Ni se întâmplă, ce-i drept, multora dintre noi să ne plângem de lipsa timpului. Şi spunem, de multe ori, că unele dintre activităţile care am dori să se întâmple, nu au loc din „vina” timpului. Şi pentru că şi eu sunt una dintre „victime” m-am hotărât să stau de vorbă cu un specialist care să mă lămurească ce se întâmplă cu acest timp şi cum pot îndrepta greșelile pe care le fac. Connie Larkin https://connielarkin.ro/, Leader de Cursuri Transformaționale cu o experiență de 30 de ani și Executive Coach, am vizitat-o și am discutat cu ea. Vă invit să descoperiți misterul în rândurile de mai jos.
Ce este timpul?
Timpul este un paravan după care ne ascundem atunci când spunem că ne-am dori să facem anumite lucruri, nu le facem, iar apoi, în mod conştient sau inconştient încercăm să găsim un vinovat pentru eşecul nostru într-un domeniu sau altul. Pentru a vedea unde greşim, pentru că noi suntem responsabili de situaţia aceasta, este important să ne analizăm pe noi înşine, să ne evaluăm acţiunile şi activităţile şi să vedem ce şi cum putem îndrepta. Pentru că se poate schimba orice situaţie, iar aceasta este una din veştile bune.
Dacă alegem să considerăm că timpul este o funcție a perceptiei fiecăruia, se presupune că perspectiva existentă (și din care ne uităm) este reflectată în rezultatele pe care le avem acum: oboseală, stres, niciodată nu ajungem să facem ce ne dorim, mereu facem ce “trebuie”, renunțăm la o groază de lucruri, copleșire, iritare, performanță scăzută, necompletarea lucrurilor, afundarea sub un munte de lucruri de gestionat, zi după zi, săptămână după săptămână, lună după lună, anotimp după anotimp, an după an… și lista este fără sfârșit.
Afirmațiile pe care Connie le face despre timp, m-a avertizat ea, nu reprezintă „adevăruri absolute, ci doar sugestii despre cum ar mai putea fi lucrurile, dacă ne-am uita dintr-o altă perspectivă. De exemplu, spune ea, “ce-ar fi dacă, în primul rând, n-ar exista timp, dacă timpul nu ar fi decât o convenție, o conversație? Sau cum ar fi să ne uităm cum timpul se “dilată” sau se “contractă”, în funcție de percepție; cum ar fi dacă ai afla că ne folosim de timp pentru a justifica lipsa de rezultate și neasumarea responsabilității? Când începi să vezi aceste variabile, ideea înțelenită pe care fiecare dintre noi o avem despre timp, începe să se zdruncine un pic, și din această zdruncinare, se creează un pic de spațiu: “poate lucrurile nu sunt chiar așa cum le vadem noi”, sau “lucrurile sunt DOAR cum le vedem noi, și…întotdeauna avem un cuvânt de spus despre cum le vedem”, adaugă Connie.
Cum te raportezi la timpul ea de „timp”?
Dacă vrei să faci o schimbare şi să vezi diferenţa pe termen lung, „atunci trebuie să răspunzi sincer la următoarea întrebare: chiar vrei să faci o transformare în ceea ce priveşte timpul?” Răspunsul trebuie să îl scrii pe o hârtie pe care să o păstrezi la vedere. Pentru că mai sunt şi alte răspunsuri pe care trebuie să ţi le dai, şi pe care esti obligat să le conştientizezi dacă vrei rezultate.
FOLLOW ME
„Uită-te în viaţa ta, la domeniile cum ar fi: munca, familia, relațiile, calitatea vieții, sănătatea, etc. şi spune ce anume justifici că nu faci pentru faptul că nu ai timp; întotdeauna tindem să justificăm lucrurile pe care nu reuşim să le facem”, spune Connie Larkin. „Cineva ar fi spus odată că așa cum îți petreci timpul, îți petreci viața. M-am înspăimântat când am considerat prima dată aceste cuvinte: “cum îmi petrec viața!” Sau, cum spun americanii: life is what happens to us while we’re busy doing other things (viața este ceea ce ni se întâmplă în timp ce noi suntem ocupați făcând alte lucruri)”, a continuat Connie.
Vrei să-ți îmbunătățești relația cu timpul?
Așa s-au născut câteva idei despre un început de transformare în relația cu timpul, o tehnică pe care ea însăși o foloseşte şi de-a lungul timpului s-a dovedit a fi foarte eficientă, iar rezultatele apar încă din prima zi în care subiectul se hotărăşte să facă schimbarea.
În primul rând, Connie recomandă stabilirea cu claritate a unor obiective de realizat și alocarea unei perioade de timp pe care o considerăm suficientă pentru realizarea acelor obiective; apoi focusarea pe acel lucru și doar acel lucru, până la completarea lui. “De exemplu, dacă stau o oră cu copilul meu și sunt doar cu el, pentru el, total prezentă, mă bucur pe deplin de ceea ce fac, sunt prezentă la dragostea mea pentru el, calitatea vieții mele crește și sunt împlinită.”
Fă-ți o listă!
Un alt lucru despre care mi-a vorbit a fost lista cu lucrurile „de suflet” pe care nu le facem și pe care le amânăm de la an la an. Este esențial să începem să facem câte unul pe zi, o dată pe săptămână … dar să începem să le facem.
Connie are chiar ea o o listă cu lucruri pe care dorește să le facă, pe care iubește să le facă pentru sufletul ei : se trezește la 4 dimineața, face yoga și meditație două ore, fotocitește 6 manuale despre studiul unei filozofii indiene, fotocitește dictionarul limbii hinduse – limbă pe care dorește să o vorbească până la sfârșitul anului, învață o jumătate de oră hindi, renunță la ceva. Ține lista deschisă pe masă și o vede în fiecare zi, de-a lungul întregii zile. Bifează rubricile acelor lucruri pe care le face. Dacă însă nu face tot, sau puțin, sau deloc, nu se invalidează. Are chiar și o rubrică de “miracole” și spune că este deschisă, permite miracolelor să intre în viața ei; în fiecare zi are posibilitatea unui miracol.
Transformă-ți relația cu timpul în 5 pași!
Am primit de la Connie și câteva idei despre un început de transformare în relația cu timpul:
1. Primul lucru este să răspunzi în mod autentic dacă CHIAR VREI SĂ FACI, ACUM, o diferență referitor la ce spui că vrei sa faci și … nu ai timp. Dacă răspunsul este da, atunci mergi mai departe, doar că trebuie să cobori de pe gard, în teren
2. Îți faci o listă cu ce te-ar inspira, împlini, să faci într-o săptămână, eșalonat pe zile
3. Vei face acele lucruri indiferent de conversațiile obișnuite și care te sabotează
4. Orice începi timp de o săptămână, duci până la capăt
5. Fă o listă cu lucrurile pe care vrei să le faci și nu le faci, pentru că … nu ai timp (plăceri mici, copilărești, lucruri de suflet: o întâlnire cu un prieten drag, o cină romantică, un “te iubesc” ). În fiecare zi aloci cel puțin o jumătate de oră ȘI FACI ACEL LUCRU.
Am plecat de la Connie cu promisiunea că ne vom revedea și ne va oferi, din când în când, sfaturi pentru anumite probleme cu care ne confruntăm fiecare dintre noi, în fiecare zi. Pentru aceasta, cei care doriți să primiți sugestii sau răspunsuri la anumite probleme, vă rog să îmi scrieți și vă voi raspunde.
Dacă vrei să iei oportunitatea de a identifica perspectiva din care vii când te raportezi la timp și să îți transformi relația cu timpul și implicit cu eficiența și productivitatea, poți participa la cursul ținut de Connie pe 18 iunie. Cursul de Eficiență și Productivitate durează o zi, de la ora 9.00 la ora 17.00, în București. Cei care spun că s-au înscris în urma citirii pe blogul meu vor avea o reducere de 200 de lei. Pentru detalii, o puteți suna pe Connie, la telefon 0722 237 003.