Copiii și grădinița, prima mare provocare a părintelui începător

Răcelile, nasul înfundat, secrețiile nazale, tusea. Doar câteva dintre realitățile copilului care merge la grădiniță pentru prima oară. O săptămână la grădiniță, două acasă. Cine are un ritm mai bun se poate numi norocos. Se întâmplă mai ales până la 3 ani, vârsta până la care chiar pediatrii sunt de părere că nu ar trebui să ne grăbim să ne ducem copiii la creșă și grădiniță. Asta nu înseamnă că după 3 ani sunt feriți de probleme. Doar că sistemul lor imunitar este mai puternic, iar boala vine și trece ca o etapa aproape normală a vieții lor.

Acum o veste bună, dar și proastă în același timp. Aceasta este o ordine firească a lucrurilor, se întâmplă tuturor copiilor, iar îmbolnăvirile, contagierile repetate, schimbul de muci și tuse, duc la întărirea sistemului imunitar al celor mici, deși poate la slăbirea forței voastre psihice. Și da, copiii care merg mai des la grădiniță, care se luptă cu răcelile mai mult, care trec peste toate provocările mai repede, vor fi mai puternici decât cei ținuți departe de colectivitate și introduși la un anumit moment în joc.

“Primii trei ani de viața sunt cei mai importanți pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copilului. Ulterior acestei vârste, dezvoltarea sistemului imunitar încetinește până în perioada adolescenței când putem spune că ajunge la maximum de dezvoltare”, spune Dr. Ioana Ardeleanu.

Ce vreau eu să vă spun este că nu trebuie să vă feriți copiii de colectivitate, ci mai degrabă să învățați mici trucuri, realități, axiome pe care să le urmați ca acest proces dur, abrupt de întărire a sistemului imunitar ca să vă fie mai ușor, iar cel mic să treacă ori mai repede peste răceli, ori să ajungă la el cât mai puțin.

Toți părinții trebuie să acorde prioritate următoarelor 4 elemente în primii ani de viață ai copilului: nutriția, programul de somn, expunerea la mediul înconjurător și calendarul de vaccinări, lucruri esențiale pentru asigurarea unui sistem imunitar puternic al copilului”, mai spune Dr. Ardeleanu.

Programul de somn are un rol extrem de important pentru sistemul imunitar al copilului, mai ales până la vârsta de 3 ani. Mai mult, lipsa somnului presupune și o dezvoltare mai lentă a celui mic. Pentru el, un somn bun presupune nu numai 8-10 ore pe noapte, dar și somnul de zi.

“Pe lângă somn, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită nutriției. Alimentația trebuie să fie bogată în nutrienții esențiali pentru dezvoltarea imunității celui mic, cum ar fi alimentele bogate în vitaminele A, C, D și prebiotice”, avertizează specialistul nostru.

Fructele și legumele proaspete nu trebuie să lipsească nicio zi. Vitaminele pe care le conțin acestea ajută apărarea organismului să funcționeze la nivel maxim. Și nu ezitați să le dați fructe de câte ori cer, chiar dacă nu e ora pe care o imaginați, asta dacă ați gândit ca una dintre mese să fie exclusiv de fructe.

Doctorul Ardelean spune că mai este un secret pentru creșterea imunității copiilor care merg la grădiniță
Sunt mulți părinți care continuă cu formula de lapte și după vârsta de 1 an. Acest lucru poate fi benefic și e bine de știut că unele dintre  formulele de lapte suplimentate cu un amestec specific de prebiotice și vitaminele A, C și D  contribuie și ele la dezvoltarea imunității. Un astfel de lapte de creștere poate oferi aportul zilnic necesar de nutrienți și poate susține dezvoltarea unui sistem imunitar puternic pentru copii în perioada 1-3 ani”, ne destăinuie.

Sunteți o fire sportivă? Atunci de ce să nu îl învățați pe cel mic cu asta? El oricum nu se oprește mai toată ziua, iar asta e foarte sănătos, pentru că face mișcarea minimă recomandată zilnic. Este unul dintre secretele bunei lor dispoziții, dacă v-ați întrebat vreodată de unde găsesc ei resurse de zâmbete și energie când sunt bolnavi. Ei bine, mișcarea și lipsa stresului sunt două dintre condițiile principale pentru a avea o astfel de stare la orice vârstă.

V-aș mai da două sfaturi de bun simț pro-imunitate. Igiena zilnică. Da, învățați-i să își spele mâinile cât de des. Și mai ales, când e bolnav, nu ascultați de cei care vă recomandă antibiotice. Consultați-vă pediatrul și lăsați organismul să își găsească resursele necesare să lupte cu boala, cu ajutorul sfaturilor de mai sus.

Deci ideea “mai multe boli acum, mai puține mai târziu”, care până la un punct e corectă, nu trebuie să vă liniștească. Urmați acești pași și o să vedeți imediat beneficiile.




0 comentarii pe “Copiii și grădinița, prima mare provocare a părintelui începător

  1. Cristina Popa says:

    Mai conteaza si la ce gradinita te duci! Noi am avut mari probleme cu prima gradinita la care am dus baietelul. Si era chiar privat daca va vine sa credeti. Dadeam o gramada de bani si conditiile lasau de dorit… Venea copilul mereu cu o iritatie sau tusind. Aveti mare grija unde ii duceti!

  2. Ana Maria Mitoi says:

    Eu mor pe parintii astia care isi tin copii intr-o bula! Lasa-l domnule sa puna mana pe unde vrea, sa se joace, sa cada! Noi cand stateam toata ziua afara si mancam totul din pomi! Iti mai trebuie si anticorpi! Bine ai zis, Ela!!

  3. Stefania Istrate says:

    Si atunci cand copilul tau are varicela si febra din cauza ca la gradinita nu s-au asigurat ca nu lasa sa vina copii bolnavi? INteleg ca nu trebuie sa fim absruzi.. Dar uneori mai rau fac

  4. Cristiana Popa says:

    Copiii trebuie sa incerce tot. pana ce boala nu-si face damblaua , tind sa cred din ce in ce mai mult ca doar exista in mentalul nostru speranta de vindecare si sa se adevereasca gluma ca „Daca o tratezi dureaza o saptamana iar daca nu , 7 zile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.