“Vrem să fim foarte frumoase, să ne simțim bine și să ne privească ceilalți cu admirație” este o frază al cărei înțeles depinde mult de cel sau cea care o citește. Pentru unii poate însemna să arătăm bine, relaxat, luminos și natural. Pentru alții, vizibil modificat: buze groase, pomeți țuguiați, frunte imobilă, sprâncene fixe sau mirate. Așa că, înfrumusețați sau urâți…greu de hotărât. Rolul medicului dermatolog sau estetician nu trebuie să fie doar de furnizor de tratamente, ci în primul rând, de consult și adaptare a tratamentului în funcție de anatomia, vârsta, modul social, dorințele și bugetul pacientului. Cum ar trebui să-și facă un specialist simțită prezența, dincolo de rutina în sine, am aflat și de această dată de la medicul dermatolog Viviana Iordache.
În esenṭă, dacă alegerea medicului se face doar după întrebarea „ce preț au buzele la dumneavoastră?” nu e de mirare că ne putem alege, în final, cu un rezultat dezastruos.
Aşa cum mi-a explicat dr. Iordache, accidentele pot să apară din cauza medicului sau a pacientului.
Din cauza medicului, ne putem confrunta cu pregătire profesională, cu o alegere proastă a metodei sau substanțelor (piața neagră abundă în falsuri ieftine și chiar interzise, precum uleiuri siliconice), care promit „ieftin”, „permanent-definitiv”, „rapid”.
Din cauza pacientului, pot surveni condiții particulare (variații anatomice, sensibilități, tratamente anterioare, adesea, nedeclerate) sau nerespectarea instrucțiunilor post-tratament. Cum mi-a mărturisit medicul dermatolog, “alegerea cea mai bună se face pe specialitatea medicului și a volumului mare de tratamente, ca și pe posibilitatea clinicii de a asigura medicului accesul la metode sofisticate. Dar experiență mare înseamnă și confruntarea cu situații dificile. În medicină, niciodată să nu zici “niciodată” sau “garantat”.”
În ultimii ani, substanțele și aparatele sunt din ce în ce mai bune, a continuat sa-mi explice dr. Iordache, iar noi știm din ce în ce mai bine să identificăm și să tratam o problemă: “Oricum, cu siguranță cele mai serioase necazuri le fac tratamentele definitive. Fața, buzele și gâtul nostru nu stau „definitiv” acolo unde erau la momentul tratamentului. Coboară și se modifică transformând grotesc încercările „permanente” în 10-20 de ani. Eu fac injectări cu botox, acid hialuronic și tratamente cu laser de aproape 20 de ani, țin cursuri de injectare. În mii de tratamente am întâlnit toate reacțiile adverse citate la pacienții mei sau ai cursanților. Dacă apare o problemă, trebuie rapid să ne întoarcem la medicul/persoana care a făcut procedura. Acesta este singurul care știe cum, cu ce, cu cât a realizat tratamentul”, ne sfătuieşte medicul dermatolog.