Abandonul și remotivarea

Abandonul și remotivarea. Poate pentru unii dintre noi sunt fețe ale aceleiași monede. Sunt sigură că vi s-a întâmplat să plănuiți până la cel mai mic detaliu cum să vă schimbați anumite obiceiuri și cum să îmbrățișați un stil de viață sănătos și….într-un final să renunțați la toate obiectivele. Poate că pare greu, dar nu este! Textul de mai jos vă va oferi multe răspunsuri. Psihologul Dana Dumitrache în cadrul campaniei ”Mănâncă, aleargă, slăbește” ne oferă din nou suportul de care avem nevoie pentru a avea o viață armonioasă.

Eeeei, au trecut, să zicem, câteva săptămâni de la debutul în lumea celor care se iubesc și se respectă. Pentru că, DA, dorința de a arăta bine, de a gândi limpede, de a simți și trăi cu optimism, într-un cuvânt – de a fi SĂNĂTOS  – este o dovadă de iubire și de respect de sine.

Sper că nu te-ai necăjit inutil folosind, în exces, cântarul electronic. Nu ai intervenit în dietă, încercând să diminuezi caloriile și nici nu ai uzat organismul printr-un supraefort fizic, pe bandă, sau la aparatele deștepte din sala de “forță”.

Orice acțiune drastică anulează efectele benefice pentru organism luat ca un tot – trup, minte și spirit.

Să zicem, însă, că ai făcut și una și cealaltă: cântarul, acest purgatoriu al zilelor noastre, tronează în cel mai accesibil loc din casă și e constanta matinală, înainte de ingerarea oricărui lichid. Și ai observat că gramele sunt niște nimfe capricioase, clar cauzatoare de tristeți și anxietăți prelungite!

Nu poți introiecta (ințelege și accepta profund) stagnarea scăderii  în greutate și nici nu mai ai  energie canalizată către efort, ca să nu mai vorbim despre voință! Voința, ingredientul oricărei reușite,  se tocește de la bază … ca un castel de nisip la margine de ocean năzuros.

FOLLOW ME

Ooooo și te apucă, așa,  o foameeeeeee! O foameee  cât o de zi lungă de post! Și șeful tocmai are niște zile proaste sau/și singurătatea se cronicizează în mentalul tău și, de nervi (stres&frustrare), ai mânca și o coajă uscată de pâine înmuiată în lapte, iar cartofului i-ai reconsidera valoarea si  sațietatea și l-ai așeza la loc de cinste, printre trufandale! Și, poate că ai și purces la fentarea dietei și …, ca să fiu sinceră, iți confirm că nu e o tragedie! Nu te-au trăznit Zeii Olimpului pentru încălcarea unei reguli sănătoase de viață alimentară! Nu ești răstignit ca Promoteu pentru că ai cedat știința “focului” unei micime din tine!

A doua zi, la sală, deși blochezi banda de alergat cu șuvoaiele de transpirație,  tot descoperi că ai luat 500 de grame peste ceea ce reușisei să slăbești în ultimele două săptămâni de muncă asiduă, stindardul unei ambiții bine centrate pe obiective! Pe parcurs, s-ar putea să fi și uitat obiectivul primar, dar nu te îngrijora, nu trăiești cu deficiențe mnezice. Tot pe parcurs, ai dezvoltat niște mecanisme de apărare care să te ajute să-ți reglezi rezistența la frustrare și să nu devii campionul statisticilor de autoculpabilizare.

Și, da, ai aflat de la antrenor sau de la nutriționist, că masa pufoasă, țesutul adipos adică, s-a diminuat dramatic și s-a supus invaziei mușchilor! Cu alte cuvinte, cântarul nu s-a stricat, ci ți s-a modelat mai frumos corpul! Dar tot se ține scai de tine gândul că “e prea greu” procesul acesta de transformare a ta,  că trăiești paradoxul în stilul acesta de viață, atât de apreciat de restul oamenilor: încapi în pantalonii sau în fusta cu trei numere mai mici, dar ești frustrat(a) de lipsa de “reacție” a cântarului!

Cum să păcălești sabotajul acesta mental? Fiind centat pe acțiune și nu abdica în fața factorilor stresori sau disturbatori, interni sau externi: nu ai mai ajuns ieri la sală pentru că te-ai pricopsit cu o ședință de la care nici nu s-a pus problema să lipsești. Sau ai mâncat un pumn de semințe în plus pentru că ai uitat să alimentezi frigiderul cu lactatele sau cu legumele de neînlocuit, din dietă. “Motivele” se vor furișa în programul tău zilnic de viață sănătoasă și, la un moment dat, vei constata că ești la un pas de a preda armele voinței și frâiele putinței … de a conștientiza iubirea și respectul din scopul primar al transformării tale, prin schimbarea stilului de viață.

Hrănește-te cu fiecare remarcă pozitivă a prietenilor tăi! Învață sentimentul recunoștinței! Să-ți fii  recunoscător pentru fiecare zi trăită fără cusur, pentru fiecare reușită mică, vehiculul către o  victorie mare și durabilă!

Confruntă-te cu puseele – firești! – de abandon! – Aha, deci, gândul acesta mă încearcă! Confirmă-ți gândurile și emoțiile negative care îți dau ghes mai abitir ca o locomotivă diesel! Ai dreptul să fii obosit, dar nu e sănătos să te identifici cu oboseala și/sau cu înfrângerile din trecutul tău emoțional.

Remotivează-te printr-un tur concentrat prin magazine și alintă-te cu o achiziție care să te pună în valoare!

Mergi la terapeut! Acum e momentul să închizi evenimentele care te-au marcat și de care ai rămas agățat! Fă curățenie în minte și hrănește-ți sufletul! Roagă-te zilnic, meditează, frecventează un club de hatha yoga. Experimentează starea de bine ! Starea aceasta va determina extinderea actului tău de voință! Inspiră-te din poveștile reușite de viață! Declară-ți din când în când IUBIRE! Nu te îngrijora, nu frizezi patologicul și nici nu vei dezvolta vreo tulburare de personalitate! Iubirea asumată matur, dar și cu inocență, vindecă copilul sau adultul din tine, rănit în cine știe ce împrejurări mai puțin faste!

Vei constata, pe tot pe parcursul acestui drum cumva istovitor, că ceea ce înainte era efort, astăzi este necesitate și bucurie.

Mergi mai departe. Iubește-te! Respectă-te! Ești învingător!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.