În ziua în care mă pregăteam să merg acasă cu Nicholas, m-a vizitat psihologul din cadrul Maternității Regina Maria, care a vrut să se asigure că sunt bine, deși mi se dusese deja vestea că sunt cea mai liniștită mămică de pe etaj, că nu am nicio problemă și sunt zen. Puteți vedea aici cum a decurs nașterea ca să vă convingeți și voi de asta.
Mi-a povestit că multe mămici au nevoie de ajutor imediat după naștere pentru că hormonii noștri sunt într-o harababură totală și ne fac să trecem rapid de la o stare la alta. De multe ori, mămicile trăiesc cu impresia că sunt în depresie, dar nu e chiar întodeauna atât de grav.
Imediat după naștere, la aproximativ 3 zile, te poți confrunta cu schimbări bruște și imprevizibile are stării de spirit și este firesc. E drept, te poți simți cea mai fericită pentru câteva momente, dar problema este că la fel de bine poți cădea în clipa imediat următoare într-o tristețe neînțeleasă.
Tristețea de după naștere durează de obicei în jur de 10 zile, dar dacă nu reușești să ieși din această condiție pentru o mai lungă perioadă de timp, atunci ai o depresie postnatală.
Să începem cu începutul, și anume cu fenomenul cu care se confruntă toate mămicile și a intrat deja în normalitate-tristețea de după naștere. Această condiție poate dura până la 3 săptămâni și pe lângă schimbările bruște de dispoziție, apar simptome ca: lipsa de energie, insomniile, lipsa apetitului, nu reușești să te simți odihnită chiar dacă dormi suficient, anxietate, te simți constant îngrijorată și ai temeri nejustificate, confuzie, te preocupă schimbările fizice foarte mult, nu ai încredere în tine și poate chiar nici în cei din jur și te simți copleșită de tot ceea ce ți se întâmplă.
E un fenomen destul de supărător dar care poate fi combătut cu fericirea venirii pe lume a celui mic și cu un stil de viață sănătos, incluzând atât odihna suficientă cât și o alimentație corectă. De asemenea, e foarte important să te bazezi pe sprijinul celor din jurul tău.
FOLLOW ME
Dacă tristețea de după naștere se extinde pe o perioadă îndelungată, atunci putem să ne referim deja la o depresie postnatală.
Deși multă lume o ignoră sau îi scade din importanță, depresia postnatală poate fi văzută ca o afecțiune la fel de importantă ca și diabetul sau bolile de inimă.
Depresia postnatală nu trebuie ignorată, ci dimpotrivă, trebuie să apelezi la un ajutor de specialitate pentru a o putea combate, cum ar fi psihologii, organizațiile care oferă support moral și medicamente.
Printre simptomele depresiei postnatale se numără următoarele:
Starea ta de spirit e foarte proastă, moralul e la pământ
Îți vine să plângi foarte des
Ești neliniștită, anxioasă și chiar irascibilă
Nu vezi nicio plăcere în viață și nu te poți bucura de lucrurile frumoase
Nu ai poftă de mâncare
Te simți lipsită de energie
Nu găsești nicio motivație pentru a face anumite lucruri
Ai dificultăți în a te odihni. Deseori nu poți să adormi, iar calitatea somnului e prea slabă.
Te simți vinovată pentru lucrurile negative care se întâmplă
Nu ai speranță
Fie te îngrași, fie slăbești, fără niciun motiv exact
Ai impresia că viața e urâtă
Nu e neapărată nevoie ca depresia să se instaleze la scurt timp după naștere. Dacă ai aceste simptome în primele 6 luni de după naștere, înseamnă că suferi de o depresie postnatală. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să consulți un specialist și să vorbești cu persoanele apropiate.
Fiind la a treia sarcină, m-a ajutat Dumnezeu să nu cad în depresie. Citisem foarte mult pentru că e important să te documentezi foarte mult, să știi ce e despresia, cum se manifestă, ce e de făcut ca să îți conștientizezi starea. După nașterea Alesiei am fost cumva pe punctul de a avea o semi depresie, dar mi-am conștientizat starea. Am zis „Ok, stai așa. Am aceste stări pentru că ar putea să fie depresia de vină, ce trebuie să fac?” Și în momentul ăsta te resetezi mental.
Așa cum am susținut pe toată perioada sarcinii, totul depinde de voi și de atitudinea pe care o aveți. Așa că trebuie să vă ajutați să gândiți într-o manieră cât mai pozitivă, să vă impuneți cumva să nu vă lăsați copleșite. E important atât pentru voi, cât și pentru bebeluș să vă setați pe ideea că totul e bine, totul o să fie ușor și că sunteți pregătite. Veți vedea că aceste autosugestii chiar funcționează. Și nu uitați să vă căutați sprijin emoțional în cei dragi atunci când simțiți că aveți nevoie, dar să știți că întotdeauna puterea vine din noi.
În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș. Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Nu am avut probleme slava Domnului !😘
In practica de zi cu zi intalnesc foarte multe lauze cu depresie postnstala. Tot la fel de multe nu au sustinere peste a trece peste aceasta perioada absolut normala(chiar daca nu-i cea mai fericita).
Cu exista campanii pt orice ar fi minunata si o campanie de intelegere a depresiei postnatale.
Cum exista campanii pentru orice, ar trebui sa existe o campanie pentru intelegerea depresiei postnatale. Tastatura imi face figuri.
Cum spui in articol e foarte usor de prevenit…atitudinea mamicii e un factor important. Cu cat esti mai optimista, mai increzatoare, cu atat mai mult vei vedea toare resursele pe care le ai.
Super articolul, din fericire nu am avut probleme, chiar eram foarte fericita mereu, nici sa dorm nu voiam, mereu eram lângă bebe cand avea nevoie de mine😍
Prietena mea a avut depresie, si stiu de la ea ca nu e usor deloc😣
Tot ma lovesc de depresia postpartum. Eu inca bu m-am lovit de ea sau asa sper:)). Din interior e mult mai greu de detectat.
As vrea sa fiu atat de relaxata incat si la sarcina aceasta sa nu intampin dificultati.
Desi, hormonii ma anunta ca-s mai agitata si irascibila decat de obicei.