Dr. Cristian Andrei este un psihoterapeut și medic român cunoscut pentru expertiza sa în psihologie și sănătate mentală. A devenit popular în România datorită activității sale în domeniul educației psihologice, prin aparițiile în mass-media, conferințe, și prin implicarea în proiecte dedicate sănătății mentale. Dr. Andrei are o experiență vastă în psihoterapie, având specializări în diferite arii ale psihologiei clinice și consilierii psihologice.
Este cunoscut pentru abordările sale în terapiile de cuplu, dezvoltarea personală, educația sexuală și prevenirea violenței domestice, având o serie de colaborări în domeniul educațional și cu diverse instituții. De asemenea, a scris cărți și articole menite să ajute oamenii să înțeleagă și să gestioneze mai bine emoțiile, relațiile și comportamentele lor.
Dr. Cristian Andrei abordează adolescența ca o perioadă complexă și provocatoare, atât pentru tineri, cât și pentru părinții lor. În viziunea sa, adolescența este o etapă crucială în dezvoltarea individuală, marcată de schimbări fizice, emoționale și cognitive semnificative.
„Există mai multe stadii. Periculos e momentul când, de dragul de a face parte dintr-un grup, adolescentul e gata de orice. Nu contează ce spune Constituția României, nu contează ce spune mama și tata, iar în această situație tu ca părinții trebuie să-i cunoști prietenii”, explică dr. Cristian Andrei.
Adolescența este perioada în care tinerii își caută identitatea și încearcă să-și definească personalitatea. Este un moment de explorare, de testare a limitelor și de căutare a unui sens personal, ceea ce poate duce la conflicte cu autoritatea (părinți, profesori) sau la nevoia de independență. Adolescenții doresc să devină mai independenți, dar, în același timp, au nevoie de ghidare și sprijin din partea adulților. Dr. Andrei subliniază importanța unui echilibru între libertatea oferită și supravegherea adecvată, pentru a le permite tinerilor să se dezvolte armonios fără să se simtă controlați excesiv.
Părerea psihoterapeutului dr. Cristian Andrei despre pedepsele aplicate copiilor
Doctorul Cristian Andrei consideră că acestea doar vor încuraja comportamentul rebel al adolescenților, care, în mod inconștient vor să atragă atenția părinților. Prin faptele lor, ei caută să fie văzuți, chiar dacă acest lucru poate avea si repercusiuni.
FOLLOW ME
Un alt punct central este comunicarea deschisă și sinceră între părinți și adolescenți. Dr. Cristian Andrei încurajează dialogul empatic, fără judecăți, pentru a înțelege mai bine nevoile și problemele tinerilor. El subliniază importanța ascultării active și a evitării criticilor, astfel încât adolescenții să se simtă acceptați și înțeleși. De asemenea, se evita hiperprotecția încă din copilările, pentru că în adolescență va simți nevoia să își testeze limitele.
„Mulți adolescenți își fac rău realmente, prin tot felul de provocări în care-și riscă sănătatea. Aceasta e o nevoie pe care părintele nu i-a acoperit-o. Trebuie să-l lași să întâlnească răul prin ceea ce face. Trebuie să-l lași să se lovească cu capul de pragul de sus, nu să demontezi pragul de sus ca să nu se lovească (…) Adolescenții exagerează – pentru a exista. Pentru că noi adulții exagerăm cu mașina pe care ne-am luat-o, cu prestigiul în societate – ei nu au bani pentru acestea și exagerea cu ceea ce au”, explică dr. Cristian Andrei.
În această perioadă, adolescenții se confruntă cu fluctuații emoționale intense, din cauza schimbărilor hormonale și a dezvoltării creierului. Dr. Andrei recomandă părinților să fie răbdători și să-și sprijine copiii în gestionarea emoțiilor, oferindu-le spațiu pentru a-și exprima sentimentele și încurajându-i să găsească modalități sănătoase de a face față stresului și anxietății.
Interviul integral din podcastul „Cu Ela la doctor” îl puteți urmări pe Youtube
Alte episoade din podcastul „Cu Ela la doctor”
Cu Ela la doctor podcast, episodul #25 – Mituri și adevăruri despre MENOPAUZĂ cu Ileana Badiu