Tu câte ore petreci zilnic pe rețelele sociale? Știai că ai putea folosi o fracțiune din acest timp pentru a te asigura că vei rămâne aproape de cei dragi pentru mulți ani de acum încolo?
Îmbrăţişările strânse ale copiilor mei, plimbările romantice cu soțul, fericirea părinţilor mei când ne revedem sunt momentele care nu vreau să se termine niciodată.
Vine o vreme în care grija față de cei dragi înseamnă să acorzi 20 de minute dintr-un an pentru a face o ecografie mamară. Luna octombrie este dedicată Conştientizării Cancerului de Sân și momentul să ne reamintim cât de importantă este sănătatea pentru cei pe care îi iubim.
La fel ca multe dintre voi, au fost perioade în care am găsit scuze ca să nu merg la control. Mi-am dat seama că nu eram atât de ocupată pe cât credeam, ci mă ascundeam în spatele fricilor mele că un diagnostic m-ar doborî fizic și emoțional.
Am avut acest moment de „aha” când sora mea făcea practică la Fundeni pe secția de oncologie și pierduse în ziua aceea o femeie tânără, mămică a două fetițe. Alesia era mai mică atunci și am plasat-o în mod inconștient în locul fetițelor care tocmai își pierduseră mama, pentru că a fost diagnosticată prea târziu. Din anul acela, în fiecare an am făcut ecografie mamară, fără excepție.
Nimeni nu se va supăra dacă întârziem astăzi 20 de minute ca să mergem la o ecografie mamară, însă ar fi cumplit de greu să aflăm că ar putea fi ultimul an pe care îl petrecem împreună.
Este adevărat, perioada grea pe care o traversăm ne-a făcut să pășim cu teamă în spitale, iar din acest motiv, 1 milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa. Conform ultimului raport Globocan, în 2020 numărul de cazuri noi a crescut cu 30% față de anul 2019, depășind 12.000 în 2020.
Tu cum te știi că n-ai dezvoltat nicio tumoră canceroasă în ultimii doi ani?
Din păcate, România nu este campioană nici la capitolul screening mamar, iar din această cauză, cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer printre românce. Potrivit rapoartelor Eurostat, doar 0,2% dintre femeile cu vârsta de peste 50 de ani efectuează investigații pentru depistarea afecțiunii. Ele pot fi salvate, dacă le încurajăm să ajungă la medic.
Statisticile provoacă mai multă frică decât încurajează: 1 din 9 femei este afectată de cancerul de sân, 80% dintre cazuri sunt depistate când deja este prea târziu, tratamentul în stadiile avansate nu mai are puterea să vindece, ci doar să prelungească viața.
Depistat la timp, cancerul poate fi tratat
Potrivit cancerresearchuk.org, diagnosticate cu cancer în stadii incipiente, 98% dintre femei supraviețuiesc bolii, comparativ cu 26% dintre cele care ajung la medic când este foarte târziu.
Am auzit de-a lungul timpului diverse mituri despre investigaţiile medicale legate de depistarea cancerului mamar și m-am gândit că acest articol ar fi momentul oportun să le dezbatem.
Principalele metode moderne pentru depistarea cancerului de sân sunt ecografia mamară și mamografia și nu îți dăunează deloc. Te sfătuiesc să pui lucrurile în balanță când auzi că e mai bine să nu mergi la medic. Mamografia nu este periculoasă, cancerul da.
Mamografia te iradiază
Poate că nu te temi de o ecografie, pentru că, probabil, ai făcut mai multe în viață, mai ales dacă ai fost însărcinată. Singurul ei disconfort este gelul rece pe care îl aplică medicul pe piele. Aceasta metodă foloseşte ultrasunete și se face, în cazul investigațiilor mamare la femeile de până în 40 de ani.
Oamenii sunt mai reticenți însă când aud cuvântul mamografie și nu mică mi-a fost mirarea să aflu că procedura este confundată cu chimioterapia sau biopsia, ceea ce nu este adevărat.
