Ce înseamna culoarea mucusului din nasul copilașilor și când ne adresăm medicului

Toți părinții știu că această perioadă rece este ca un rollercoaster. O săptămână suntem bine, apoi câteva zile copiii stau acasă pentru că sunt răciți și le curge nasul. De accea, ar fi bine să știm cum să ne comportăm și care sunt semnele în privința cărora trebuie să fim mai atenți, atunci când micuții noștri elimina mucus.

Dacă intervenim la timp și urmărim semnele cu atenție, putem să prevenim probleme mai grave.

Secrețiile cu microbi din nas se răspândesc pe căile respiratorii, ajungând în gât și în urechi.

Am văzut pe pielea mea ce înseamnă riscul de infecție din cauza mucilor. Nicho a făcut otită, din cauza mucilor.

Mucusul din nasul nostru îndeplinește mai multe funcții. Culoarea sa ne poate spune multe despre ceea ce se întâmplă în corpul nostru – mai ales atunci când are o nuanță anormală de mult timp, așa că am întrebat medicul când este cazul să ne îngrijorăm în privința secrețiilor care apar la copilași.

Reține sfatul medicului

„Putem curăța nasul cu ser fiziologic, iar la nevoie îl aspirăm și hidratăm. În cazul în care apar febra și tusea, situația se complică, așa că se impune vizita la medic. În primele șase luni, orice bebeluș cu febră ar trebui imediat văzut de medic. Atunci când părinții se prezintă la medic pentru tuse, de cele mai multe ori e vorba de fapt de înecare cu secreții”,  ne explică doamna doctor Alina Ilici, medic primar neonatolog.

Extras din cartea mea, „12 luni fără griji”. 

În privința copiilor, e important să cunoaștem diferențele dintre culorile mucilor, pentru a ști când este cazul, sau nu, să mergem la medic.

Ce reprezintă culoarea mucusului

Mucusul transparent este absolut normal

Organismul produce în mod natural o mulțime de mucus. Mucusul este un amestec de proteine și săruri protectoare, cu apă. Acesta menține pasajele nazale lubrifiate și fără germeni, acționând ca o barieră hidratantă împotriva deshidratării și a obiectelor străine, inclusiv a bacteriilor și a virușilor.

Dacă cantitatea crește drastic, ar putea însemnaalergii sau începutul unei răceli sau a unei gripe. Mergi cu cel mic la medic.

Mucii albi înseamnă că ar putea avea loc o infecție

Cel mai adesea, înseamnă că pasajele tale nazale sunt iritate și umflate, restricționând fluxul de mucus și determinând uscarea acestuia. Pe măsură ce celulele imunitare luptă împotriva a ceea ce irită nasul, ele eliberează molecule care dau mucusului o nuanță albicioasă și o textură mai groasă.

E recomandat să duci copilul la medic dacă apare și febra

Mucii galbeni înseamnă o infecție

Când în corpul copilului apare o infecție, celulele albe din sângele sistemului imunitar se grăbesc la fața locului pentru a lupta și distruge invadatorul microbian, fie că este vorba de o bacterie sau de un virus. După ce și-au făcut treaba și mor, celulele albe sunt eliminate din organism odată cu mucusul, iar în acest proces, îl pot colora în galben.

Mucusul galben nu înseamnă că este nevoie de antibiotice. Este un semn bun ca organismul se confruntă cu infecții și este foarte bun în lupta împotriva lor.

Urmărește cu atenția starea copilului și, dacă mucii galbeni dureaza mai mult de două săptămâni, trebuie să-l duci la medic.

Mucii verzi înseamnă tot o infecție

Mucusul poate deveni verde și din cauza unei acumulări mari de celule albe moarte din sânge.  Dacă mucusul tău este verde de câteva săptămâni sau mai mult, ar trebui să te duci la medic, mai ales dacă ai febră sau ai grețuri.

Mucusul roz, roșu sau maro înseamnă sânge în nas

Acest lucru rezultă din mai multe lucruri, inclusiv alergii, infecții și multă suflare sau frecare.  De asemenea, poate însemna pur și simplu că aerul este foarte uscat.

Mucii maro ar putea fi sânge uscat. Atunci când sângele din mucoasa nazală se usucă, se poate amesteca cu mucusul și poate deveni maro.

Totuși, dacă copilul tușește cu mucus maro, ar trebui să mergi cu el la medic, pentru că ar putea fi un semn de bronșită.

Mucusul negru

Poate semnala și o infecție fungică gravă, mai ales dacă aveți un sistem imunitar compromis. Dacă mucusul copilului este negru fără un motiv evident, ar trebui să consultați un medic. Acest lucru este valabil mai ales dacă are febră, frisoane sau dificultăți de respirație.

 

Trucurile mele pentru copilași bolnavi

 

 

Un comentariu pe “Ce înseamna culoarea mucusului din nasul copilașilor și când ne adresăm medicului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.