Cât de importantă este comunicarea în relația dintre părinți și copii

Până la ziua copilului mai este doat o zi, şi cu acest prilej micuții sunt vedete. Sunt în centrul atenţiei, primesc daruri, jucării, dulciuri, hainuţe, merg în locuri special amenajate pentru distracţia lor. Şi totuşi, cu părere de rău ştim că în realitate nu toţi copiii sunt fericiţi şi iubiţi. Mulți suferă pentru că părinţii sunt plecaţi, ori că nu le acordă suficient timp, că nu vorbesc cu ei, că nu îi ascultă. Ori copiii, oricât ar fi de mici, au nevoie să fie în atenţia celor mari. Şi de la lipsa comunicării între copii şi părinţi se poate ajunge la lucruri neplăcute şi uneori foarte greu de gestionat.

La numărul 116 111- Telefonul Copilului în fiecare zi sunt înregistrate foarte multe apeluri ale micuţilor care speră să găsească la capătul firului un prieten. Cei care sună au nevoie de cineva care să îi asculte, să îi înţeleagă şi să îi ajute să îşi rezolve anumite probleme, care uneori sunt foarte grave. Anul trecut la Telefonul Copilului – 116 111 au fost înregistrate peste 138.000 de apeluri. Dintre acestea, un procent de 74,35%, au fost efectuate de copii.

“Problemele pe care le au copiii care apelează numarul 116 111 sunt legate în cea mai mare parte de nevoia de comunicare, a cărei lipsă poate ascunde diverse forme de abuz asupra lor. Încurajăm parinţii să îşi asculte copiii, pentru că o voce “mică” poate semnala o problemă mare. Ceea ce au copiii de spus trebuie auzit. De toată lumea. Dar mai ales de cei de care aceştia au cea mai mare nevoie : părinţii,” a declarat Cătălina Florea, Director Executiv Asociaţia Telefonul Copilului.

Cei care sunt responsabili pentru creşterea şi educaţia copiiilor sunt părinţii. Din familie începe educaţia şi tot din sânul familiei copilul alege pe ce drum va merge când va ajunge adult. De aceea, noi părinţii, avem obligaţia de a le oferi nu doar lucruri materiale, ci şi timp să îi ascultăm şi să aflăm ceea ce îşi doresc micuţii.

“Rolul comunicării parinte – copil este cu atât mai important cu cât, în ciuda variatelor modele la care copiii sunt expuşi, fie că este vorba, de exemplu, de profesori, vedete, sportivi sau alte persoane cunoscute, părinţii sunt de departe cele mai valorizate modele pentru cei mici. Există diferenţe considerabile între aşteptările copiilor privind activităţile comune pe care şi-ar dori să le aibă cu părinţii şi ceea ce se întâmplă de fapt. Astfel, aşteptările care sunt mult mai mari decât experienţa reală sunt legate de rezolvarea temelor, excursiile şi joaca împreună.”, a adăugat Cătălina Florea. Acesta a continuat:  ”cele mai multe ori nu conştientizăm că un copil are nevoie de un prieten şi dacă nu îl va găsi în familie, este foarte probabil să îl caute în altă parte.
“Cele mai importante subiecte pe care copiii doresc să le discute cu părinţii lor sunt şcoala, planurile de viitor şi problemele, sentimentele şi dorinţele.”

Aşadar, fiecare dintre părinţi ar trebui să se gândească cum să petreacă mai mult timp alături de copilul său. Să ajungă să îi fie prieten, să comunice, să afle şi să descopere împreună ceea ce îl face pe copil fericit.

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.