Somnul bebelușului. Mituri și realități, sfaturi pentru părinți. Podcast Cu Ela la doctor, episod 24, invitată Ana Barbu, consultantă în somn

Somnul bebelușului. Mituri și realități, sfaturi pentru părinți. Podcast Cu Ela la doctor, episod 24, invitată Ana Barbu, consultantă în somn

Somnul bebelușului este un subiect intens discutat și învăluit în numeroase mituri. Majoritatea părinților știu deja că bebelușii au ritmuri de somn diferite față de adulți, dar în privința modalităților prin care își pot ajuta copilul să doarmă mai bine apar multe informații contradictorii. În cel mai recent episod din podcast Cu Ela la doctor, Ana Barbu, consultantă în somn clarifică câteva mituri comune despre somnul bebelușilor și vom oferi sfaturi practice pentru un somn cât mai odihnitor pentru cei mici.

Somnul bebelușului este o provocare pentru orice părinte, dar evitând miturile și concentrându-vă pe înțelegerea nevoilor reale ale copilului, nopțile pot deveni mai liniștite. Fiecare copil este unic, iar părinții trebuie să găsească metodele care funcționează cel mai bine pentru familia lor. Cu puțină răbdare și observare atentă, somnul poate deveni o experiență mai plăcută și mai predictibilă.

Ana Barbu este o consultantă în somn pentru copii cu o experiență semnificativă, având o certificare de la Institute of Pediatric Sleep and Parenting. Ea își dedică activitatea sprijinirii părinților în abordarea problemelor legate de somnul bebelușilor și copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani. Ana promovează tehnici de educație parentală conștientă și este cunoscută pentru abordările sale practice și empatice. Experta subliniază că un somn de calitate este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor și pentru bunăstarea părinților, evidențiind legătura între privarea de somn și sănătatea mintală a mamelor. Ea recomandă și evitarea expunerii copiilor la ecrane înainte de culcare, pentru a reduce impactul negativ al luminii albastre asupra somnului​.

Când apelăm la consultantul de somn

„La trei luni și două săptămâni. Până la trei luni, bebelușii nu se consideră entitate separată de mamă și e firesc noapte să îi punem la ei în pătuț, pentru că e foarte periculos să doarmă între noi, ziua stă cu mama oriunde. Dacă e oboseala foarte mare și mama este în prag de depresie, poate apela la consultat. Încep să se detașeze de mamă și încep să aibă somn pe cont propriu, să adoarmă singuri sub controlul lor. Am consiliat-o pe mămica unui băiețel pentru că se trezește să mănânce la sân. Nu am dezvățat copilul de asociere, ci am făcut un program pe zi, astfel încât să fie obosit și să nu se mai trezească noaptea”, explică Ana Barbu, consultantă în somn.

Părinții se tem să-și lase copiii să plângă

„În sleeptraining sunt abordări diferite: niciun consultat din România nu recomandă să lași copilul să plângă până nu mai poate (…) Plânsul este un protest, nu o suferință”, explică Ana Barbu, consultantă în somn.

FOLLOW ME

Experta recomandă îndepărtarea asocierii cu sânul înainte de somn prin introducerea altor metode.

„Copilul nu este în suferință când plânge înainte de somn și dacă are un program ok ziua va plânge foarte puțin, pentru că nu va mai avea energie”, explică Ana Barbu, consultantă în somn.

Ce se întâmplă când ajungi acasă cu un nou născut

Ce trebuie să știe părinții despre somnul bebelușului

La cât timp după ce bebelușul dă semne de trezire ar trebui să mergem în camera lui?

Interviul integral din podcastul „Cu Ela la doctor” îl puteți urmări pe Youtube

Alte episoade din podcastul „Cu Ela la doctor”

Cu Ela la doctor #23 – Rezistența la insulină cu Dr. Diana Artene – De ce ne îngrășăm

Radu Leca, psiholog, explică ce este depresia și cum să o combatem în episodul 22 din podcastul „Cu Ela la doctor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.