Cum abordezi discuțiile „delicate” pe care orice mama ar trebui să le aibă cu fata ei?

Un proiect la care am lucrat foarte intens anul acesta a fost programul mami zen, unde am spus de foarte multe ori că un bebeluș are nevoie de: iubire, somn și mâncare. O altă replică pe care îmi place să o folosesc de multe ori și pe care viața nu încetează să mi-o demonstreze ca fiind adevărată este: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari, iar lista de nevoi crește proporțional cu aceste „probleme”.

Dacă la Nicholas (3 ani) suntem în perioada de „nu vreau, nu-mi place” și demonstrații de plâns, cu Alex (15 ani) și Alesia (10 ani) sunt într-o perioadă în care, vă spun sincer, simt uneori cum trebuie să pășesc ca și când aș călca pe bec dintr-o clipă în alta. Pre-adolescența și adolescența sunt niște etape extrem de dificile pentru părinți în care, în încercarea de a ne face auziți și ascultați, poți fie să încerci să îi înțelegi cât mai bine nevoile copilului tău, fie să-i devi cel mai mare „dușman”.

 


Linia dintre părintele perfect și părintele pe care nu vrei să-l mai vezi e foaaaarte subțire. În ultima perioadă port din ce în ce mai des discuții cu diverși psihologi și specialiști. M-au avertizat că tinerii între 11 și 18 ani trec prin niște schimbări comportamentale radicale și că trebuie să mă înarmez cu multă răbdare.

Dezvoltarea independenței este un semn că încearcă să-și asume mai multă responsabilitate.

În același timp, vor încerca să-și echilibreze nevoia de intimitate, cu cea de a rămâne apropiat de cei dragi și de a primi şi oferi afecțiune. Ca să „controlezi” un adolescent rebel ai nevoie să-ți perfecționezi o rețetă minune. Înarmează-te cu răbdare, calm, înțelepciune, înțelegere, disponibilitatea de a-i fi alături și de a discuta când simte nevoie și nu îl ultimul rând, cu multă dragoste.

Care sunt abordările potrivite în comunicarea cu adolescentul:

Calmul – chiar dacă copilul este nervos, părinții trebuie să rămână calmi. Acesta este testul suprem pe care trebuie să îl treacă orice părinte. Pe măsură ce copiii cresc, devine din ce în ce mai greu pentru că deja au convingerile lor și te înfruntă cu o putere inimaginabilă. În momentul în care noi ne pierdem calmul, ei câștigă. Știu că este greu și recunosc că și eu îl pic de foarte multe ori, însă trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare.
Umorul – un moment amuzant poate detensiona o situație de criză. Ai grijă să nu faci glume sau să ridiculizezi copilul
A doua șansă – uneori adolescenții vorbesc obraznic fără să-și dea seama că sunt nepoliticoși. Cel mai bine este să-i spui că te simți jignit și să-l rogi să reformuleze sau să-și retragă cuvintele
Aprecierea – chiar și cele mai mici lucruri pe care le face și le apreciezi pot deveni motive de apreciere, care să-l facă să se simtă iubit și apreciat
Încrederea – demonstrează-i copilului tău că ai încredere în el, că îl vezi ca pe un om mare și că puteți comunica de la egal la egal. Încearcă să stai de vorbă cu el când este calm și să te așezi la nivelul lui, să nu fi deasupra ochilor lui, să nu simtă că vrei să-l controlezi.

Un subiect de care părinții se tem de multe ori, însă este extrem de important pentru copiii noștri în perioada preadolescenței și a adolescenței este educația sexuală.

Știu că de cele mai multe ori părințiilor le este groază să deschidă subiectul acesta, însă informarea copiilor nu înseamnă că automat le vom deschide noi orizonturi și vor deveni activi sexual. Dimpotrivă, îi vom face mai atenți la tot ce se întâmplă cu corpul lor și vor învăţa să discearnă mai uşor ce este bine şi ce nu.

