Cu Ela la doctor I Episodul 1. Invitata Elei Crăciun este Andreea Popescu, medic primar alergolog. Simptome alergie, diagnostic, imunoterapia și tratamentul alergiilor

Cu Ela la doctor #1 I ALERGIILE. Invitata Elei Crăciun este Andreea Popescu, medic primar alergolog. Simptome alergie, diagnostic, imunoterapia și tratamentul alergiilor

Alergiile sunt reacții ale sistemului imunitar la anumite substanțe străine, cunoscute sub numele de alergeni, care, de obicei, nu sunt dăunătoare pentru majoritatea oamenilor. Atunci când o persoană cu predispoziție alergică intră în contact cu un alergen, sistemul imunitar poate reacționa exagerat, considerând acea substanță ca fiind dăunătoare și declanșând un răspuns imunitar.

Acest răspuns implică eliberarea de substanțe chimice în corp, cum ar fi histamina, care pot provoca simptome de alergie. Pentru a afla care sunt recomandările medicilor pentru cei care se confruntă cu acestea, medicul Andreea Popescu, medic primar alergolog a oferit răspunsuri la întrebările Elei Crăciun în primul episod din podcastul Cu Ela la doctor.

Analizele recomandate pentru depistarea alergiilor

Dacă ai observat simptome respiratorii la anumiți alergeni, precum praf, păr de animale sau polen, ori erupții cutanate sau alte manifestări specifice în urma consumului anumitor alimente, este obligatoriu să mergi la medic. Specialistul va decide care sunt analizele specifice, va stabili diagnosticul și cursul de tratament.

„Nu sunt niște analize pe care să ne decidem să le facem de capul nostru și aici este o distincție foarte importantă: diagnosticul de alergie nu înseamnă doar indentificarea acesto IgE-uri (n.r. Imunoglobulinele E sunt imunoglobuline capabile sa declanseze o reactie alergica imediata). Diagonsticul de alergie înseamnă identificare IgE-urilor, fie în analizele de sânge, fie pe testele cutanate, plus simptome la expunere. Există posibilitatea să avem IgE-uri specifice îndreptate împotriva unor alergene respiratorii sau a unor alergene alimentare, acesta este cazul cel mai frecvent, dar care să nu fie asociate cu apariție de simptome la expunere. Atunci noi nu putem să spunem că suntem alergici.”

După determinarea clară a alergiilor, medicul va face recomandări pacientului.

Există și cazuri în care nu este obligatoriu tratamentul medicamentos, adica în situațiile în care factorul alergen poate fi exclus din viața pacientului.

„Cel mai simplu din punct de vedere medical este să sfătuiască pacientul să evite”

Primul lucru pe care un medic ți-l va recomanda este să limitezi contactul cu alergenul, fie că este polen, păr de animale sau un aliment specific.

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

„Dacă evităm animalul la care avem alergie, practic am rezolvat problema fără a avea nevoie de tratament. Este soluția cea mai simplă. Evident că ea nu este întotdeauna aplicabilă (…) Pentru copiii care nu au expunere în propria locuință și merg la prieteni, la rude care au pisică sau animalul la care sunt ei alergici ar fi mai bine să evităm. Este mai simplu în situația asta.”

Alergia la ambrozie – cum poți să preîntâmpini simptomele

În fiecare an, în perioada iulie-octombrie, sezonul ambroziei pune mari probleme românilor care sunt alergici. Din fericire, exista medicație care te pot ajuta dacă ai această problemă și chiar poți preveni agravarea simptomelor.

„Dacă știm deja și avem un diagnostic cert de alergie, pe de o parte putem să recurgem la tratamentul simptomatic. Încă de la începutul sezonului de polen, deci cum simțim că începem să avem ceva simptome, apelăm la tratamentul simptomatic, poate cel din anii trecuți pe care l-am primit de la medicul nostru și care ne-a ajutat. Putem să luăm ceva măsuri de prevenție de profilaxia expunerii, în sensul că nu mai petrecem atât de mult timp în aer liber, să încercăm să ținem ferestrele închise pe timpul zilei, astfel încât să nu avem o expunere mare la polen și în aerul din casă. Putem să purtăm mască în aerul de afară (…) Dacă vrem să facem ceva mai mult și ar trebui să facem, mai ales dacă simptomele sunt severe, este să facem acel tratament de desensibilizare, adică imunoterapia.”

Se vindecă alergiile?

„Se pot vindeca, în sensul că, dacă facem acest tratament de desensibiliare și avem o eficiență bună a lui, ajungem să nu mai reacționăm la acel ceva la care reacționam în mod exagerat, în mod anormal. Deci, e un mod de a spune, da, se vindcă!”

Imunoterapia durează minim 3 ani și se poate extinde până la 4-5 ani și este singurul tratament care tratează cauza alergiilor și nu doar a simptomelor.

Simptomele alergiilor

👉 Strănuturi, nas înfundat sau care curge, mâncărimi nazale (simptome de rinită alergică)
👉 Mâncărimi la nivelul ochilor, lăcrimare, înroșire sau umflături (conjunctivită alergică)
👉 Erupții cutanate, cum ar fi urticaria (pete roșii, ridicate și mâncărime pe piele)
👉 Respirație șuierătoare, tuse, dificultăți de respirație sau senzație de strângere în piept (astm alergic)
👉 Eczeme (o afecțiune a pielii caracterizată prin piele uscată, roșie, inflamată și mâncărime)
👉 Anafilaxie, o reacție alergică severă și potențial fatală care necesită atenție medicală imediată și poate include dificultăți de respirație, scăderea tensiunii arteriale, umflarea limbii sau a gâtului și pierderea conștienței
👉 Alergenii comuni includ polenul, acarienii de praf, mucegaiul, blana animalelor, anumite alimente (cum ar fi arahidele, fructele de mare, ouăle și laptele), mușcăturile sau înțepăturile de insecte și anumite medicamente.

Tratamentul pentru alergii poate varia în funcție de tipul și severitatea simptomelor și poate include evitarea alergenilor, medicamente pentru a controla simptomele (antihistaminice, corticosteroizi nazali, bronhodilatatoare pentru astm) și, în cazuri selectate, imunoterapie (alergenoterapie) pentru a reduce sensibilitatea la alergeni.

Mai multe informații despre alergii și alte episoade interesante despre sănătate, puteți urmări dacă vă abonați la canalul de Youtube Cu Ela la doctor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.