Dr. Diana Artene este un nutriționist renumit din România, specializat în nutriție oncologică. Ea are un doctorat în acest domeniu și a lucrat cu numeroși pacienți oncologici, în special cei diagnosticați cu cancer de sân, oferindu-le planuri personalizate de nutriție pe parcursul tratamentelor. Abordarea sa se concentrează pe îmbunătățirea sănătății pacienților printr-o alimentație adaptată etapelor bolii și stilului de viață, evitând dietele extreme sau soluțiile rapide. Dr. Artene promovează obiceiuri alimentare durabile, care să contribuie la bunăstarea pe termen lung a pacienților.
Ea a publicat mai multe cărți, inclusiv „5 Gears Diet”, „Nutrition Guide for Mums” și „The Old Chocolate Diet”, iar lucrarea sa „Cancerul mamar nu e roz” este un ghid de nutriție destinat pacientelor cu cancer mamar. De asemenea, Dr. Artene este editor științific la jurnalul Advances in Nutrition și membru în organizații internaționale precum ESMO (European Society for Medical Oncology) și MASCC (Multinational Association of Supportive Care in Cancer)
În ediția cu numărul #23 din podcastul moderat de Ela Crăciun, „Cu Ela la doctor”, doamna doctor a abordat subiecte precum rezistența la insulină, slăbit și mâncatul excesiv.
„Cineva care face ping pong între episoade de mâncat exagerat și înfometare aplifică rezistența la insulină și tendința spre îngrășare, este de acord să-și facă rău. Sunt oameni care nu obțin rezultate cu diete, pentru că slăbitul rapid se bazează pe slabitul din glicogen, adică masă musculară. Când vrei să slăbești, nu contează ce se întâmplă într-o perioadă scurtă de timp, ci într-o perioadă de un an, doi. Rezistența la insulină este cheia pentru rezultate rapide, dar devii dependentă de diete pentru slăbit rapid și nu mai poți mânca normal”, Dr. Diana Artene.
Ce înseamnă mâncat normal
„În cazul persoanelor fără probleme de sănătate, mâncatul normal reprezintă mâncat asociat cu senzația de foame. Aceasta nu este la cap, este localizabilă. Încă de mici, am ignorat nevoile interne, precum nevoia de mâncare sau de afectivitate”, Dr. Diana Artene.
Mâncăm pâine, cartofi și dulciuri atunci când slăbim?
„De exemplu, există persoane care nu vă plac, deși nu v-au făcut nimic. De asemenea, există persoane toxice, rele, care vă plac. La fel și alimentele. Există alimente super sănătoase pe care nu le-ați mânca niciodată. Orice om are preferințe nutriționale și de bine și de rău. Acest lucruri au loc în zona emoțională din creierul nostru, care controlează comportamentul afectiv și alimentar. Când luăm o decizie alimentară, această decizie o luăm de la nivelul la care suntem în ziua respectivă și se numesc stâlpi de putere interioară. Prima se numește oxitocină, iubirea și afecțiunea, al doilea este vasopresina, este performanță și se obține din job sau sport. Al treilea stâlp de putere interioară este serotonina, un hormon de bunădispoziție și depinde masiv de sănătatea noastră digestivă și când avem diverse medicamente sau boli ale tranzitului, iar al patrulea este un hormon pe nume gaba: capacitatea mea de a-mi spune mie nu. O persoană care își face singur rău mâncând mai mult decât trebuie este o persoană pentru care lipsește ceva, este un răspuns la disconfort emoțional” explică Dr. Diana Artene.
Interviul integral din podcastul „Cu Ela la doctor” îl puteți urmări pe Youtube