Cum le vorbim copiilor despre sex:

1. Din primii ani de viaţă, explică-i rolul tuturor părţilor corpului. Îl va ajuta pe viitor se cunoască şi să nu aibă temeri
2. Nu aștepta să preia copilul inițiativa, deschide tu discuția
3. Lasă întrebările lui să ghideze discuţia, dar nu discuta despre viața ta intimă dacă nu ești confortabil cu asta
4. Adaptează limbajul şi informaţiile în funcţie de vârstă
4. Vorbește deschis despre folosirea corectă a mijloacelor contraceptive şi bolile cu transmitere sexuală

Eu am avut de curând discuția despre sex cu Alesia. Prea curând aș spune. :)) Nu eram neapărat pregătită, însă m-am văzut în fața faptului împlinit. Am fost la o farmacie mare, iar la casele de marcat a văzut niște cutii de prezervative pe care erau niște lacăte pe care scria sex. Din momentul acela, i-a trezit curiozitatea și mă tot întreba ce înseamnă sex. La început am vrut să evit răspunsul, am rugat-o să mă lase puțin să mă documentez, să găsesc o explicație și o variantă potrivită pentru vârsta ei. După discuția aceasta i-am explicat și ce se afla în cutiile pe care le-a văzut ea: adică, prezervative – o modalitate prin care te poți proteja de boli.

Conform World Health Organization, infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală, estimându-se că aproximativ 80% dintre bărbaţi și femei se vor infecta cu HPV într-o anumită etapă a vieţii lor.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, cancer cauzat, în proportie 99%, de infecția cu HPV, cu o rată de mortalitate e de patru ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Cea mai bună metodă pentru a ne proteja familia împotriva tipurilor de cancer asociate cu infecția HPV pe care le pot dezvolta este vaccinarea.

O persoană foarte apropiată mie s-a confruntat cu această infecție. A descoperit-o la timp, cât să nu se ajungă la cancer, însă era totuși într-o stare destul de avansată și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală asupra colului. Pe fondul acestei intervenții, în momentul în care a rămas însărcinată a fost nevoită să facă și un serclaj (intervenție ce reduce diametrul colului uterin și stabilizează orificiul cervical pentru a preveni nașterea prematură sau avortul spontan).

Toate cunoștințele mele cu fetițe m-au întrebat ce știu despre acest vaccin și dacă l-aș face copiilor mei, eu mi-am întrebat mai departe medicul ginecolog (și ea are o fetiță) și mi-a spus că ea clar l-ar face fetiței ei. După discuția cu ea și după câte știu că a suferit prietena mea, eu știu că nu voi ezita și că îi voi face Alesiei când va avea vârsta potrivită.

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Vaccinare, pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/reprezentanților legali, în baza unei cereri depuse la medicul de familie.

Mai multe informații AVIZATE pe acest subiect găsiți pe site-ul: https://www.protejeaza-tedehpv.ro/

Dacă nu ați discutat deja cu medicul de familie despre vaccinul împotriva infecțiilor cu HPV, luați acest articol ca pe un semn să deschideți discuția.

Nu e ușor să fii părinte și, cu siguranță, nu e ușor să bifezi toate răspunsurile corecte și recomandările specialiștilor în relația cu copilul tău.
Toată viața vom încerca să îi protejăm de tot ce stă în puterea noastră și să le demonstrăm că îi iubim necondiționat, că suntem acolo pentru ei. Poate că uneori va fi mai dificil decât am crede, din nevoia de a fi siguri că îi știm în siguranță e posibil să exagerăm de multe ori, însă de aceea e important să le amintim ori de câte ori avem ocazia că facem asta din prea multă iubire, nu din lipsă de încredere.
Aștept comentariile voastre aici sau pe pagina mea de facebook și sunt curioasă cum încercați voi să îi protejați pe copiii voștri și care sunt cele mai importante lucruri de care are un nevoie un copil de la părintele lui.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Un comentariu pe “Cum abordezi discuțiile „delicate” pe care orice mama ar trebui să le aibă cu fata ei?

  1. Asaftei Simona says:

    Un articol foarte util și chiar o să-l urmez și eu cu fetițele mele să le vaccinez ,cea mare se încadrează deja ,are 11 ani și mi se pare foarte bun din tot ce ai zis împotriva infecțiilor .Mulțumim pentru informații draga mea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.