Mamografia este o formă de radiografie și probabil nu ești străină nici de această procedură, dacă nu pentru probleme serioase de sănătate, măcar pentru stomatologie.
Mamografia este mai eficientă și mai utilizată după 40 de ani. Este, de asemenea, inofensivă, nu te îmbolnăvește și nici nu te iradiază. De fapt, doza de radiaţii nu este mai mare decât cea pe care o vei primi în timpul unui zbor de 3 ore.
Deci, dacă urci în avion frecvent fără să numeri efectele negative pe care le are asupra corpului tău, poți merge liniștită și la o mamografie.
Mamografia este dureroasă!
De fapt, în timpul unei mamografii, sânul nu este lezat, nu se prelevează sau injectează nimic. Chiar dacă simți o durere uşoară aceasta este provocată de presiunea pe care o aplică paletele paralele ale aparatului între care este fixat sânul, pentru a-l scana în profunzimea țesutului său.
Dacă nimeni n-a avut cancer în familia mea, sigur nu fac nici eu!
Acest lucru este, de asemenea, fals, pentru că s-a dovedit că legătura cu ereditatea este mică. De cele mai multe ori, cancerul apare ca urmare a stresului cotidian, a poluării sau a fumatului, a mutaţiilor sporadice și a hranei nesănătoase.
Oricum nu se vindecă, deci nu are rost să mă chinui?!
Diagnosticul de cancer nu înseamnă că viața s-a sfârșit, dar e mai bine să afli mai devreme decât atunci când nu se mai poate face nimic. De fapt, în stadiul 0 și 1 poate fi tratat chiar fără chimioterapie, ci doar o terapie medicamentoasă, intervenții chirurgicale și cel mai probabil radiații, sau o combinație din acestea. Deci, cu cât mai repede depistat, cu atât va fi mai uşor şi mai rapid de tratat.
Dacă n-ai reușit să mergi la control nici anul acesta, fă-ți curaj acum!
Cancerul nu doare decât atunci când e prea târziu… Poți trăi foarte bine o perioadă, apoi… devine prea târziu. Chiar dacă nu-l vezi sau nu îl simți, nu înseamnă că nu există. Cum ai putea să știi cu siguranță că nu trăiești deja cu o tumoră mamară?
Nici motivele financiare nu trebuie să te împiedice să iei cea mai bună decizie pentru viața ta. Provident ne este alături în această luptă și ne încurajează să ne acordăm 20 de minute pentru efectuarea unei mamografii, pentru a putea depista problemele la timp.
Provident derulează, pentru al doilea an alături de Rețeaua de Sănătate Regina Maria campania, „20 de minute pentru viața ta”, încurajând femeile să se testeze.
Poate că nu avem mereu 20 de minute libere, însă, nu este vorba despre a avea timp, ci despre a ne face timp pentru lucrurile care contează cu adevărat și pentru a identifica soluțiile care să ne aducă în cabinet la momentul potrivit.
Până în 30 noiembrie 2021 clienții companiei beneficiază de 30% reducere pentru mamografiile efectuate în clinicile Regina Maria. Campania se desfășoară și pentru că 70% dintre membrii din echipei sunt femei, iar peste 60% dintre acestea au făcut un control gratuit în cadrul campaniei similar desfășurată în intern. . Câteva dintre ele s-au confruntat cu suspiciuni de cancer mamar, însă, din fericire, diagnosticul nu a fost confirmat.
Fiecare zi care trece ar putea însemna o șansă pierdută în tratarea cancerului de sân, pentru tine sau pentru cei pe care plănuiești să-i vezi de Crăciun. La fiecare 45 de minute, o altă femeie pierde lupta cu maladia pentru că nu și-a alocat 20 de minute să ajungă la medic.
E momentul să-i dai mâna unei prietene, unei mame, unei surori sau unei fiice și să pășiți împreună în cabinetul medical pentru investigaţiile necesare depistării cancerului mamar.
Distribuie acest articol pentru a trage un semnal asupra prevenție și depistării la timp a cancerului de sân. Poate mâine va fi prea târziu să mai schimbi ceva.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI