O culoare foarte plăcută ochiului nu înseamnă întotdeauna sănătate dentară
Culoarea dinţilor mei este la fel de importantă, dacă nu mult mai importantă, decât culoarea părului. De când mă ştiu am avut grijă să îmi păstrez dinţii cât mai aproape de albul imaculat. În cercul meu de cunoştinţe sunt oameni care ar fi în stare de orice numai să aibă dinţii perfect albi. Dar oare este şi sănătos să ai dinţii perfect albi? Sau ce ar trebui să primeze: culoarea sau sănătatea? Specialiştii in stomatologie spun că în anumite cazuri este mai bine să ne mulţumim cu o culoare mai gălbuie.
Ca să să elucidez misterul dinţilor perfect albi am stat de vorbă cu dna dr. Cristina MUNTEANU.
Iată ce am aflat:
„O culoare foarte plăcută ochiului nu înseamnă întotdeauna sănătate dentară. Prin urmare există dinți sănătoși albi, galbeni, bej, maronii și de asemenea dinți foarte albi cu risc cresut de a face carii. Există posibilitatea ca anumite afecțiuni dentare să producă culorarea dinților precum și situații în care dinții sunt colorați, dar sănătoși”.
Dinții pot fi considerați estetici, atrăgători, frumoşi atunci când nuanța lor e armonizată cu tenul, albul ochiului, vârsta și sexul pacientului.
Dantura se îngălbenește din diferite cauze: externe şi interne.
FOLLOW ME
Cauze externe:
- alimente
- băuturi
- fumatul
- mestecatul tutunului
- folosirea în exces a apelor de gură cu clorhexidină
- depunerea plăcii bacteriene
- depunerea tartrului
Cauze interne:
- afecțiuni dentare
- anumite materiale de refacere ale dințior
- consumul de tetraciclină
- fluoroză dentară severă
- amelogeneză și dentinogeneza imperfectă
- anumite boli generale: porfiria congenitală, afecțiuni hepatice, hiperbilirubinemia, tromboza
- vârsta
Stomatologii spun că „bolile dentare: caria dentară primară și secundară, pulpițe și microhemoragii sub obturații coronare, infiltrarea dentinei cu ioni de argint în cazul obturațiilor cu amalgam, necroze pulpare, gangrene pulpare, parodontite apicale, granulomul intern Palazzi, parodontite marginale cu secreții abundente pot schimba culoarea dintelui”.
Albirea dinților: acasă ori la cabinet, pași de urmat
Dacă îţi doreşti să îţi albeşti dantura, fie că vrei să utilizezi proceduri la cabinetul stomatologic sau proceduri pe care le poţi aplica acasă, trebuie să urmezi câţiva paşi.
1. Vizita la medicul dentist, acesta fiind singurul care poate să observe cauzele colorării dinților și cele mai bune metode de tratament.
„Metodele sunt de la albire până la fațete și coroane dentare. Albirea se indică doar pe dinții sănătoși fără carii și cea mai controlabilă este cea făcută de medic în cabinet.
Există și metode pentru acasă cu substanțe date de medic sau paste de dinți cu efect de albire, benzi de albire. În anumite cazuri, albirea este interzisă și atunci pentru a avea dinți frumoși trebuie să recurgem la alte tratament mai complexe dar acestea se stabiliesc numai după ce se face vizita la medic”, spune dna dr. Munteanu.
2. Dr. Cristina Munteanu spune că „albirea dentară este o procedură cosmetică, dar spre deosebire de alte proceduri cosmetice efectuate pe alte zone ale corpului aşa cum este părul sau unghiile, unde există posibilitatea de regenerare, dinții nu se regenerează.
De aceea este foarte bine ca acestă intervenție să se facă doar sub indicația și în condițiile specificate de medicul dentist. Metodele pentru acasă sunt mai puțin agresive față de cele în cabinet unde se folosesc substanțe mai concentrate însă nici acestea nu ar trebui să fie folosite fără acordul medicului”.
3. Dacă te gândeşti că după albire treaba este rezolvată, trebuie să îşi spun că greul abia începe. În funcţie de obiceiurile alimentare pe care le ai, poţi păstra rezultatul obţinut sau îţi poţi îngălbeni dinţii la loc, într-un timp relativ scurt.
„Recolorarea dinților după albire poate fi prevenită doar prin diminuarea consumului de produse care produc colorarea dinților. Un rezultat mediu poate fi mai ușor păstrat decât un rezultat excesiv, nefiresc.”
4. Pacienții au tendința de a își dori dinții foarte albi și recurg repetitiv la albire producând efecte dezastruoase asupra dinților.
În aceste cazuri de dorințe coloristice exagerate ale pacientului se recomandă fațetarea dentară pentru evitarea efectelor negative. În cazul albirii moderate, igienizărilor frecvente și corecte la domiciliu și în cabinet, evitarea alimentelor și băuturilor colorate, evitarea fumatului în asociere cu aplicarea unor proceduri de albire slabe la domiciliu, recomandate de medic pot menține albirea câțiva ani moment în care se poate relua procedura în cabinet”.
Aşadar, măsura este cheia succesului pe termen lung, precum și supravegherea de către medicul dentist.
Beneficiile și dezavantajele albirii dinților
„Beneficiile sunt în primul rând de ordin psiho-social, îmbunătățind incontestabil percepția de sine, calitatea imaginii, eficiența comunicării, evoluția personală și profesională a individului precum și integrarea mai usoară în anumite cercuri sociale.
Un alt avantaj îl reprezintă îmbunătățirea igienei orale prin creșterea frecvenței vizitelor la medicul dentist pentru supravegherea sănătății dentare precum și diminuarea consumului de factori care determină colorarea dinților.”
„Un dezavantaj este acela ca nu oricine poate apela la albire, substanţele folosite pot afecta smalţul, rezultatul nu va fi de durată dacă nu respecţi nişte reguli elementare.”
Tratamentele de albire nu sunt nici foarte scumpe, dar nici foarte ieftine. În plus, dacă îţi doreşti dinţi albi natural îţi recomand să te speli dimineaţa şi seara cu pastă de dinţi şi apoi cu sare şi/sau bicarbonat de sodiu, timp de câteva minute. După mai puţin de o săptămână, vei vedea diferenţa.
Şi aminteşte-ţi de concursul Mai mult zâmbet:
Dacă urmărești articolul săptămânii și te înscrii în concurs, poți câștiga unul din cele patru vouchere în valoare de 1000 RON fiecare.
Iată ce trebuie să faci pentru a câștiga:
1. Înscrie-te la newsletterul de pe blogul www.elacraciun.ro
2. Dă share articolului pe pagina ta de Facebook
Succes! 🙂
Depinde unde alegi sa faci albirea dintilor. Daca o faci la specialist, nu vei avea probleme pe viitor.
Depinde unde alegi sa faci albirea dintilor. Daca o faci la specialist, nu vei avea probleme pe viitor.