să le rămână în mintea copiilor. Să meargă la munte, într-o plimbare, într-un adventure park. Să țină minte că au avut un timp activ pentrecut frumos cu mama sau tata”, explică Gabriela Alexandrescu, președinta asociației Salvați Copiii

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ela Craciun (@elacraciun)

PEPCO a inițiat proiectul #DiscutiidinInima pentru a sprijini sănătatea emoțională a copiilor și imbunătățirea legăturii părinți-copii. Detalii aici

Interviul integral din pocastul „Cu Ela la doctor” îl puteți urmări pe Youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.